MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Ένταση στα γραφεία της Υπηρεσίας Μέτρων και Σταθμών

Advertisement

Sponsored by exness

Ένταση προκλήθηκε σήμερα το πρωί στους διαδρόμους του κτιρίου όπου στεγάζεται η Υπηρεσία Μέτρων και Σταθμών, ενώπιον δημοσιογράφων και αντιπροσωπείας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, ανάμεσα σε Λειτουργούς της Υπηρεσίας

Advertisement

Συγκεκριμένα, ο Ανώτερος Επιθεωρητής Εμπορίου και Βιομηχανίας Μιχάλης Κασάπης ανέφερε στην αντιπροσωπεία της Επιτροπής Ελέγχου, η οποία επισκέφτηκε σήμερα την Υπηρεσία με αφορμή ανώνυμες καταγγελίες εναντίον της Διεύθυνσης και του προσωπικού της Υπηρεσίας, ότι ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας το πρωί του έδωσε οδηγίες να μην μιλήσει με τους Βουλευτές, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους και διερωτήθηκε κατά πόσο έχει δικαίωμα να μιλήσει.

Σε παρατήρηση της Βουλευτή του ΑΚΕΛ Ειρήνης Χαραλαμπίδου αν ο κ. Κασάπης στοχοποιήθηκε επειδή έκανε καταγγελία, ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας (Έφορος Μέτρων και Σταθμών/ Ανώτερος Λειτουργός) Γιάννης Οικονομίδης ανέφερε ότι στοχοποιήθηκε επειδή δημιουργεί προβλήματα.

Από την πλευρά του ο κ. Κασάπης ανέφερε ότι «Κατόπιν υπόδειξης του Προϊσταμένου έγινε ψηφοφορία κατά πόσον ποιον υποψιάζονται για την ανώνυμη επιστολή προς την Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής. Στοχοποιήθηκα χωρίς έρευνα, χωρίς τίποτα.” Ανέφερε ότι ζήτησε συνάντηση με τον Γενικό Διευθυντή εδώ και τρεις μήνες για να του αναφέρει τα προβλήματα που συναντά, καθώς και κάποια προβλήματα υγείας.

Η Α` Διοικητικός Λειτουργός του Υπουργείου Ενέργειας Ρέα Κουρτελλή ανέφερε ότι ο κ. Κασάπης την ενημέρωσε ότι απέστειλε σήμερα επιστολή στο γραφείο του Γενικού Διευθυντή.

Ο κ. Οικονομίδης είπε ότι ο ίδιος ο κ. Κασάπης ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας. «Όταν κάνουμε μία έρευνα το πρώτο πράγμα που πρέπει να εντοπίσουμε, με τις πληροφορίες που έχει ο καθένας, είναι ποιοι είναι ύποπτοι. Ζήτησα από το προσωπικό να μου υποδείξει ποιους υποψιάζονται», συμπλήρωσε.

Η κ. Χαραλαμπίδου διερωτήθηκε τι σημαίνει ύποπτοι και τι σημαίνει υποψιάζονται. «Έχει δικαίωμα να καταγγείλει ένας υπάλληλος ή ένας πολίτης όταν αισθάνεται ότι υπάρχουν ατασθαλίες. Άρα, ως προς τι η στοχοποίηση;».

Απαντώντας ο κ. Οικονομίδης, είπε ότι βεβαίως έχει δικαίωμα, όμως, δεν έχει δικαίωμα να συκοφαντεί, να λέει ψέματα. «Είναι ατεκμηρίωτη η καταγγελία», ανέφερε.

Ο κ. Γεωργίου, απευθυνόμενος προς τον κ. Οικονομίδη, είπε: «Καλέσατε το προσωπικό και στήσατε κάλπη και είπατε ψηφίστε. Κάνατε ψηφοδέλτιο» και ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας απαντώντας είπε ότι είπε στους υπαλλήλους της Υπηρεσίας, από τις πληροφορίες που έχουν, να γράψουν πάνω σε ένα χαρτί αν γνωρίζουν από πού προήλθε αυτή η επιστολή και πρόσθεσε ότι είναι μέθοδος ανώνυμης έρευνας.

Η κ. Χαραλαμπίδου είπε, απευθυνόμενη προς τον κ. Οικονομίδη, δηλαδή ζητήσατε από συναδέλφους να καρφώσουν συνάδελφο, με τον κ. Οικονομίδη να απαντά: «Αν διαφωνείτε, δικάστε με».

