MC MEDIA NETWORK

February 25, 2021 Thursday 18:19:31

Εγγραφή στο
Newsletter

Ενδοοικογενειακή διασπορά και άλλες αιτίες που οδήγησαν σε lockdown. Πτώση αλλά πρώιμα τα συμπεράσματα

Η επιδημιολογική εικόνα και το πλάνο διαχείρισης – Η κατάσταση σήμερα, τα μέτρα και τα εμβόλια – Διάσκεψη τύπου αρμοδίων

Κατέβασε το APP της CYPRUS TIMES! ΕΔΩ για Android και ΕΔΩ για iOS

Στους αρνητικούς παράγοντες που οδήγησαν την Κυβέρνηση στη λήψη των πιο αυστηρών περιορισμών, την κατάσταση σήμερα που αν και παρουσιάζει κάποια βελτίωση παραμένει σε υψηλά επίπεδα καθώς και που οφείλεται η έξαρση που είχαμε τον Δεκέμβρη, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής Δρ. Κωνσταντίνος Τσιούτης, μιλώντας σε διάσκεψη τύπου.

«Δεδομένης της κατάστασης που είδαμε τον Δεκέμβρη, που ήταν ένας επιβαρυμένος μήνας, η κλιμάκωση των τελευταίων μέτρων είχε στόχο να μειωθεί σιγά-σιγά το μεγάλο φορτίο στην κοινότητα και παρατηρώντας την κατάσταση στα νοσηλευτήρια, με τον αυξανόμενο ρυθμό των εισαγωγών, μειώνοντας το φορτίο στην κοινότητα μειώνεται και το φορτίο στα νοσηλευτήρια» λέει ο Δρ. Τσιούτης.

Επισήμανε για μία ακόμη φορά ότι μεγαλύτερο κίνδυνο αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι. «Η ηλικία είναι ο κυριότερος παράγοντας νόσησης, εξού και δόθηκε προτεραιότητα σε ηλικιωμένους για εμβολιασμό».

Οι πηγές μετάδοσης…

Όπως είπε ο Δρ. Τσιούτης, αναφερόμενος στο από πού προήλθαν η έξαρση κρουσμάτων, κυριότερη πηγή ήταν το σπίτι. «Υπήρξε μεγάλη μετάδοση μέσα στο σπίτι, ενδοοικογενειακή μετάδοση όπως λέμε καθώς και μεταδόσεις σε χώρους εργασίας, γι’ αυτό λήφθηκαν τα τελευταία μέτρα. Δυστυχώς, μέχρι την περίοδο των Χριστουγέννων παρατηρούσαμε αρκετά μεγάλο αριθμό επαφών στην ιχνηλάτηση των θετικών περιστατικών και αυτό οδήγησε σε μεγάλο κύμα, με αύξηση του ποσοστού θετικότητας».

600,000 test από τα μέσα Νοεμβρίου μέχρι σήμερα

Ο Δρ. Τσιούτης αναφέρθηκε στον υψηλό αριθμό εξετάσεων που διενεργούνται καθημερινά στην Κύπρο και πως αυτές αποτελούν χρήσιμο εργαλείο.

«Με τη χρήση των rapid test, η Κύπρος έχει κάνει πάνω από 600,000 εξετάσεις από τα μέσα Νοεμβρίου μέχρι σήμερα. Τεράστιος αριθμός, σε αναλογία πληθυσμού ο μεγαλύτερος αριθμός στην Ευρώπη και συνεχίζονται αυτά. Μας δείξανε διάφορους χώρους που υπάρχουν προβλήματα,  όπως οίκοι ευγηρίας, ενώ σημειώνουμε ότι ξεκίνησαν τώρα και σε άλλους χώρους εργασίας.

«Τον Δεκέμβρη βρεθήκαμε σε κρίσιμα επίπεδα, αλλά κρατήσαμε την κατάσταση ελεγχόμενη. Τις τελευταίες μέρες αρχίσαμε να βλέπουμε μια πτώση. Αν και είναι πρώιμο, βλέπουμε μια μείωση στο ποσοστό θετικότητα που οφείλεται στα μέτρα και τον περιορισμό συναθροίσεων που έγινε τέλος Δεκεμβρίου. Θα αναμένουμε για να σιγουρευτούμε ότι είναι πραγματικό, τονίζω ότι το ποσοστό παραμένει υψηλό» είπε ο Δρ. Τσιούτης.

Μιλώντας για την κατάσταση στα δημόσια νοσηλευτήρια, στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής διάσκεψης ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ΟΚΥπΥ Κρίστης Λοϊζίδης, ανέφερε ότι «καθημερινά στα νοσηλευτήρια νοσηλεύονται καθημερινά γύρω στα 200 άτομα με covid. Η αξιολόγηση των ασθενών γίνεται σε καθημερινή βάση».

«Προχωρούμε συνεχώς στην ανάπτυξη νέων κλινών. Οι δυνατότητες που διαθέτουμε δεν είναι απεριόριστες. Αυτή την στιγμή υπάρχει διαθεσιμότητα σε περίπτωση που έχουμε πολύ μεγάλο αριθμό νοσηλευομένων θα παραπέμψουμε αρκετά περιστατικά μη covid στον ιδιωτικό τομέα».

