MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Ενώπιον της Επ. Νομικών ο θεσμός της διαμεσολάβησης σε οικογενειακές υποθέσεις

Advertisement

Sponsored by exness

Το νομοσχέδιο για εισαγωγή και στην Κύπρο του θεσμού της διαμεσολάβησης σε οικογενειακές υποθέσεις συζητήθηκε σήμερα στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών.

Advertisement

Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Γεωργίου είπε ότι στόχος είναι όπως το νομοσχέδιο οδηγηθεί στην Ολομέλεια του Σώματος για ψήφιση μέχρι το τέλος του έτους.

Σημείωσε ότι η νομοθετική ρύθμιση του θέματος της διαμεσολάβησης σε οικογενειακές υποθέσεις χρονολογείται εδώ και μια δεκαετία «με κατά καιρούς προσπάθειες οι οποίες ωστόσο δεν έχουν ευοδωθεί».

Πιο συγκεκριμένα, ο σκοπός του νομοσχεδίου είναι να καθορίσει την έννοια της διαμεσολάβησης σε οικογενειακές υποθέσεις ως μια προσπάθεια κατά την οποία τα μέρη, οι διάδικοι, να βοηθούνται ώστε να λάβουν υπόψη τους και να διερευνήσουν τις διαθέσιμες σ’ αυτά τα μέρη επιλογές και να επικοινωνήσουν καλύτερα μεταξύ τους.

Ο κ. Γεωργίου είπε ότι σκοπός του νομοσχεδίου είναι να προσφέρει στα εμπλεκόμενα μέρη τη δυνατότητα να φτάσουν σε κοινές, συναινετικές, αποφάσεις σε σχέση με τις οικογενειακές τους υποθέσεις, με τη βοήθεια τρίτου, ανεξάρτητου και αντικειμενικού προσώπου και χωρίς την αντιπαλότητα εντός των δικαστηρίων.

Σημείωσε ότι η διαμεσολάβηση σε οικογενειακές υποθέσεις «θα συμβάλει στη μείωση του χρόνου που απαιτείται για την επίλυση τέτοιων διαφορών αποκλειστικά μέσω των δικαστικών διαδικασιών καθώς και στον περιορισμό των εξόδων τόσο των μερών όσο και του κράτους, τα οποία απαιτούνται για τη διεκπεραίωση αυτών των εκατοντάδων χιλιάδων υποθέσεων που εκκρεμούν ενώπιον των δικαστηρίων”.

Είπε επίσης ότι με την εισαγωγή αυτού του θεσμού «θα αποφορτιστεί και το δικαστικό σύστημα από την πληθώρα και τον όγκο της δικαστηριακής εργασίας που έχει συσσωρευτεί στα πλαίσια λειτουργίας των οικογενειακών δικαστηρίων».

Ερωτηθείς ποιοι θα είναι οι διαμεσολαβητές, ο κ. Γεωργίου είπε ότι «υπάρχει σχετική πρόνοια όπου καθορίζεται μια αναφορά σε νομικούς, ψυχολόγους, είναι 2-3 ειδικότητες, οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν το ρόλο και να καθοριστούν ως διαμεσολαβητές».

Ανέφερε ακόμη ότι η κατ’ άρθρον συζήτηση του νομοσχεδίου θα αρχίσει την πρώτη Τετάρτη του Οκτώβρη με σκοπό να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου.

Το μέλος της Επιτροπής και βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε ότι «πρόκειται για μια σημαντική νομοθετική πρωτοβουλία και πρέπει να δώσουμε τη δέουσα σημασία να το εξετάσουμε κατ’ άρθρον».

«Είναι προφανές ότι θα διευκολύνει το χειρισμό σοβαρών οικογενειακών ζητημάτων σε μια προσπάθεια να μειωθεί και το κόστος από την αναγκαία προσφυγή στα δικαστήρια», είπε και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν επιχειρήματα που συνηγορούν προς αυτή την κατεύθυνση».

Ανέφερε επίσης ότι «κάποιοι στο πρόσφατο παρελθόν είχαν εκφράσει επιφυλάξεις. Η δική μας πρόθεση είναι μέσα από ένα γόνιμο διάλογο στην Επιτροπή Νομικών να καταλήξουμε σε ένα ελάχιστο κοινό παρονομαστή ακριβώς για να διευκολύνουμε χιλιάδες οικογένειες που ταλαιπωρούνται και βεβαίως μαζί με τις οικογένειες και τους γονείς εξυπακούεται ότι ταλαιπωρούνται και τα ανήλικα τέκνα».

«Θα δώσουμε έμφαση στα θέματα της λειτουργικότητας του νόμου για να είναι και αποτελεσματικός για όσους θα επιλέξουν, αντί των δικαστηρίων, να καταφύγουν σ΄ αυτή τη διαδικασία που είναι εθελοντική και επομένως ανά πάσα στιγμή μπορεί να αποφασίσουν ότι δεν υπάρχει λύση στα προβλήματα τους και μοιραία θα καταλήξουν στα δικαστήρια», πρόσθεσε.

«Είναι μια πρωτοβουλία προς τη σωστή κατεύθυνση και θέλουμε να τη μελετήσουμε σε βάθος», κατέληξε ο κ. Δαμιανού.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network