MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Ενώπιον της Επιτροπής Εργασίας το ΕΕΕ και τα προβλήματα ενηλίκων με αναπηρία

Advertisement

Sponsored by exness

Την πρόταση νόμου που τροποποιεί τη νομοθεσία για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα ώστε να μην υπολογίζεται στο εισόδημα η 13η σύνταξη των χαμηλοσυνταξιούχων ληπτών του ΕΕΕ, καθώς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ενήλικα άτομα με αναπηρίες, ψυχιατρικά προβλήματα και αυτισμό, συζήτησαν σήμερα η Επιτροπή Εργασίας της Βουλής στην παρουσία της Υπουργού Ζέτας Αιμιλιανίδου.

Advertisement

Σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, η κ. Αιμιλιανίδου αρχικά μίλησε για το ΕΕΕ και ανέφερε πως η πρόταση που έγινε ώστε να μην συμπεριλαμβάνεται στα εισοδήματα για σκοπούς ΕΕΕ η 13η σύνταξη των χαμηλοσυνταξιούχων θα γίνει πραγματικότητα. Όπως εξήγησε, οποιοσδήποτε είναι χαμηλοσυνταξιούχος και είναι δικαιούχος του σχεδίου για επίδομα χαμηλοσυνταξιούχου και ταυτόχρονα είναι δικαιούχος του ΕΕΕ δεν θα λαμβάνεται υπόψη η 13η σύνταξη για σκοπούς παροχής του ΕΕΕ. “Αυτό είναι ένα βήμα θετικό γιατί πραγματικά θα βοηθηθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι”, είπε σημειώνοντας πως το μέτρο αφορά περίπου 1000 άτομα.

Όσον αφορά τα άτομα με αναπηρία και τις δομές που πρέπει να γίνουν για τα άτομα αυτά, η κ. Αιμιλιανίδου είπε πως έχει ληφθεί απόφαση στο Υπουργικό και για πρώτη φορά οι 3 αρμόδιοι Υπουργοί Παιδείας-Υγείας-Εργασίας θα ολοκληρώσουν μια πολιτική έτσι ώστε να υπάρξουν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα δομές για ανεξάρτητη ή υποστηριζόμενη διαβίωση των προσώπων σε σπίτια σε κοινότητες έτσι ώστε να μην φιλοξενούνται σε ιδρύματα ή στα σπίτια με τους γονείς τους που δεν μπορούν να τους φροντίσουν.

“Αυτός είναι ο στόχος της Κυβέρνησης και έχουμε ενημερώσει την Επιτροπή Εργασίας ότι σύντομα θα αρχίσουμε μετά και από διάλογο με το αναπηρικό κίνημα, την ολοκλήρωση της πολιτικής αυτής”, κατέληξε.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας Ανδρέας Φακοντής στις δικές του δηλώσεις είπε πως η Κυβέρνηση έχει αποδεχθεί την πρόταση να μην υπολογίζεται στο εισόδημα η 13η σύνταξη των χαμηλοσυνταξιούχων ληπτών του ΕΕΕ, κάτω από δύο προϋποθέσεις. Πρώτον πως δεν θα λαμβάνεται στο εισόδημα υπόψη η 13η σύνταξη στην περίπτωση που το ποσό αυτό θα αφαιρεί το δικαίωμα από κάποιον να είναι δικαιούχος στο ΕΕΕ. Δεύτερον, η 13η σύνταξη δεν θα υπολογίζεται για σκοπούς παροχής του ΕΕΕ, όμως στις περιπτώσεις που η Κυβέρνηση αποφασίσει να παραχωρήσει το χριστουγεννιάτικο δώρο, θα συνυπολογίζει το ποσό το οποίο παραχωρείται ως χριστουγεννιάτικο δώρο μαζί με την 13η σύνταξη. Δηλαδή, εξήγησε, αν κάποιος λαμβάνει 13η σύνταξη 300 ευρώ και αν το Χριστουγεννιάτικο το δώρο θα είναι 400 ευρώ, τότε ο δικαιούχος θα πάρει 100 ευρώ και όχι το σύνολο 400.

Όσον αφορά τα σοβαρά προβλήματα των ατόμων με ψυχιατρικά και άλλα προβλήματα πέραν των 21 ετών, ο κ. Φακοντής είπε πως ακούστηκε για άλλη μια φορά η κραυγή αγωνίας των γονιών και των εκπροσώπων τους. “Στόχος της Επιτροπής είναι να περάσουμε από τις διακηρύξεις στην πράξη. Θέλουμε επιτέλους να δούμε να υλοποιούνται και να δημιουργούνται οι ανάλογες δομές που θα μπορούν να φιλοξενήσουν αυτά τα άτομα με αναπηρία ή ψυχιατρικά προβλήματα. Δεν επιτρέπεται στον 21ο αιώνα αυτά τα άτομα να φιλοξενούνται σε στέγες ηλικιωμένων”, είπε.