Περαιτέρω τόνισε, ότι γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια. «Σε καμία περίπτωση δεν δεχόμαστε τις κατηγορίες ότι καταρρέουν τα νοσηλευτήρια και αυτή την στιγμή η κατάσταση είναι διαχειρίσημη», σημείωσε. Όπως διευκρίνισε καταλήγοντας, καθημερινά γίνονται υπεράνθρωπες προσπάθειες για κάλυψη όλων των αναγκών και επίλυση προβλημάτων.

Αυτούσια η τοποθέτηση του Εκτελεστικού Διευθυντή του ΟΚΥπΥ

«Επιθυμώ να σας ενημερώσω για την εικόνα που επικρατεί αυτή τη στιγμή στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ, όπου οι συνάδελφοί μας ιατροί, νοσηλευτές και το υπόλοιπο προσωπικό, επιτελούν το καθήκον τους προσφέροντας υπηρεσίες υγείας σε εκατοντάδες συνανθρώπους μας.

Θέλω από την αρχή να διευκρινίσω ότι, αυτή η μεγάλη προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και μήνες, δεν αφορά μόνον τους νοσηλευόμενους με κορωνοϊό. Τα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ προσφέρουν υπηρεσίες υγείας σε όλο το εύρος των ιατρικών πράξεων, για όλες τις ασθένειες, σε κάθε άνθρωπο που έχει ανάγκη, χωρίς καμιά απολύτως εξαίρεση, χωρίς καμιά διάκριση.

Στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ νοσηλεύονται καθημερινά περίπου 200 ασθενείς της νόσου COVID-19, εκ των οποίων ένας μεγάλος αριθμός σε σοβαρή έως κρίσιμη κατάσταση σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και Μονάδες Αυξημένης φροντίδας.

Η διαχείριση των περιστατικών γίνεται στη βάση ειδικού σχεδίου δράσης, το οποίο εκπονήθηκε από την επιχειρησιακή ομάδα Covid-19 του ΟΚΥπΥ, που αποτελείται 18 άτομα και απαρτίζεται από τον Γενικό Εκτελεστικό Διευθυντή, τον Ιατρικό Διευθυντή, την Νοσηλευτική Διευθύντρια, τους Εκτελεστικούς και Επιστημονικούς Διευθυντές των Διευθύνσεων, κλινικούς Ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων και Νοσηλευτές. Το πλάνο αξιολογείται συνεχώς αναλόγως των αναγκών αλλά και της πρόβλεψης ροής ασθενών στα νοσηλευτήρια μας. Στη βάση αυτού του προγραμματισμού και του σχεδίου δράσης προχωρούμε συνεχώς στην ανάπτυξη νέων κλινών ώστε να καλύψουμε τυχών αυξημένες ανάγκες, σε όλες τις πόλεις της Κύπρου.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι τα δημόσια νοσηλευτήρια διαθέτουν την επάρκεια για να ανταπεξέλθουν αυτής της πρωτόγνωρης κατάστασης.

Εκείνο που μας απασχολεί από τότε που εκδηλώθηκε η πανδημία είναι να μην υπάρξει αριθμός περιστατικών που χρήζουν νοσηλείας, τα οποία να ξεπεράσουν την ανώτατη επάρκεια που μπορούμε να έχουμε. Είναι ένα πρόβλημα που υφίσταται σε όλη την Ευρώπη, σε όλο τον κόσμο και όπως πολύ καλά γνωρίζετε είναι αυτό που τονίζουμε από την αρχή, ότι δηλαδή οι δυνατότητες που διαθέτουμε δεν είναι απεριόριστες. Σε τέτοια περίπτωση και σύμφωνα με τον σχεδιασμό, ο ΟΚΥπΥ θα διαθέσει όλες τις υποδομές του και όλο το ανθρώπινο δυναμικό για την αντιμετώπισης της κατάστασης.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει διαθεσιμότητα κλινών για εισαγωγές/ νοσηλείες ασθενών με covid-19. Σε περίπτωση που θα έχουμε πολύ μεγάλο αριθμό νοσηλευόμενων και θα παραστεί ανάγκη περισσότερων κλινών, θα παραπέμψουμε αρκετά περιστατικά μη-covid στον ιδιωτικό τομέα, με τον οποίο είμαστε σε επικοινωνία μέσω του Υπουργείου Υγειάς, ώστε τα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ να προσφέρουν ιατρική περίθαλψη στα περιστατικά Covid. Το επίπεδο στελέχωσης και ο τεχνολογικός εξοπλισμός που διαθέτουμε, μας επιτρέπει να προσφέρουμε ποιοτικές υπηρεσίες με επάρκεια και αξιοπιστία.

Στις προσπάθειες των ιατρών του ΟΚΥπΥ συνδράμουν και ιατροί από τον ιδιωτικό τομέα, με το καθεστώς της επιστράτευσης, τους οποίους ευχαριστούμε. Επαναλαμβάνω, πρόκειται για μια μεγάλη προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και μήνες, για αντιμετώπιση αυτής της πρωτόγνωρης κατάστασης.