Σε ερώτηση του κ. Γεωργίου, αν αποτάθηκε στον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου να γίνει διοικητική έρευνα, ο κ. Οικονομίδης είπε όχι και πρόσθεσε ότι ήταν πρωτοβουλία δικιά του η ψηφοφορία ανάμεσα στο προσωπικό της Υπηρεσίας.

Η κ. Χαραλαμπίδου, απευθυνόμενη προς τους λειτουργούς του Υπουργείου Ενέργειας, διερωτήθηκε αν γνώριζαν για την ψηφοφορία για να στοχοποιηθεί ένας υπάλληλος και ως Υπουργείο αν κρίνουν ότι διοικητικά αυτός είναι ο τρόπος διαχείρισης σε μια υπηρεσία.

Η Α` Διοικητικός Λειτουργός του Υπουργείου Ενέργειας είπε ότι τώρα το έμαθαν και θα διερευνήσουν το περιστατικό.

Η κ. Χαραλαμπίδου ανέφερε ότι είναι θέμα Επιτρόπου Διοίκησης ο τρόπος διαχείρισης προϊσταμένης αρχής προς υπάλληλο του δημοσίου.

Ο κ. Γεωργίου είπε ότι είναι απαράδεκτη συμπεριφορά η οποία έχει γίνει από τον προϊστάμενο της Υπηρεσίας. «Ξεκάθαρη τοποθέτηση. Είναι πρωτοφανές να γίνεται έρευνα χωρίς εντολή από την Γενική Διεύθυνση, ο Προϊστάμενος εδώ, με ένα δικό του τρόπο, να στήνει ψηφοδέλτια, να δείχνει κάλπη για να αποφασίσουν οι υπάλληλοι ενός τμήματος αν ο Α, ο Β, ο Γ, ενέχεται σε αυτή την κατάσταση που επικρατεί. Το ακούσαμε και αυτό στη δημόσια υπηρεσία», συμπλήρωσε.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση με τον Προϊστάμενο και λειτουργούς της Υπηρεσίας Μέτρων και Σταθμών του Υπουργείου Ενέργειας και επίσκεψη στα εργαστήρια της Υπηρεσίας, ο κ. Γεωργίου, είπε ότι μετά από καταγγελίες τις οποίες είχαμε στην Επιτροπή Ελέγχου και τις οποίες εξετάσαμε προκαταρκτικά την περασμένη εβδομάδα στα πλαίσια της συζήτησης της έκθεσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας που αφορά το Υπουργείο Εμπορίου για το 2014, αυτό το οποίο σήμερα έχουν παρατηρήσει σε αυτό το κυβερνητικό τμήμα είναι ότι όχι μόνο οι καταγγελίες του άγνωστου δημοσίου υπαλλήλου, του ανώνυμου, έχουν σε μεγάλο βαθμό αληθοφάνεια, «διότι αυτά τα οποία διαπιστώσαμε κατά την παρουσίαση εδώ του θέματος είναι ένα πρωτοφανές διασυρμό της λειτουργίας της δημόσιας υπηρεσίας».

«Ένα εργαστήριο μέτρων και σταθμών, το οποίο αυτό το καλλιμάρμαρο κτίριο που στοίχισε στον φορολογούμενο πολίτη 4 εκατομμύρια ευρώ για να στεγάσει ένα εξοπλισμό ο οποίος παραγγέλθηκε, αγοράστηκε άρον – άρον, 10 χρόνια πριν αυτό το κτίριο οικοδομηθεί. Για να δείτε, ακριβώς, την προληπτική πολιτική αυτού του κράτους όταν κάποιοι θέλουν να υλοποιήσουν και να εφαρμόσουν κάποιες προσφορές. Ο εξοπλισμός του εργαστηρίου αγοράστηκε το 2003 με 2004, αποθηκεύτηκε στο παλαιό εργαστήριο, στις εγκαταστάσεις της Χειροτεχνίας για πέραν των 10 χρόνων. Μέρος από αυτό τον εξοπλισμό χρησιμοποιήθηκε στο παλιό εργαστήριο, ο υπόλοιπος εξοπλισμός μεταφέρθηκε εδώ το 2013. Μέσα από την ξενάγηση από την Διεύθυνση εδώ του τμήματος, διαφάνηκε ότι πλείστα τμήματα και εργαστήρια που λειτουργούν εδώ, τα μηχανήματα είναι κλειστά και δεν λειτουργούν. Το εργαστήριο θερμοκρασίας, το εργαστήριο καταγραφής υγρασίας, τα τελευταία χρόνια δεν είχε καν αποτελέσματα, δεν έχει υπάλληλο που να τα χειρίζεται», πρόσθεσε.

