MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Έντονες αντιδράσεις για τη δεξίωση της Αμερικανίδας Πρέσβειρας στα κατεχόμενα

Advertisement

Sponsored by exness

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η δεξίωση που έδωσε η Αμερικανίδα Πρέσβειρα Κάθλιν Αν Ντόχερτι την περασμένη Παρασκευή στο ξενοδοχείο Μέριτ στα κατεχόμενα –  Ζήτησε εξηγήσεις ο Υπουργός Εξωτερικών – Αποδόθηκαν λανθασμένα οι δηλώσεις μου λέει η Πρέσβειρα των ΗΠΑ

Advertisement

Με ανακοίνωση της σήμερα το απόγευμα η Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λευκωσία απάντησε για το θέμα που δημιουργήθηκε μετά τη δεξίωση που παρέθεσε η Πρέσβειρα στα κατεχόμενα.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι “δηλώσεις που αποδόθηκαν στην Πρέσβειρα Καθλήν Αν Ντόχερτυ στην ετήσια δεξίωση της Πρεσβείας στη Λευκωσία στις 5 Νοεμβρίου είναι αναληθείς”.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, “ούτε η Αμερικανίδα Πρέσβειρα, ούτε κάποιος άλλος Αμερικανός διπλωμάτης που ήταν παρών, προέβησαν σε οποιαδήποτε δήλωση σε σχέση με τον τουρκικό στρατό.  Η Πρεσβεία των ΗΠΑ απορρίπτει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τη λανθασμένη απόδοση και τα ανακριβή δημοσιεύματα στον Τύπο”.

“Η Αμερικανική Πρεσβεία επαναβεβαιώνει εμφαντικά ότι η πολιτική της για την Κύπρο δεν έχει αλλάξει”, καταλήγει η ανακοίνωση 

To δημοσίευμα της Μιλλιέτ 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Μιλλιέτ, στη δεξίωση συμμετείχαν επικεφαλής διαφόρων ξένων διπλωματικών αποστολών αλλά και υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, μεταξύ των οποίων ήταν ο Διοικητής των τουρκικών ειρηνευτικών δυνάμεων αντιστράτηγος Ιλίας Μπόζκουρτ και ο Διοικητής των Δυνάμεων Ασφαλείας υποστράτηγος Ερχάν Ουζούν.

Κάτι τέτοιο, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, συνέβη και στο παρελθόν ωστόσο για πρώτη φορά συμμετείχαν όλα τα στελέχη τους και με στολή.

Διπλωμάτης στην Κύπρο του οποίου ούτε το όνομα αναφέρεται ούτε και η εθνικότητα ανέφερε στην Μιλλιέτ ότι «είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι στη δεξίωση των ΗΠΑ στην Κύπρο βρίσκεται επίσης και ο τουρκικός στρατός. Αυτό συνιστά μια ένδειξη εμπιστοσύνης των ΗΠΑ προς τον τουρκικό στρατό».

Ζήτησε εξηγήσεις ο Κασουλίδης

Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, στο πλαίσιο προγραμματισμένης συνάντησης με την Αμερικανίδα Πρέσβειρα Κάθλιν Αν Ντόχερτι, για συζήτηση θεμάτων διμερούς ενδιαφέροντος, ήγειρε το θέμα της δεξίωσης που πραγματοποίησε η Πρεσβεία των ΗΠΑ στις κατεχόμενες περιοχές.

Στη δήλωση αυτή προέβη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ερωτηθείς σχετικά από το Κυπριακό Πρακτορείο.

Ο κύριος Χριστοδουλίδης πρόσθεσε ότι «επί του θέματος δόθηκαν εξηγήσεις και η αμερικανική Πρεσβεία στη Λευκωσία θα προχωρήσει σε έκδοση σχετικής ανακοίνωσης».

Καταδίκασε και συνέστησε προσοχή το ΑΚΕΛ

Το ΑΚΕΛ καταδικάζει την πραγματοποίηση δεξίωσης από πλευράς της πρεσβείας των ΗΠΑ στα κατεχόμενα και τόνισε ότι τόσο η κυρία Ντόχερτι όσο και η κυβέρνηση της χώρας θα πρέπει να είναι προσεκτικοί.