Ο κ. Φακοντής ανέφερε πως δόθηκαν υποσχέσεις και από το Υπουργείο Εργασίας αλλά και από το Υπουργείο Υγείας, και πλέον αναμένεται η υλοποίηση τους. Πρόσθεσε πως το Υπουργείο Εργασίας ανέφερε στην Επιτροπή πως έχει ολοκληρωθεί το πλάνο και οι στόχοι του, θα πως ξεκινήσει διάλογο με το αναπηρικό κίνημα. “Θα παρακολουθούμε στενά το συγκεκριμένο ζήτημα και θα επανέλθουμε αρχές Μαΐου ώστε να δούμε να δημιουργούνται οι ανάλογες δομές για τη φιλοξενία αυτών των ατόμων με αναπηρία και ψυχιατρικών προβλημάτων καθώς και τα άτομα με αυτισμό”, είπε.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Αναπήρων (ΚΥΣΟΑ) Χριστάκης Νικολαΐδης είπε πως ο Πρόεδρος και τα μέλη της Επιτροπής Εργασίας έχουν επιδείξει στην πράξη το ειλικρινές τους ενδιαφέρον για τα ζητήματα που αφορούν τα ενήλικα άτομα με αναπηρίες. Όπως είπε όμως αυτοί που αποφασίσουν για το μέλλον αυτών των ατόμων δυστυχώς προχωρούν σε σχεδιασμούς αγνοώντας πλήρως την ύπαρξη της ΚΥΣΟΑ και των οργανώσεων των ατόμων με αναπηρίες και των οικογενειών τους. Δηλαδή προχωρούν σε μελέτες και προγράμματα παραβιάζοντας τόσο την εθνική όσο και τη διεθνή νομοθεσία αλλά και τις σύγχρονες αντιλήψεις για την αναπηρία, όπως σημείωσε.

Εκ μέρους των γονιών του Σπιτιού Φιλοξενίας στο Παραλίμνι Νυμφοδώρα Χαρίτου είπε πως το 2008 το Γραφείο Ευημερίας μετέφερε στο Παραλίμνι τα παιδιά από την Αγία Ελεούσα για να είναι κοντά στους γονείς. Το λάθος, όπως είπε, ήταν πως οι Υπηρεσίες έβαλαν τα παιδιά σε ένα σπίτι αχούρι και με πολλές πιέσεις το 2016 καταφέραμε το σπίτι αυτό να γίνει κανονικό.

Ωστόσο, στις 3/6/16 ανακοινώνουν ότι το Σπίτι θα κλείσει και ότι θα πάνε τα παιδιά στο Λιοπέτρι σε ένα άλλο Σπίτι όπου φιλοξενούνται παιδιά με ειδικές ανάγκες, και τότε οι γονείς αντέδρασαν καθώς τα άτομα που φιλοξενούνται στο Παραλίμνι είναι πολύ πιο βαριάς αναπηρίας. “Εμείς ζητούμε τα παιδιά μας να παραμείνουν εκεί που είναι”, είπε και επεσήμανε παράλληλα το πρόβλημα με την έλλειψη φυσιοθεραπευτή καθώς η φυσική κατάσταση των παιδιών αυτών χειροτερεύει χρόνο με το χρόνο.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης ανέφερε πως για δεκαετίες τα άτομα με αυτισμό συστεγάζονταν είτε στο ψυχιατρείο είτε σε άλλους ακατάλληλους χώρους. Είπε πως οι γονείς δίκαια διαμαρτύρονται γιατί υπάρχουν άτομα που βρίσκονται στους θαλάμους του ψυχιατρείου είτε ακόμη και σε γηροκομεία. “Πήραμε πολλές υποσχέσεις, πολλά θα και πολλά δεν, ευτυχώς δεν ακούσαμε το δεσμεύομαι”, είπε και πρόσθεσε πως το θετικό στοιχείο είναι ότι σχεδιασμοί υπάρχουν και η Επιτροπή Εργασίας θα συνεδριάσει πολύ πριν κλείσει το εξάμηνο όταν και πολλά από αυτά τα πρέπει να υλοποιηθούν

Νομοσχέδιο για εργοδότες

Τέλος, ο κ. Περδίκης είπε πως θα στηρίξουν το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης για βαριές ποινές στους εργοδότες που επιχειρούν να εργοδοτήσουν κοινοτικούς εργαζόμενους με υποδεέστερες συνθήκες εργασίες. “Όσοι παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία, αμείβοντας κοινοτικούς εργαζόμενους με πιο χαμηλούς μισθούς ουσιαστικά επηρεάζουν τους Κύπριους εργαζόμενους”, είπε και εξήγησε πως αποτελεί μια διπλή αδικία, τόσο προς τους κοινοτικούς εργαζόμενους αλλά και προς τους Κύπριους εργαζόμενους.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network