Παρά τα οποιαδήποτε προβλήματα, που φυσιολογικά προκύπτουν, δεν παρατηρούνται ελλείψεις σε υποδομές ή σε αναλώσιμα. Ασφαλώς σε τόσο ακραίες περιπτώσεις, δημιουργούνται αυξημένες ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό, τις οποίεςσπεύδουμε να καλύψουμε, με ανακατανομή προσωπικού και με άλλες ενέργειες. Δεν εργαζόμαστε με την άνεση του χρόνου αλλά κάτω από τρομακτική πίεση που επιβάλλει άμεσες αποφάσεις και γρήγορα

αντανακλαστικά. Σε καμιά περίπτωση δεν δεχόμαστε τις αστήρικτες κατηγορίες περί κατάρρευσης των νοσηλευτηρίων.

Η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη και παράκληση μας είναι ο κόσμος να ζητά ιατρική βοήθεια όταν την χρειάζεται.

Αυτή τη στιγμή εδώ δίπλα μας και στα υπόλοιπα νοσηλευτήρια, υπάρχουν άνθρωποι που δίδουν τη μάχη για τη ζωή. Κανένας δεν είναι μόνος του, κανένας δεν μένει αβοήθητος, κανένας δεν πρόκειται να αφεθεί χωρίς υποστήριξη. Δίπλα τους βρίσκονται οι γιατροί και οι νοσηλευτές, βρίσκονται οι συνάδελφοί μας που κάνουν τα πάντα για να τους βοηθήσουν. Η απώλεια ανθρώπινων ζωών μας στεναχωρεί ιδιαίτερα και μας θυμίζει την υποχρέωση που έχουμε ο ένας έναντι του άλλου. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Παραμένουμε προσηλωμένοι στην προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη και εργαζόμαστε νυχθημερόν για να επιλύουμε προβλήματα, για να ξεπεράσουμε αυτή την πολύ δύσκολη κατάσταση, για σώσουμε τις ζωές συνανθρώπων μας που κινδυνεύουν. Ευχαριστούμε όλο τον κόσμο για την ηθική αλλά και υλική υποστήριξη και είμαστε σίγουροι ότι σύντομα θα δούμε καλύτερες μέρες».

Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί…

Από πλευράς του, ο Επιστημονικό Συνεργάτης των Ιατρικών Υπηρεσιών για θέματα εμβολιασμού, κ. Χρίστος Πέτρου, είπε ότι το Εθνικό Πλάνου Εμβολιασμού για την COVID-19 υλοποιείται σύμφωνα με τον προγραμματισμό.

Έχουν ολοκληρωθεί στο μεγαλύτερο μέρος τους οι εμβολιασμοί στις στέγες ευγηρίας και στους επαγγελματίες υγείας της πρώτης γραμμής, ενώ έχει αρχίσει ο εμβολιασμός των ατόμων ηλικίας άνω των 80 ετών και των επαγγελματιών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Παιδίατροι, Ογκολόγοι, Γυναικολόγοι, κοκ).

«Μέχρι την περασμένη Κυριακή είχαν δοθεί δόσεις σε συνολικά 6,035 άτομα και μέχρι την Κυριακή, η Κύπρος κατατασσόταν 8η στις χώρες της ΕΕ στη χορήγηση εμβολίων. Βεβαίως η χορήγηση εμβολίων γίνεται και ανάλογα με τη διαθεσιμότητα εμβολίων. Η πρακτική που ακολουθούμε είναι να υπάρχει άμεση διάθεση του εμβολίου και να γίνονται τα ραντεβού ανάλογα με τις ποσότητες που καταφθάνουν κάθε εβδομάδα. Αλλά η πρακτική μας είναι να κατακρατούνται οι μισές δόσεις ώστε να δοθούν στα ίδια άτομα για τη 2η δόση. Άρα οι μισές δόσεις από αυτές που είχαν έρθει την πρώτη εβδομάδα, ναι υπάρχουν, για να αποτελέσουν την δεύτερη δόση», δήλωσε ο κ. Πέτρου.

Σημείωσε πως η χορήγηση της 2ης δόσης αρχίζει στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας που συμπληρώνονται οι τρεις εβδομάδες από τη χορήγηση της 1ης δόσης. «Ο εμβολιασμός τώρα γίνεται σε οκτώ Κέντρα Εμβολιασμού και κινητές μονάδες και αναμένεται ότι με την έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca θα επεκταθεί σε όλα τα Κέντρα Εμβολιασμού που έχουν στελεχωθεί και προετοιμαστεί», είπε ο κ. Πέτρου.

Ακολούθως, κληθείς να πει εάν, δεδομένης της καθυστέρησης που υπήρξε στην υποβολή της αίτησης για αδειοδότηση, θα λάβουμε τις ποσότητες που ήταν προγραμματισμένες να παραδοθούν τον Δεκέμβριο, ο κ. Πέτρου διευκρίνισε ότι ο προγραμματισμός για την AstraZeneca έλεγε ότι θα υπήρχαν 120,000 δόσεις διαθέσιμες για το τέλος του 2020 και οι υπόλοιπες ήταν για το πρώτο τρίμηνο του 2021. Παρόλα αυτά, συνέχισε, «θα πρέπει να περιμένουμε την έγκριση, αλλά κανένας δεν μπορεί να προβλέψει ποιο θα είναι το πλάνο για τις παραδόσεις.

