MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Ενεργοποιήθηκε σχέδιο δράσης για Fatih… Σε ετοιμότητα οι ξένες δυνάμεις

Advertisement

Sponsored by exness

Ως κατάφορη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, θεωρούν διπλωματικές πηγές, τις τουρκικές ενέργειες στα ανατολικά του νησιού.

Advertisement

Η έλευση και σταθεροποίηση του Fatih, νωρίς το πρωί στην Κυπριακή ΑΟΖ, ενεργοποίησε σχέδιο δράσης που καταρτίστηκε στο παρελθόν και κινείται σε τρία επίπεδα. Νομικό, διπλωματικό και πολιτικό.

Σε νομικό επίπεδο ήδη από το φθινόπωρο του 2017 άρχισε η λήψη μέτρων.

Σε πολιτικό επίπεδο γίνονται ενέργειες στη βάση των συμπερασμάτων του ευρωπαϊκού συμβουλίου του Μαρτίου 2018. Ότι στην ουσία σε περίπτωση παραβιάσεων, τότε η απάντηση που θα λάβει ο παραβάτης θα είναι συλλογική.

Άρρηκτα συνδεδεμένες με αυτό και οι ενέργειες σε διπλωματικό επίπεδο με την Λευκωσία να έχει ήδη διαβουλευθεί επί του θέματος με τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, Ευρωπαϊκά κράτη και τα κράτη της περιοχής.

Σε καμία των περιπτώσεων η Λευκωσία δεν επιθυμεί στρατιωτικοποίηση του ζητήματος, ενώ δεν σκοπεύει να ανακοινώσει τα μέτρα που λαμβάνονται από τα πρώτο στάδιο. Τουναντίον θα περιοριστεί σε ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εκάστης ενέργειας χωριστά.

Αρμόδιες πηγές εξακολουθούν να τονίζουν πως η Λευκωσία είναι έτοιμη για παν ενδεχόμενο.

Πως φτάσαμε εδώ

Η Λευκωσία θεωρεί πως φτάσαμε σ αυτό το ακραίο στάδιο, αφού η Τουρκία κατάφερε να εξαγοράσει υποστηρικτικές εταιρείες/μέσα και να εκπαιδεύσει προσωπικό ούτως ώστε να μη χρειάζεται την υποστήριξη εταιρειών ξένων χωρών. Κι αυτό γιατί στο παρελθόν όταν ζήτησε υποστήριξη από τρίτες χώρες για δραστηριότητα εντός της Κυπριακής ΑΟΖ εκείνες αρνήθηκαν επικαλούμενες τη μη νομιμότητα των ενεργειών.

Πισωγύρισμα…

Αυτή η κίνηση καταδεικνύει πως η Τουρκία εξακολουθεί να μην ενδιαφέρεται για το Κυπριακό. Κι αυτό γιατί επιλέγει τη δεδομένη στιγμή, που είναι σε εξέλιξη η προσπάθεια της Λουτ και γίνονται διεργασίες για μια άτυπη διάσκεψη ξεκαθαρίσματος, να θέσει ένα ακόμη εμπόδιο ως προς την επανέναρξη.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network