MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Ενώνουν φωνή εργαζόμενοι απ’ όλο το οικονομικό φάσμα για ΑΤΑ – Ποιοι εξαιρούνται

Advertisement

Sponsored by exness

Χιλιάδες εργαζόμενοι από όλο το οικονομικό φάσμα στην παναπεργία – Καμία καταγγελία για προσπάθεια αποτροπής εργαζομένων ενώπιον ΣΕΚ και ΔΕΟΚ – Διαμορφώνουν δρομολόγια πτήσεων για αποφυγή ταλαιπωρίας – Άλλαξε η ώρα εξετάσεων, απεργεί η ΠΟΕΔ αλλά στα Δημοτικά οι μαθητές – Ποιοι εργαζόμενοι εξαιρούνται της απεργίας – Μετά αξιολόγηση και ενδεχόμενο νέων δραστικών αποφάσεων – «Χρονικό περιθώριο αντίδρασης και από παρούσα Κυβέρνηση», λέει ο Ανδρέας Ματσας ΓΓ της ΣΕΚ στη Cyprus Times – Σημεία συγκέντρωσης  εργαζομένων

Της Γεωργίας Μιχαήλ

Μόλις ένα 24ωρο πριν από τη μαζική κινητοποίηση κατά την οποία θα ενώσουν τη φωνή τους χιλιάδες εργαζόμενοι από όλο το φάσμα των τομέων οικονομικής δραστηριότητας, μετά το «ναυάγιο» των διαβουλεύσεων για την επαναφορά της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ).

Advertisement

Κατά την αυριανή στάση απεργίας θα παραλύσει δημόσιος αλλά και ιδιωτικός τομέας καθώς θα συμμετάσχουν οι 14 συνδικαλιστικές οργανώσεις «ομπρέλα» ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΔΕΟΚ, ΠΑΣΥΔΥ, ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ, ΠΑΣΥΚΙ, ΕΤΥΚ, ΠΟΑΣΟ, ΕΣΚ, ΣΑΚ, ΣΑΚΣ και ΣΥΚΣ.

Σε μία προσπάθεια άσκησης πίεσης προς τους εργοδότες, στην παρούσα Κυβέρνηση αλλά και τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας εργαζόμενοι σε αεροδρόμια, λιμάνια, νοσοκομεία, ξενοδοχεία, κατασκευαστικό τομέα, σχολεία, εκδοτικούς- τηλεοπτικούς οίκους και όχι μόνο θα απέχουν από τα καθήκοντα τους από τις 12:00 μέχρι και τις 15:00.

Καμία καταγγελία για προσπάθεια αποτροπής

48 ώρες πριν από την παναπεργία, τόσο ο ΓΓ της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας όσο και ο ΓΓ της ΔΕΟΚ Ιωσήφ Αναστασίου ανέφεραν στη Cyprus Times ότι δεν υπήρξε ενώπιον τους καμία καταγγελία για προσπάθεια αποτροπής των εργαζομένων για συμμετοχή τους στην κινητοποίηση.

«Δεν υπάρχουν οποιαδήποτε καταγγελίες οι οποίες να διασυνδέονται με προσπάθεια αποτροπής των εργαζομένων να απεργήσουν. Είμαστε όμως σε εγρήγορση και σε επαφή με τους εργοδότες ώστε τομείς που υπάρχουν θέματα ασφάλειας ή ανάγκη προστασίας των παραγομένων προϊόντων να μη δημιουργηθεί οποιοδήποτε πρόβλημα. Προσωπικό ασφαλείας θα διασφαλίζει την ομαλή λειτουργία σε περίπτωση που υπάρξει κάποιο ζήτημα», σημείωσε ο κύριος Μάτσας.

Άλλαξε ώρα εξετάσεων, απεργεί η ΠΟΕΔ αλλά στα Δημοτικά οι μαθητές

Το παρών τους στην απεργία θα δώσουν τόσο η ΟΕΛΜΕΚ όσο και η ΠΟΕΔ και ως εκ τούτου επηρεάζονται τα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Έτσι η Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης του Υπουργείου προχώρησε σε αλλαγές στο ωράριο των γραπτών εξέτασεων για τα τετράμηνα, που θα ελάμβαναν χώρα εκείνη την ώρα, ούτως ώστε να μην επηρεαστούν οι μαθητές και οι μαθήτριες.

Όσον αφορά τους μαθητές των Γυμνασίων, θα σχολάσουν νωρίτερα στις 12 το μεσημέρι, ώρα έναρξης της απεργίας.

Από την πλευρά της ΠΟΕΔ αποφάσισε όπως καλέσει τα μέλη της, σε διακοπή μαθημάτων από 12:00 μέχρι 1:00 μ.μ., με ταυτόχρονη εκδήλωση διαμαρτυρίας στις αυλές των σχολείων, χωρίς οι μαθητές να αποχωρήσουν.

Το ίδιο θα ισχύσει και στα Νηπιαγωγεία και στα Ενιαία και Προαιρετικά Ολοήμερα Σχολεία.

Διαμορφώνουν πτήσεις για αποφυγή ταλαιπωρίας

Σε μία προσπάθεια να αποφευχθεί η ταλαιπωρία για τους ταξιδιώτες οι αερογραμμές προχωρούν σε αλλαγές στο πρόγραμμα πτήσεων, ανέφερε εκπρόσωπος της Hermes στη Cyprus Times.

«Αν και το τοπίο για το ποιες εταιρείες είτε προσωπικό θα λάβει μέρος στην παναπεργία αναμένεται να ξεκαθαριστεί την Τετάρτη, αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι, εκτός απροόπτου, οι Αστυνομικοί που είναι στο διαβατηριακό έλεγχο θα είναι κανονικά στα καθήκοντα τους».