Σίγουρα θα είναι μεγάλος ο αριθμός των πρώτων δόσεων που θα παραληφθούν, δεδομένου ότι υπάρχουν και οι σχετικές δεσμεύσεις της εταιρείας». Εξήγησε πως δεν υπήρξε καθυστέρηση στο πλάνο του εμβολιασμού, αφού αυτό «καταρτίστηκε ανάλογα με τον αριθμό των Κέντρων και ανάλογα με τον ρυθμό που έρχονται τα εμβόλια. Εάν αρχίσουν να έρχονται περισσότερες ποσότητες, θα αυξηθούν και τα Κέντρα Εμβολιασμού».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Πέτρου εξήγησε ότι «τα δεδομένα που γνωρίζουμε είναι ότι το εμβόλιο της AstraZeneca έχει δοκιμαστεί σε πληθυσμούς μέχρι 55 ετών. Δεν γνωρίζουμε όλα τα δεδομένα της κλινικής μελέτης, αυτά κατατέθηκαν στον ΕΜΑ. Δεν σημαίνει όμως ότι αυτό θα απαγορεύει τον εμβολιασμό ενός πληθυσμού σε πιο μεγάλη ηλικία.

Στο Ηνωμένο  Βασίλειο που έχει εγκριθεί όπως έχει εγκριθεί το εμβόλιο, η χορήγηση γίνεται σε κάθε ηλικιακή ομάδα. Άρα θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τα τελικά χαρακτηριστικά και ανάλογα αν υπάρχει περιορισμός σε μια ηλικιακή ομάδα τότε αυτή η ομάδα θα παίρνει ένα άλλο εμβόλιο. Όταν φθάσουμε σε σημείο να εμβολιάζουμε άτομο 16 ετών, εκεί θα δίναμε άλλο εμβόλιο. Όλα κρίνονται από τα χαρακτηριστικά και τη συσχέτιση οφέλους – κινδύνου σε κάθε ηλικιακή ομάδα».

 

Η επιδημιολογική εικόνα και το πλάνο διαχείρισης – Η κατάσταση σήμερα, τα μέτρα και τα εμβόλια – Διάσκεψη τύπου αρμοδίων

Στους αρνητικούς παράγοντες που οδήγησαν την Κυβέρνηση στη λήψη των πιο αυστηρών περιορισμών, την κατάσταση σήμερα που αν και παρουσιάζει κάποια βελτίωση παραμένει σε υψηλά επίπεδα καθώς και που οφείλεται η έξαρση που είχαμε τον Δεκέμβρη, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής Δρ. Κωνσταντίνος Τσιούτης, μιλώντας σε διάσκεψη τύπου.

«Δεδομένης της κατάστασης που είδαμε τον Δεκέμβρη, που ήταν ένας επιβαρυμένος μήνας, η κλιμάκωση των τελευταίων μέτρων είχε στόχο να μειωθεί σιγά-σιγά το μεγάλο φορτίο στην κοινότητα και παρατηρώντας την κατάσταση στα νοσηλευτήρια, με τον αυξανόμενο ρυθμό των εισαγωγών, μειώνοντας το φορτίο στην κοινότητα μειώνεται και το φορτίο στα νοσηλευτήρια» λέει ο Δρ. Τσιούτης.

Επισήμανε για μία ακόμη φορά ότι μεγαλύτερο κίνδυνο αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι. «Η ηλικία είναι ο κυριότερος παράγοντας νόσησης, εξού και δόθηκε προτεραιότητα σε ηλικιωμένους για εμβολιασμό».

Οι πηγές μετάδοσης…

Όπως είπε ο Δρ. Τσιούτης, αναφερόμενος στο από πού προήλθαν η έξαρση κρουσμάτων, κυριότερη πηγή ήταν το σπίτι. «Υπήρξε μεγάλη μετάδοση μέσα στο σπίτι, ενδοοικογενειακή μετάδοση όπως λέμε καθώς και μεταδόσεις σε χώρους εργασίας, γι’ αυτό λήφθηκαν τα τελευταία μέτρα. Δυστυχώς, μέχρι την περίοδο των Χριστουγέννων παρατηρούσαμε αρκετά μεγάλο αριθμό επαφών στην ιχνηλάτηση των θετικών περιστατικών και αυτό οδήγησε σε μεγάλο κύμα, με αύξηση του ποσοστού θετικότητας».

600,000 test από τα μέσα Νοεμβρίου μέχρι σήμερα

Ο Δρ. Τσιούτης αναφέρθηκε στον υψηλό αριθμό εξετάσεων που διενεργούνται καθημερινά στην Κύπρο και πως αυτές αποτελούν χρήσιμο εργαλείο.

«Με τη χρήση των rapid test, η Κύπρος έχει κάνει πάνω από 600,000 εξετάσεις από τα μέσα Νοεμβρίου μέχρι σήμερα. Τεράστιος αριθμός, σε αναλογία πληθυσμού ο μεγαλύτερος αριθμός στην Ευρώπη και συνεχίζονται αυτά. Μας δείξανε διάφορους χώρους που υπάρχουν προβλήματα,  όπως οίκοι ευγηρίας, ενώ σημειώνουμε ότι ξεκίνησαν τώρα και σε άλλους χώρους εργασίας.

