MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Ένοχοι έξι για 25 κιλά αφορολόγητων τσιγάρων

Advertisement

Sponsored by exness

Ένοχοι οι έξι για εισαγωγή μεγάλων ποσοτήτων αφορολόγητων καπνικών προϊόντων – Μετέφεραν 25 κιλά τσιγάρων σε εμπορευματοκιβώτιο των Κυπριακών Αερογραμμών…

Advertisement

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας έκρινε σήμερα, ύστερα από ακροαματική διαδικασία που διήρκεσε δυόμιση περίπου χρόνια, ένοχα έξι άτομα για σωρεία αδικημάτων με τα κυριότερα να αφορούν παράνομη κατοχή και εμπορία αδασμολόγητων εμπορευμάτων, συνωμοσία για καταδολίευση και συνωμοσία για διάπραξη πλημμελήματος, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, δεκασμό δημόσιου λειτουργού και παραμέληση υπηρεσιακού καθήκοντος.
 
Οι κατηγορούμενοι είναι οι Πανίκος Αβραάμ, από τη Λάρνακα, ιδιοκτήτης εκτελωνιστικού γραφείου και νυν ιδιοκτήτης μπυραρίας, Αντρέας Τεράτσιας από το Πέρα Χωριό Νήσου, ιδιοκτήτης καφενείου, Γιώργος Γαριβαλδινός από το Λιοπέτρι, τελωνειακός λειτουργός, Χριστάκης Σάββα από τη Λευκωσία, δημόσιος υπάλληλος, Βαχέ Ζατογιάν από τη Λευκωσία, ιδιοκτήτης καταστήματος πούρων και Κώστας Ζαλούμης, από τη Λάρνακα, τελωνειακός λειτουργός.   
 
 Η υπόθεση είδε το φως της δημοσιότητας το 2008 όταν η ΥΚΑΝ έλαβε πληροφορία ότι σε εμπορευματοκιβώτιο που φορτώθηκε σε αεροσκάφος των Κυπριακών Αερογραμμών, υπήρχε ποσότητα  ναρκωτικών. Ωστόσο, κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι στο εμπορευματοκιβώτιο δεν υπήρχαν ούτε ναρκωτικά, ούτε έπιπλα, όπως είχε δηλωθεί αλλά 25  κιλά κούτες με τσιγάρα από τρίτες χώρες.  
 
Στην απόφαση του το Δικαστήριο ανέφερε ότι τελωνειακοί λειτουργοί συγκάλυπταν τις παρανομίες, αποκομίζοντας μεγάλα οικονομικά οφέλη, ενώ η Κυπριακή Δημοκρατία από την παράνομη εισαγωγή των αφορολόγητων καπνικών προϊόντων, πούρων και τσιγάρων, που γινόταν σε διάφορες ημερομηνίες το 2008, απώλεσε δασμούς και φόρους που ξεπερνούν τις 630 χιλιάδες ευρώ.
 
Σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου κατά την διαδικασία εκτελώνισης των εμπορευματοκιβωτίων, έγιναν σωρεία παρατυπιών και ατασθαλιών, δηλαδή δεν γίνονταν οι απαραίτητοι έλεγχοι, χρησιμοποιούνταν πλαστά έγγραφα και δεν καταβάλλονταν οι ανάλογοι φόροι και δασμοί στην Κυπριακή Δημοκρατία. 
 
Σημειώνεται ότι ενώ τα αδικήματα διαπράχθηκαν το 2008, η  υπόθεση καταχωρήθηκε ενώπιον του Κακουργιοδικείου το 2010, ωστόσο η διαδικασία διεκόπη και καταχωρήθηκε εκ νέου το 2011 ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας. Ωστόσο λόγω της πολυπλοκότητας της υπόθεσης και του τεράστιου μαρτυρικού υλικού που έχριζε επεξεργασίας και μελέτης, η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε στα τέλη του 2013. 
 
Η Δικαστής Νάταλι Ταλαρίδου όρισε την ερχόμενη Τρίτη 26 Απριλίου, προκειμένου οι δικηγόροι υπεράσπισης να αγορεύσουν για μετριασμό της ποινής των πελατών τους.
 
Μέχρι τότε διατάχθηκε όπως ετοιμαστούν για τους κατηγορούμενους εκθέσεις από το Γραφείο Ευημερίας. Το Δικαστήριο διέταξε όπως οι κατηγορούμενοι παραμείνουν υπό κράτηση εκτός από τον Αντρέα Τεράτσια που πλήρωσε εγγύηση ύψους 2 χιλιάδων ευρώ αφού, όπως αναφέρθηκε τα αδικήματα του δεν είναι στον ίδιο βαθμό σοβαρά όσο των υπολοίπων. 
 
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Κατηγορούσας Αρχής Ελευθερία Γιακουμεττή που συνέταξε το κατηγορητήριο της υπόθεσης, το ποσό που απώλεσε η Κυπριακή Δημοκρατία από δασμούς και φόρους ξεπερνά τις 630 χιλιάδες ευρώ αφού, δια των εμπλεκόμενων τελωνειακών λειτουργών, γινόταν παρέμβαση στους υπολογιστές του Τμήματος Τελωνείων και διαγράφονταν στοιχεία για τους «στημένους» ελέγχους που διενεργούνταν στις παρτίδες τσιγάρων που έφταναν στην Κύπρο από τρίτες χώρες.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network

ΥΠΕΡΘΕΑΜΑ…

ShootandGoal