Ποιοι εργαζόμενοι εξαιρούνται της απεργίας

Αν και όπως προαναφέρθηκε η παναπεργία αγγίζει όλο το φάσμα των τομέων οικονομικής δραστηριότητα ωστόσο υπάρχουν και κάποιες εξαιρέσεις.

«Με βάση το γεγονός ότι η ΕΤΥΚ, για κάποιο λόγο έχει επιλέξει, παρά το ότι συμμετείχε στις δύο πανδυκαλιστικές συσκέψεις, να απέχει από την παναπεργία, θεωρείται δεδομένο ότι οι τράπεζες θα λειτουργήσουν κανονικά. Παρά το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι της επηρεάζονται από την εκκρεμότητα που υπάρχει σε σχέση με την ΑΤΑ. Θεωρείται, επίσης, δεδομένο το γεγονός ότι σε εργασίες που δεν υπάρχει συνδικαλιστική παρουσία, δημιουργούνται περισσότεροι κίνδυνοι για τους εργαζόμενους εάν δεν υπάρχει ενιαία απόφαση για να απεργήσουν. Είναι κάλεσμα προς όλο το φάσμα των εργαζομένων να συμμετάσχουν όμως αντιλαμβάνεστε ότι εκεί που δεν υπάρχει συνδικαλιστική εκπροσώπηση, ώστε να αναλάβει το βάρος της ευθύνης, υπάρχουν κίνδυνοι στους οποίους δε θα θέλαμε να μπουν μεμονωμένοι εργαζόμενοι».

Μετά αξιολόγηση και ενδεχόμενο νέων δραστικών αποφάσεων

Μιλώντας στη Cyprus Times ο κύριος Μάτσας ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για προειδοποιητική στάση και πώς θα υπάρξει αξιολόγηση των δεδομένων μετά την παναπεργία. 

«Τα επόμενα μέτρα θα είναι απότοκο όλων των δεδομένων που θα έχουμε ενώπιον μας. Μετά την παναπεργία θα πρέπει να συνέλθει η πανσυνδικαλιστική σύσκεψη για να αξιολόγηση την όλη πορεία. Θα δούμε αν θα υπάρξει οποιαδήποτε αντίδραση και από πλευράς κυβέρνησης και ανάλογα θα λάβουμε οποιεσδήποτε συμπληρωματικές αποφάσεις», σημείωσε.

«Χρονικό περιθώριο αντίδρασης και από παρούσα Κυβέρνηση»

Ερωτηθείς εάν πρόκειται για ένα μέτρο πίεσης στην επόμενη Κυβέρνηση ο κύριος Μάτσας διευκρίνισε ότι «καταρχάς να ξεκαθαρίσουμε ότι η επιλογή να φθάσουμε σε αυτό τον χρονικό ορίζοντα αδιεξόδου δεν ήταν δική μας. Εμείς έγκαιρα ζητήσαμε από τον Υπουργό Εργασίας να ξεκινήσει ο διάλογος. Στην πορεία μπήκαν προσκόμματα, καθυστερήσεις κάτω από διάφορα προσχήματα και καταλήξαμε σε αδιέξοδο λίγο πριν τις Προεδρικές εκλογές».

Την ίδια στιγμή, σημείωσε, «είμαστε πολλές συνδικαλιστικές οργανώσεις οι οποίες έχουμε διαφορετικές κομματικές, πολιτικές, ιδεολογικές επιλογές και προσεγγίσεις. Άρα δεν υπάρχει στόχευση σε σχέση με την πίεση προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Επίσης η παρούσα κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι ο Πρόεδρος έχει απεμπολήσει αυτού του δικαιώματος, έχει δυνατότητα δράσης μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου. Άρα υπάρχει το χρονικό περιθώριο για να υπάρξει ομαλή κατάληξη, φθάνει όμως να υπάρχει η διάθεση».

Με την παναπεργία, σημείωσε, πέραν από της εργοδοτικής πλευράς, στέλνετε σαφές ένα μήνυμα και προς την παρούσα Κυβέρνηση ως προς το ότι δεν έχει καταθέσει καταλυτική πρόταση στη βάση της μεταβατικής συμφωνίας αλλά και ξεκάθαρο μήνυμα και προς την επόμενη Κυβέρνηση ως προς τη διαχείριση που πρέπει να τύχει το θέμα σε ότι αφορά την αποκατάσταση του θεσμού.

Οι συγκεντρώσεις των εργαζομένων θα γίνουν στα ακόλουθα σημεία:

  • Στη Λευκωσία η συγκέντρωση θα γίνει στις 13:00 στο προαύλιο του Υπουργείου Οικονομικών και θα ακολουθήσει πορεία προς το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
  • Στη Λεμεσό η συγκέντρωση θα γίνει στις 13:00 στο Διοικητήριο.
  • Στη Λάρνακα η συγκέντρωση θα γίνει 13:00 στην Επαρχιακή Διοίκηση.
  • Στο Παραλίμνι η συγκέντρωση θα γίνει στις 13:00 στο Επαρχιακό Γραφείο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
  • Στην Πάφο η συγκέντρωση θα γίνει στις 13:00 στην Επαρχιακή Διοίκηση.
  • Σημειώνεται ότι στις ουσιώδεις υπηρεσίες θα τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για αποφυγή ταλαιπωρίας του κοινού.
  • Για τα Σώματα Ασφαλείας, θα συμμετέχουν όσοι / όσες βρίσκονται εκτός καθήκοντος και χωρίς να φέρουν στολή.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network