«Τον Δεκέμβρη βρεθήκαμε σε κρίσιμα επίπεδα, αλλά κρατήσαμε την κατάσταση ελεγχόμενη. Τις τελευταίες μέρες αρχίσαμε να βλέπουμε μια πτώση. Αν και είναι πρώιμο, βλέπουμε μια μείωση στο ποσοστό θετικότητα που οφείλεται στα μέτρα και τον περιορισμό συναθροίσεων που έγινε τέλος Δεκεμβρίου. Θα αναμένουμε για να σιγουρευτούμε ότι είναι πραγματικό, τονίζω ότι το ποσοστό παραμένει υψηλό» είπε ο Δρ. Τσιούτης.

Μιλώντας για την κατάσταση στα δημόσια νοσηλευτήρια, στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής διάσκεψης ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ΟΚΥπΥ Κρίστης Λοϊζίδης, ανέφερε ότι «καθημερινά στα νοσηλευτήρια νοσηλεύονται καθημερινά γύρω στα 200 άτομα με covid. Η αξιολόγηση των ασθενών γίνεται σε καθημερινή βάση».

«Προχωρούμε συνεχώς στην ανάπτυξη νέων κλινών. Οι δυνατότητες που διαθέτουμε δεν είναι απεριόριστες. Αυτή την στιγμή υπάρχει διαθεσιμότητα σε περίπτωση που έχουμε πολύ μεγάλο αριθμό νοσηλευομένων θα παραπέμψουμε αρκετά περιστατικά μη covid στον ιδιωτικό τομέα».

Περαιτέρω τόνισε, ότι γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια. «Σε καμία περίπτωση δεν δεχόμαστε τις κατηγορίες ότι καταρρέουν τα νοσηλευτήρια και αυτή την στιγμή η κατάσταση είναι διαχειρίσημη», σημείωσε. Όπως διευκρίνισε καταλήγοντας, καθημερινά γίνονται υπεράνθρωπες προσπάθειες για κάλυψη όλων των αναγκών και επίλυση προβλημάτων.

Αυτούσια η τοποθέτηση του Εκτελεστικού Διευθυντή του ΟΚΥπΥ

«Επιθυμώ να σας ενημερώσω για την εικόνα που επικρατεί αυτή τη στιγμή στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ, όπου οι συνάδελφοί μας ιατροί, νοσηλευτές και το υπόλοιπο προσωπικό, επιτελούν το καθήκον τους προσφέροντας υπηρεσίες υγείας σε εκατοντάδες συνανθρώπους μας.

Θέλω από την αρχή να διευκρινίσω ότι, αυτή η μεγάλη προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και μήνες, δεν αφορά μόνον τους νοσηλευόμενους με κορωνοϊό. Τα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ προσφέρουν υπηρεσίες υγείας σε όλο το εύρος των ιατρικών πράξεων, για όλες τις ασθένειες, σε κάθε άνθρωπο που έχει ανάγκη, χωρίς καμιά απολύτως εξαίρεση, χωρίς καμιά διάκριση.

Στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ νοσηλεύονται καθημερινά περίπου 200 ασθενείς της νόσου COVID-19, εκ των οποίων ένας μεγάλος αριθμός σε σοβαρή έως κρίσιμη κατάσταση σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και Μονάδες Αυξημένης φροντίδας.

Η διαχείριση των περιστατικών γίνεται στη βάση ειδικού σχεδίου δράσης, το οποίο εκπονήθηκε από την επιχειρησιακή ομάδα Covid-19 του ΟΚΥπΥ, που αποτελείται 18 άτομα και απαρτίζεται από τον Γενικό Εκτελεστικό Διευθυντή, τον Ιατρικό Διευθυντή, την Νοσηλευτική Διευθύντρια, τους Εκτελεστικούς και Επιστημονικούς Διευθυντές των Διευθύνσεων, κλινικούς Ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων και Νοσηλευτές. Το πλάνο αξιολογείται συνεχώς αναλόγως των αναγκών αλλά και της πρόβλεψης ροής ασθενών στα νοσηλευτήρια μας. Στη βάση αυτού του προγραμματισμού και του σχεδίου δράσης προχωρούμε συνεχώς στην ανάπτυξη νέων κλινών ώστε να καλύψουμε τυχών αυξημένες ανάγκες, σε όλες τις πόλεις της Κύπρου.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι τα δημόσια νοσηλευτήρια διαθέτουν την επάρκεια για να ανταπεξέλθουν αυτής της πρωτόγνωρης κατάστασης.

Εκείνο που μας απασχολεί από τότε που εκδηλώθηκε η πανδημία είναι να μην υπάρξει αριθμός περιστατικών που χρήζουν νοσηλείας, τα οποία να ξεπεράσουν την ανώτατη επάρκεια που μπορούμε να έχουμε. Είναι ένα πρόβλημα που υφίσταται σε όλη την Ευρώπη, σε όλο τον κόσμο και όπως πολύ καλά γνωρίζετε είναι αυτό που τονίζουμε από την αρχή, ότι δηλαδή οι δυνατότητες που διαθέτουμε δεν είναι απεριόριστες. Σε τέτοια περίπτωση και σύμφωνα με τον σχεδιασμό, ο ΟΚΥπΥ θα διαθέσει όλες τις υποδομές του και όλο το ανθρώπινο δυναμικό για την αντιμετώπισης της κατάστασης.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει διαθεσιμότητα κλινών για εισαγωγές/ νοσηλείες ασθενών με covid-19. Σε περίπτωση που θα έχουμε πολύ μεγάλο αριθμό νοσηλευόμενων και θα παραστεί ανάγκη περισσότερων κλινών, θα παραπέμψουμε αρκετά περιστατικά μη-covid στον ιδιωτικό τομέα, με τον οποίο είμαστε σε επικοινωνία μέσω του Υπουργείου Υγειάς, ώστε τα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ να προσφέρουν ιατρική περίθαλψη στα περιστατικά Covid. Το επίπεδο στελέχωσης και ο τεχνολογικός εξοπλισμός που διαθέτουμε, μας επιτρέπει να προσφέρουμε ποιοτικές υπηρεσίες με επάρκεια και αξιοπιστία.