Ο κ. Γεωργίου είπε ότι αυτό το οποίο διαπιστώθηκε είναι ότι δεν υπάρχει η επαρκής διοικητική υποδομή, οι υπάλληλοι, δηλαδή, οι οποίοι να χειρίζονται και να είναι σε θέση να προβαίνουν σε αυτούς τους ελέγχους όχι μόνο σε τακτά χρονικά διαστήματα, διότι δεν είναι μόνο η μέτρηση των ροομετρητών και των πρατηρίων πετρελαιοειδών ανά το παγκύπριο αλλά είναι και οι γεφυροπλάστιγγες και άλλες μετρήσεις οι οποίες θα έπρεπε να γίνονται σε τακτική βάση.

«Υπάρχει μόνο ένα συνεργείο τριών ατόμων έξω. Αυτό σημαίνει ότι για να καλύψει τα πρατήρια παγκυπρίως δεν αρκούν ένα μόνο συνεργείο, αλλά χρειάζονται πάρα πολύ άλλα περισσότερα, ούτως ώστε αυτή η δουλειά να γίνεται σωστά και για να γίνεται εχέγγυα. Διαπιστώθηκε σήμερα οι κακές διαπροσωπικές σχέσεις που υπάρχουν στο υπαλληλικό προσωπικό. Καταγράψαμε τις αντιδράσεις συγκεκριμένου μόνιμου λειτουργού σε αυτό το χώρο, από τον τρόπο τον οποίο η Διεύθυνση αντέδρασε αναφορικά με μία πρωτοφανή ενέργεια του να θέσει σε ψηφοφορία ανάμεσα στο προσωπικό ποιος ή ποιοι ενέχονται για την αποστολή της ανώνυμης επιστολής στην Επιτροπή Ελέγχου και μέσα από την ψηφοφορία ανάλογα με το αποτέλεσμα να υποδεικνύεται και να τίθεται προς πειθαρχική δίωξη συγκεκριμένος ανώτερος διοικητικός λειτουργός. Αυτά μόνο στη νήσο Κύπρο μπορούν να συμβούν», συμπλήρωσε.

Με βάση αυτά τα οποία έχουμε δει, συνέχισε ο κ. Γεωργίου, το θέμα για την Επιτροπή Ελέγχου δεν έχει λήξει, αλλά με περισσότερο ζήλο και υπευθυνότητα θα συνεχίσουμε τη συζήτηση αυτού του θέματος πρώτιστα όσον αφορά την ουσία, τους λόγους και το ρόλο τον οποίο κάποιοι είχαν το 2004 -2005 για να προδιαγράψουν τους όρους της προσφοράς και της αγοράς αυτών των μηχανημάτων τα οποία αράχνιαζαν για αρκετά χρόνια σε αποθήκες και σήμερα συνεχίζουν να αραχνιάζουν σε αυτό το καλλιμάρμαρο κτίριο.

«Ποιοι ήταν οι λόγοι που ώθησαν τότε, άρον – άρον, να αγοραστούν αυτά τα μηχανήματα και δεύτερον, οι διαπροσωπικές σχέσεις και η κακή διοίκηση που υπάρχει στην λειτουργία αυτού του κυβερνητικού τμήματος», πρόσθεσε.

Η κ. Χαραλαμπίδου, σε δηλώσεις της είπε ότι έγιναν σήμερα μάρτυρες μπροστά σε ένα ανεπίτρεπτο επεισόδιο.

«Κακές διοικητικές πρακτικές αγγίζουν τα όρια της φίμωσης, στοχοποιούνται δημόσιοι υπάλληλοι, γίνονται μυστικές ψηφοφορίες για να αποπεμφθούν υπάλληλοι, επειδή είχαν την τόλμη να καταγγείλουν κακώς έχοντα. Ο αρμόδιος Υπουργός έχει καθήκον άμεσα να ζητήσει να γίνει πειθαρχική και διοικητική έρευνα. Η Επίτροπος Διοίκησης οφείλει να παρέμβει για να προστατέψει το δικαίωμα του κάθε εργαζόμενου να υπερασπίζεται τα δικαιώματα του. Δεν μπορεί να αλλάζουν εργαζόμενοι σχέδια υπηρεσίας, να τους αφαιρούνται καθήκοντα, να περιθωριοποιούνται επειδή έτσι επιλέγει ο όποιος προϊστάμενος. Αυτά πρέπει να λυθούν άμεσα. Ζήσαμε εποχές σε αυτό το κτίριο σήμερα που θυμίζουν παρωχημένες νοοτροπίες, συμπεριφορές προηγούμενων δεκαετιών οι οποίες ντροπιάζουν και την δημόσια υπηρεσία και το ίδιο το κράτος μας», πρόσθεσε.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, σε δηλώσεις του, είπε ότι πρόκειται για μια κλασική διασπάθιση δημοσίου χρήματος που επηρεάζει και τις υπηρεσίες που προσφέρονται στον πολίτη.

