MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

«Ένιωσα τη θλιβερή διαίρεση» είπε ο Πάπας Βενέδικτος πριν 11 χρόνια. Η πρώτη επίσκεψη Ποντίφικα στο νησί (pics)

Advertisement

Sponsored by exness

Την ώρα που η Κύπρος ετοιμάζεται να υποδεχθεί τον Πάπα Φραγκίσκο, ανατρέχουμε στην πρώτη επίσκεψη Ποντίφικα στο νησί μας. Ήταν Ιούνιος του 2010 όταν ο αείμνηστος Δημήτρης Χριστόφιας υποδεχόταν τον Πάπα Βενέδικτο τον 16ον στο αεροδρόμιο Πάφου

Με έκκληση προς όλους να πολλαπλασιάσουν τις προσπάθειες για οικοδόμηση πραγματικής και διαρκούς ειρήνης, ολοκληρωνόταν πριν από 11 χρόνια η επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου XVI στην Κύπρο. Ήταν η πρώτη επίσκεψη Ποντίφικα στο νησί και όλες οι αρμόδιες αρχές τελούσαν σε κατάσταση αυξημένης ασφάλειας για τον υψηλό προσκεκλημένο.

Advertisement

Τις τρεις μέρες που είχε διαρκέσει η επίσκεψη του, από τις 4 μέχρι τις 6 Ιουνίου του 2010, η Κύπρος ζούσε στους ρυθμούς του Ποντίφικα.

Έντεκα χρόνια μετά από εκείνη την επίσκεψη τον Ιούνιο του 2010, επί προεδρίας του αείμνηστου Δημήτρη Χριστόφια, η Κύπρος ετοιμάζεται να υποδεχτεί αύριο Πέμπτη τον διάδοχο του, τον Πάπα Φραγκίσκο, ο οποίος θα παραμένει στο νησί μας μέχρι το Σάββατο.

Το πρόγραμμα που θα ακολουθηθεί, κατά την τριήμερη παραμονή του Πάπα Φραγκίσκου στην Κύπρο, όμοιο.

Κόκκινο χαλί και υποδοχή από τον αείμνηστο Χριστόφια

Η υποδοχή που επιφυλάχθηκε στον πάπα Βενέδικτο ήταν θερμότατη. Το αεροσκάφος που τον μετέφερε, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Πάφου. Ο τότε προκαθήμενος της καθολικής εκκλησίας έτυχε επίσημης υποδοχής ως αρχηγός κράτους. Στο δίαυλο τον ανέμεναν ο αείμνηστος πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χρίστοφιας και η σύζυγος του Έλση.

Το κόκκινο χαλί στρώθηκε από τη σκάλα του αεροσκάφους μέχρι την ειδικά
διαμορφωμένη αίθουσα του αεροδρομίου, όπου έγινε η επίσημη υποδοχή, ενώ άγημα της εθνικής Φρουράς και της αστυνομίας απέδιδε τιμές.

Τον Πάπα Βενέδικτο συνόδευσαν στην Κύπρο δεκαοκτώ καρδινάλιοι, καθώς και 80 δημοσιογράφοι, φωτογράφοι και κινηματογραφιστές.

Κατά την παραμονή του στο νησί, παρέστη σε οικουμενική  Ιερουργία στην Πάφο στην διάρκεια της οποίας τον καλωσόρισε εκ μέρους της εκκλησίας της Κύπρου ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ενώ κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο νησί ακολούθησαν συναντήσεις με τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Μακαριότατο την επόμενη μέρα. Επισκέφθηκε το Δημοτικό Σχολείο του Αγίου Μάρωνα ενώ κατά την τρίτη και τελευταία μέρα παραμονής του στο νησί τελέστηκε θεία  λειτουργία στην κλειστή αίθουσα Τάσσος Παπαδόπουλος – Ελευθερία.