Στις προσπάθειες των ιατρών του ΟΚΥπΥ συνδράμουν και ιατροί από τον ιδιωτικό τομέα, με το καθεστώς της επιστράτευσης, τους οποίους ευχαριστούμε. Επαναλαμβάνω, πρόκειται για μια μεγάλη προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και μήνες, για αντιμετώπιση αυτής της πρωτόγνωρης κατάστασης.

Παρά τα οποιαδήποτε προβλήματα, που φυσιολογικά προκύπτουν, δεν παρατηρούνται ελλείψεις σε υποδομές ή σε αναλώσιμα. Ασφαλώς σε τόσο ακραίες περιπτώσεις, δημιουργούνται αυξημένες ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό, τις οποίεςσπεύδουμε να καλύψουμε, με ανακατανομή προσωπικού και με άλλες ενέργειες. Δεν εργαζόμαστε με την άνεση του χρόνου αλλά κάτω από τρομακτική πίεση που επιβάλλει άμεσες αποφάσεις και γρήγορα

αντανακλαστικά. Σε καμιά περίπτωση δεν δεχόμαστε τις αστήρικτες κατηγορίες περί κατάρρευσης των νοσηλευτηρίων.

Η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη και παράκληση μας είναι ο κόσμος να ζητά ιατρική βοήθεια όταν την χρειάζεται.

Αυτή τη στιγμή εδώ δίπλα μας και στα υπόλοιπα νοσηλευτήρια, υπάρχουν άνθρωποι που δίδουν τη μάχη για τη ζωή. Κανένας δεν είναι μόνος του, κανένας δεν μένει αβοήθητος, κανένας δεν πρόκειται να αφεθεί χωρίς υποστήριξη. Δίπλα τους βρίσκονται οι γιατροί και οι νοσηλευτές, βρίσκονται οι συνάδελφοί μας που κάνουν τα πάντα για να τους βοηθήσουν. Η απώλεια ανθρώπινων ζωών μας στεναχωρεί ιδιαίτερα και μας θυμίζει την υποχρέωση που έχουμε ο ένας έναντι του άλλου. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Παραμένουμε προσηλωμένοι στην προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη και εργαζόμαστε νυχθημερόν για να επιλύουμε προβλήματα, για να ξεπεράσουμε αυτή την πολύ δύσκολη κατάσταση, για σώσουμε τις ζωές συνανθρώπων μας που κινδυνεύουν. Ευχαριστούμε όλο τον κόσμο για την ηθική αλλά και υλική υποστήριξη και είμαστε σίγουροι ότι σύντομα θα δούμε καλύτερες μέρες».

Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί…

Από πλευράς του, ο Επιστημονικό Συνεργάτης των Ιατρικών Υπηρεσιών για θέματα εμβολιασμού, κ. Χρίστος Πέτρου, είπε ότι το Εθνικό Πλάνου Εμβολιασμού για την COVID-19 υλοποιείται σύμφωνα με τον προγραμματισμό.

Έχουν ολοκληρωθεί στο μεγαλύτερο μέρος τους οι εμβολιασμοί στις στέγες ευγηρίας και στους επαγγελματίες υγείας της πρώτης γραμμής, ενώ έχει αρχίσει ο εμβολιασμός των ατόμων ηλικίας άνω των 80 ετών και των επαγγελματιών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Παιδίατροι, Ογκολόγοι, Γυναικολόγοι, κοκ).

«Μέχρι την περασμένη Κυριακή είχαν δοθεί δόσεις σε συνολικά 6,035 άτομα και μέχρι την Κυριακή, η Κύπρος κατατασσόταν 8η στις χώρες της ΕΕ στη χορήγηση εμβολίων. Βεβαίως η χορήγηση εμβολίων γίνεται και ανάλογα με τη διαθεσιμότητα εμβολίων. Η πρακτική που ακολουθούμε είναι να υπάρχει άμεση διάθεση του εμβολίου και να γίνονται τα ραντεβού ανάλογα με τις ποσότητες που καταφθάνουν κάθε εβδομάδα. Αλλά η πρακτική μας είναι να κατακρατούνται οι μισές δόσεις ώστε να δοθούν στα ίδια άτομα για τη 2η δόση. Άρα οι μισές δόσεις από αυτές που είχαν έρθει την πρώτη εβδομάδα, ναι υπάρχουν, για να αποτελέσουν την δεύτερη δόση», δήλωσε ο κ. Πέτρου.