«Όσον αφορά τις αντλίες, τα πρατήρια πετρελαιοειδών, ενώ θα έπρεπε σύμφωνα με τη νομοθεσία να γίνεται τουλάχιστον μία μέτρηση το χρόνο, γίνονται μετρήσεις στα μισά πρατήρια το χρόνο και ούτε μία μέτρηση δεν γίνεται σε πολλά πρατήρια, δηλαδή γίνεται πολύ ελλιπής έλεγχος. Στοιχίζει αυτή η Υπηρεσία στο κράτος μισό εκατομμύριο ευρώ το χρόνο χωρίς να γίνονται οι κατάλληλες έλεγχοι για την αξιοπιστία των αντλιών των πετρελαιοειδών και άλλων, ενώ υπάρχουν τα περιθώρια για να υπάρξει αύξηση των δραστηριοτήτων και να μειωθεί αυτή η ζημιά, το δημοσιονομικό έλλειμμα. Νομίζω πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα. Δηλαδή πρέπει να λυθούν τα προβλήματα που υπάρχουν τα λειτουργικά, να εφαρμοστούν μέτρα αύξησης της παραγωγικότητας και αυτό που αφορά τον καταναλωτή, να γίνονται συστηματικοί ελέγχει των πρατηρίων πετρελαιοειδών», συμπλήρωσε.

Ο κ. Περδίκης ανέφερε ότι δεν υπάρχει το προσωπικό για να αξιοποιηθούν τα πανάκριβα μηχανήματα και αυτός ο πανάκριβος κτιριακός εξοπλισμός, και φαίνεται ότι υπάρχουν εσωτερικά προβλήματα «γιατί, όπως μας είπαν πριν, κάποιοι εργαζόμενοι δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους, εξου και η ανώνυμη καταγγελία που μιλούσε ότι υπάρχουν εργαζόμενοι που κοιμούνται πάνω στα τραπέζια».

«Ενημερωθήκαμε ότι όντως υπήρχε τέτοια περίπτωση από τον ίδιο τον Διευθυντή και υπάρχει γενικά ένα σύστημα που προωθεί τη μειωμένη παραγωγικότητα. Δεν υπάρχει έλεγχος δηλαδή. Υπάρχει μια μορφή έλλειψης ελέγχου που οδηγεί σε μειωμένη παραγωγικότητα», πρόσθεσε.

Ο Έφορος μέτρων και σταθμών της Υπηρεσίας, σε δηλώσεις του, είπε ότι εξήγησαν στην Επιτροπή Ελέγχου τον τρόπο λειτουργίας της Υπηρεσίας και του εργαστηρίου μετρολογίας.

«Δυστυχώς, η εικόνα που παρουσιάσαμε ήταν ότι χειρότερο μπορούσαμε να παρουσιάσουμε, καταδεικνύει τα πολλά προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει η δημόσια υπηρεσία, καθώς και η Υπηρεσία μέτρων και σταθμών, αλλά εκείνο το οποίο πρέπει να έχουμε υπόψη μας είναι ότι είναι κρίμα να στοχοποιείται ολόκληρη η δημόσια υπηρεσία για την συμπεριφορά ενός μικρού αριθμού δημοσίων υπαλλήλων και ότι στο τέλος της ημέρας η δημόσια υπηρεσία είναι ο καλύτερος θεσμός για την προστασία και την προώθηση του δημόσιου συμφέροντος», κατέληξε.

Zήτησε ενημέρωση ο Υπουργός

Ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης, αφού ενημερώθηκε για τα ζητήματα προσωπικού τα οποία ηγέρθησαν σήμερα κατά την επίσκεψη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου στην Υπηρεσία Μέτρων και Σταθμών του Υπουργείου, αποφάσισε να διατάξει τη διενέργεια διοικητικής έρευνας και έδωσε σχετικές οδηγίες στη Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου.

Όπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση, με την ολοκλήρωση της εν λόγω έρευνας, ο κ. Λακκοτρύπης θα ενημερώσει την Επιτροπή.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network