«Θα πρέπει να είναι πολλαπλάσια προσεκτικοί στις ενέργειες τους αφού εκτός από μόνιμο μέλος του Σ.Α. του ΟΗΕ που οφείλει να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και τα ψηφίσματα και αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, είναι μια χώρα με σοβαρότατες ευθύνες για τη δημιουργία και διαιώνιση του Κυπριακού, για τις οποίες είχε απολογηθεί δημόσια ο Ρίτσιαρτ Χόλμπρουκ».

Κάλεσμα ΔΗΚΟ προς τον ΥΠΕΞ να προβεί σε έντονο διάβημα

Η ενέργεια της αμερικανίδας πρέσβειρας χαρακτηρίστηκε προκλητική από το ΔΗΚΟ το οποίο κάλεσε τον Υπουργό Εξωτερικών να προβεί σε έντονο διάβημα προς αυτήν, αλλά επιπρόσθετα να εξεταστεί το ενδεχόμενο να τεθεί το θέμα και στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι το προκλητικό περιστατικό έρχεται σε συνέχεια της τελευταίας έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία με την οποία από-ενοχοποιείται πλήρως στο Κυπριακό.

«Αυτές οι αρνητικές εξελίξεις αποδεικνύουν με τον πιο περίτρανο τρόπο την παταγώδη αποτυχία της πολιτικής ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ στο Κυπριακό. Η Κυβέρνηση Αναστασιάδη, συνεχίζοντας την πολιτική της Κυβέρνησης Χριστόφια, με την ανοχή της επέτρεψε στο ψευδοκράτος και στον κ. Ακιντζί να αναβαθμιστούν».

Ανάκληση της πρέσβειρας των ΗΠΑ ζητεί η Θεοχάρους

Με τις ενέργειες της η αμερικανίδα πρέσβειρα απώλεσε την αξιοπιστία της και προσβάλλει τόσο την  Κυπριακή Δημοκρατία όσο και τις ΗΠΑ και παραβιάζει ψηφίσματα του ΟΗΕ, αναφέρει σε ανακοίνωση της Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Ελένη Θεοχάρους.

Η Δρ. Θεοχάρους  αναφέρει ότι η κυρία Ντόχερτι «Δεν έχει θέση στην Κυπριακή Δημοκρατία. Δεν μπορεί να χαιρετά και να χαριεντίζεται με τον διοικητή των κατοχικών δυνάμεων . Αυτή ήταν δική της και όχι δική μας απόφαση. Δεν μας σέβεται και εγείρεται πλέον πολιτικό, διπλωματικό και ηθικό θέμα το οποίο κανείς δεν δικαιούται να αποσιωπήσει».

Καταλήγοντας η ευρωβουλευτής ανέφερε ότι αναμένεται αποτελεσματική απάντηση από την Κυβέρνηση.

Χαστούκι στην κυβέρνηση Αναστασιάδη, λέει η Συμμαχία

Όλες αυτές οι αρνητικές εξελίξεις είναι αποτέλεσμα των «κοινωνικών» επισκέψεων του Πρόεδρου Αναστασιάδη στα κατεχόμενα εδάφη, αναφέρει σε ανακοίνωση της η Συμμαχία Πολιτών

«Την ώρα που ο κύριος Αναστασιάδης πιστεύει και διαλαλεί ότι η Κύπρος έχει καταστεί στρατηγικός εταίρος της Αμερικής,  η Αμερική με την πολιτική της δίνει πλήρη κάλυψη και στήριξη στην κατοχική Τουρκία. Η συνάντηση της αμερικανίδας πρέσβειρας με τον αρχηγό του κατοχικού  στρατού, αποτελεί πρωτοφανή, προκλητικό  διπλωματικό βήμα για νομιμοποίηση της παρουσίας του Αττίλα στην Κύπρο».

Σκάνδαλο μεγατόνων, λένε οι  Οικολόγοι

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια του για τη  μεγάλη πρόκληση από μέρους της Αμερικανικής Πρεσβείας και πρόκειται, όπως αναφέρει στην ανακοίνωση του, για ένα σκάνδαλο μεγατόνων.

«Η προκλητική αυτή ενέργεια εκ μέρους της Αμερικανικής Πρεσβείας είναι πρωτοφανής και προδηλώνει αναγνώριση και νομιμοποίηση του Τουρκικού στρατού» αναφέρει η ανακοίνωση στην οποία γίνεται λόγος για πισώπλατο χτύπημα κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τέλος αναφέρεται ότι το Κίνημα αναμένει έστω και την υστάτη θα υπάρξει αντίδραση και καταγγελία του περιστατικού από την κυβέρνηση.

 

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network