Σημείωσε πως η χορήγηση της 2ης δόσης αρχίζει στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας που συμπληρώνονται οι τρεις εβδομάδες από τη χορήγηση της 1ης δόσης. «Ο εμβολιασμός τώρα γίνεται σε οκτώ Κέντρα Εμβολιασμού και κινητές μονάδες και αναμένεται ότι με την έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca θα επεκταθεί σε όλα τα Κέντρα Εμβολιασμού που έχουν στελεχωθεί και προετοιμαστεί», είπε ο κ. Πέτρου.

Ακολούθως, κληθείς να πει εάν, δεδομένης της καθυστέρησης που υπήρξε στην υποβολή της αίτησης για αδειοδότηση, θα λάβουμε τις ποσότητες που ήταν προγραμματισμένες να παραδοθούν τον Δεκέμβριο, ο κ. Πέτρου διευκρίνισε ότι ο προγραμματισμός για την AstraZeneca έλεγε ότι θα υπήρχαν 120,000 δόσεις διαθέσιμες για το τέλος του 2020 και οι υπόλοιπες ήταν για το πρώτο τρίμηνο του 2021. Παρόλα αυτά, συνέχισε, «θα πρέπει να περιμένουμε την έγκριση, αλλά κανένας δεν μπορεί να προβλέψει ποιο θα είναι το πλάνο για τις παραδόσεις.

Σίγουρα θα είναι μεγάλος ο αριθμός των πρώτων δόσεων που θα παραληφθούν, δεδομένου ότι υπάρχουν και οι σχετικές δεσμεύσεις της εταιρείας». Εξήγησε πως δεν υπήρξε καθυστέρηση στο πλάνο του εμβολιασμού, αφού αυτό «καταρτίστηκε ανάλογα με τον αριθμό των Κέντρων και ανάλογα με τον ρυθμό που έρχονται τα εμβόλια. Εάν αρχίσουν να έρχονται περισσότερες ποσότητες, θα αυξηθούν και τα Κέντρα Εμβολιασμού».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Πέτρου εξήγησε ότι «τα δεδομένα που γνωρίζουμε είναι ότι το εμβόλιο της AstraZeneca έχει δοκιμαστεί σε πληθυσμούς μέχρι 55 ετών. Δεν γνωρίζουμε όλα τα δεδομένα της κλινικής μελέτης, αυτά κατατέθηκαν στον ΕΜΑ. Δεν σημαίνει όμως ότι αυτό θα απαγορεύει τον εμβολιασμό ενός πληθυσμού σε πιο μεγάλη ηλικία.

Στο Ηνωμένο  Βασίλειο που έχει εγκριθεί όπως έχει εγκριθεί το εμβόλιο, η χορήγηση γίνεται σε κάθε ηλικιακή ομάδα. Άρα θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τα τελικά χαρακτηριστικά και ανάλογα αν υπάρχει περιορισμός σε μια ηλικιακή ομάδα τότε αυτή η ομάδα θα παίρνει ένα άλλο εμβόλιο. Όταν φθάσουμε σε σημείο να εμβολιάζουμε άτομο 16 ετών, εκεί θα δίναμε άλλο εμβόλιο. Όλα κρίνονται από τα χαρακτηριστικά και τη συσχέτιση οφέλους – κινδύνου σε κάθε ηλικιακή ομάδα».

 

Τι ισχύει για γυμναστήρια αναλόγως τετραγωνικών, μετακινήσεις και τι αλλάζει με sms. Απαντήσεις για τις νέες χαλαρώσεις

Απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις για το τι αλλάζει από την 1η Μαρτίου στο πλαίσιο της στρατηγικής άρσης των περιοριστικών μέτρων για αναχαίτιση της πανδημίας  δημοσιεύει το Υπουργείο Υγείας

Το restart των γυμναστηρίων, η Λεμεσός και οι εμβολιασμοί. Διευκρινίσεις Ιωάννου για χαλαρώσεις

Όλα τα ερωτήματα στα οποία απάντησε ο Υπουργός Υγείας μετά την ανακοίνωση των νέων χαλαρώσεων που τίθενται σε ισχύ από τη Δευτέρα 1η Μαρτίου

Απορρίφθηκε το αίτημα για ακύρωση της προδικασίας του Λιγνάδη. Ξεκινά η απολογία του

Η ένσταση ακυρότητας της προδικασίας, που είχε καταθέσει ο δικηγόρος του, Αλέξης Κούγιας, απορρίφθηκε με βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, την ώρα που συμβαίνουν στη Cyprus Times

Top Stories

«Επιεικώς απαράδεκτο το 1 προς 1 για φροντιστήρια». Στην αντεπίθεση ο κλάδος

Την αγανάκτησή του προς το Υπουργείο Παιδείας εξέφρασε ο πρόεδρος του συνδέσμου στη Cyprus Times

«Αθώος» δηλώνει ο Λιγνάδης στο απολογητικό του υπόμνημα. Τι ισχυρίζεται

Στο απολογητικό του υπόμνημα ο κατηγορούμενος Δ. Λιγνάδης κάνει λόγο για σκευωρία

MC MEDIA NETWORK

«Έπρεπε να το κάνουμε για να σταματήσουμε την προσπάθεια του ΑΠΟΕΛ να βρει εξιλαστήρια θύματα» (vid)

Ανακοίνωση-απάντηση από την Ομόνοια για τα παράπονα του ΑΠΟΕΛ στη φάση του 89΄ με πρωταγωνιστές τους Σαχάρ και Λούφτνερ: Ο Λούφτνερ έχει την κατοχή και...