Ο Δημοσιογράφος Άντρος Μιχαηλίδης έγραφε τότε για την επίσκεψη:

«Ήταν η σημαντικότερη ίσως εκδήλωση στο πλαίσιο της επίσκεψης του Πάπα Βενέδικτου, και έμοιαζε σαν γιορτή ειρήνης, χαράς και θείας κατάνυξης. Την θεία λειτουργία παρακολούθησαν χιλιάδες πιστών από διάφορες χώρες, πολλοί από τους οποίους έφθασαν στο νησί από το εξωτερικό. Παρευρέθηκαν ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος και άλλοι κύπριοι Ιεράρχες, οι επίσκοποι των κοπτών, των αγγλικανών και των αρμένιων, καθώς και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ο πρώην πρόεδρος γλαύκος κληρίδης, μέλη του υπουργικού συμβουλίου και ευρωβουλευτές. Στη θεία λειτουργία υπολογίζεται ότι συμμετείχαν 8.500 μέλη της καθολικής κοινότητας, 6500-7000 από αυτούς ήταν μέσα στην αίθουσα και εκατοντάδες άλλοι έξω από αυτό. κατά την είσοδο του πάπα, ο κόσμος τον υποδέχθηκε με ενθουσιασμό ενώ ο προκαθήμενος της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας χαιρέτισε τα πλήθη, ευλογώντας μικρά παιδιά που περίμεναν για ώρες με τους γονείς τους, πίσω από το προστατευτικό κιγκλίδωμα εντός του σταδίου. Στο κέντρο της μεγάλης αίθουσας είχε στηθεί ειδική εξέδρα ειδικά διαμορφωμένη για να απεικονίζει εσωτερικό καθολικής εκκλησίας, ενώ πίσω είχαν αναρτηθεί αγιογραφίες του αποστόλου Βαρνάβα και του Αποστόλου Παύλου. Τελώντας τη θεία λειτουργία, ο πάπας Βενέδικτος μίλησε στα αγγλικά, λατινικά, γαλλικά και ελληνικά. Αριθμός πιστών είχε την ευκαιρία να λάβει θεία κοινωνία από τον πάπα Βενέδικτο ενώ οι υπόλοιποι πιστοί έλαβαν θεία κοινωνία από τους δεκάδες ιερείς που πέρασαν από όλους τους χώρους.

Ο Ποντίφικας είχε επιλέξει ως χώρο διαμονής του το κτίριο που στεγάζει την πρεσβεία της αγίας Έδρας στην Κύπρο, παρά την Πύλη Πάφου.

Το 2010, ο πάπας Βενέδικτος επισκέφθηκε και τη μαρωνίτικη εκκλησία της Παναγίας των Χαρίτων στη Λευκωσία, στην πύλη Πάφου, όπως θα πράξει και ο διάδοχος του Πάπας Φραγκίσκος, την Πέμπτη, αμέσως μετά την άφιξη του στο νησί.

Η Κύπρος αποχαιρετούσε την 6η Ιουνίου 2010, τον Πάπα Βενέδικτο τον 16ον με τιμές αρχηγού κράτους, όπως ακριβώς τον υποδέχτηκε. Πριν αναχωρήσει ευλόγησε ένα δενδρύλλιο ελιάς, το οποίο φυτεύτηκε σε ειδικό χώρο στο αεροδρόμιο της Λάρνακας.

«Ένιωσα τη θλιβερή διαίρεση»

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Άντρου Μιχαηλίδη, που δημοσιεύεται στο kykkos.org.cy, η αποχαιρετιστήρια ομιλία του πάπα Βενέδικτου περιλάμβανε σημαντικά μηνύματα. Είπε ότι η διαμονή του στο κτίριο που στεγάζει την πρεσβεία της αγίας Έδρας, στην περιοχή της γραμμής κατάπαυσης του πυρός, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών, τον έκανε να νοιώσει και ο ίδιος κάτι από τη θλιβερή, όπως τη χαρακτήρισε, διαίρεση της Κύπρου αλλά και να ενημερωθεί για την καταστροφή ενός σημαντικού  μέρους της κυπριακής πολιτιστικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network