Λίπος στην κοιλιά: Ρόφημα πριν τον ύπνο για ολονύκτιες καύσεις

Υπάρχει ένα απλό και πολύ υγιεινό ρόφημα που μπορείτε να πίνετε πριν πέσετε για ύπνο, το οποίο θα σας βοηθήσει να κάψετε περισσότερο κοιλιακό...

ΑΠΑΝΤΗΣΗ Ομόνοιας: «Έπρεπε να το κάνουμε/ Θέλει να βρει εξιλαστήρια θύματα το ΑΠΟΕΛ»

ΑΠΑΝΤΗΣΗ Ομόνοιας: «Έπρεπε να το κάνουμε/ Θέλει να βρει εξιλαστήρια θύματα το ΑΠΟΕΛ»

Η απάντηση της Έλενας Τσαγκρινού στις αντιδράσεις για το «El diablo» (Βίντεο)

Χτες το απόγευμα έγινε η παρουσίαση του τραγουδιού που θας μας εκπροσωπήσει στην φετινή Eurovision με την εκρηκτική Έλενα Τσαγκρινού. Σήμερα η Έλενα Τσαγκρινού βγήκε...

MC MEDIA NETWORK

«Έπρεπε να το κάνουμε για να σταματήσουμε την προσπάθεια του ΑΠΟΕΛ να βρει εξιλαστήρια θύματα» (vid)

Ανακοίνωση-απάντηση από την Ομόνοια για τα παράπονα του ΑΠΟΕΛ στη φάση του 89΄ με πρωταγωνιστές τους Σαχάρ και Λούφτνερ: Ο Λούφτνερ έχει την κατοχή και...

Λίπος στην κοιλιά: Ρόφημα πριν τον ύπνο για ολονύκτιες καύσεις

Υπάρχει ένα απλό και πολύ υγιεινό ρόφημα που μπορείτε να πίνετε πριν πέσετε για ύπνο, το οποίο θα σας βοηθήσει να κάψετε περισσότερο κοιλιακό...

ΑΠΑΝΤΗΣΗ Ομόνοιας: «Έπρεπε να το κάνουμε/ Θέλει να βρει εξιλαστήρια θύματα το ΑΠΟΕΛ»

ΑΠΑΝΤΗΣΗ Ομόνοιας: «Έπρεπε να το κάνουμε/ Θέλει να βρει εξιλαστήρια θύματα το ΑΠΟΕΛ»

Η απάντηση της Έλενας Τσαγκρινού στις αντιδράσεις για το «El diablo» (Βίντεο)

Χτες το απόγευμα έγινε η παρουσίαση του τραγουδιού που θας μας εκπροσωπήσει στην φετινή Eurovision με την εκρηκτική Έλενα Τσαγκρινού. Σήμερα η Έλενα Τσαγκρινού βγήκε...

Lifestyle

Η απάντηση της Έλενας Τσαγκρινού στις αντιδράσεις για το «El diablo» (Βίντεο)

Χτες το απόγευμα έγινε η παρουσίαση του τραγουδιού που θας μας εκπροσωπήσει στην φετινή Eurovision με την εκρηκτική Έλενα Τσαγκρινού. Σήμερα η Έλενα Τσαγκρινού βγήκε...

Lifestyle

ΑΠΑΝΤΗΣΗ Ομόνοιας: «Έπρεπε να το κάνουμε/ Θέλει να βρει εξιλαστήρια θύματα το ΑΠΟΕΛ»

ΑΠΑΝΤΗΣΗ Ομόνοιας: «Έπρεπε να το κάνουμε/ Θέλει να βρει εξιλαστήρια θύματα το ΑΠΟΕΛ»

ΑΠΑΝΤΗΣΗ Ομόνοιας: «Έπρεπε να το κάνουμε/ Θέλει να βρει εξιλαστήρια θύματα το ΑΠΟΕΛ»

Η Ομόνοια με ανακοίνωση απαντά στις ανακοινώσεις του ΑΠΟΕΛ για την διαιτησία: Αναλυτικά: Ο Λούφτνερ έχει την κατοχή και τον έλεγχο της μπάλας, ο αντίπαλος τον...

Ο Μπεργκ back2back Winmasters Προπονητής του Μήνα

Για δεύτερο συνεχόμενο μήνα ο προπονητής της Ομόνοιας Χένινγκ Μπεργκ αποσπά στον τίτλο του Winmasters Προπονητή του Μήνα. Στη ψηφοφορία για τον Ιανουάριο ο...

«Έπρεπε να το κάνουμε για να σταματήσουμε την προσπάθεια του ΑΠΟΕΛ να βρει εξιλαστήρια θύματα» (vid)

Ανακοίνωση-απάντηση από την Ομόνοια για τα παράπονα του ΑΠΟΕΛ στη φάση του 89΄ με πρωταγωνιστές τους Σαχάρ και Λούφτνερ: Ο Λούφτνερ έχει την κατοχή και...

Advertorials