MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Ένας σκλαβωμένος παράδεισος καίγεται… «Ούλλα επήασιν» (pics-video)

Advertisement

Sponsored by exness

Αποκαρδιωτικές εικόνες από την καμένη γη στην κατεχόμενη Κύπρο – Για τέταρτο 24ωρο η μάχη με τις φλόγες – Επιχειρούν ξανά το πρωί τα πτητικά μέσα – Με δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο συνδράμει η Κυπριακή Δημοκρατία – Βοήθεια από Ισραήλ – Άλλες οι εκτιμήσεις του ψευδοκράτους, άλλες του Τμήματος Δασών – «Μεγάλη οικολογική καταστροφή» – Εκδήλωση διαμαρτυρίας

Της Γεωργίας Μιχαήλ

Σε μέρη που άλλοτε όταν ανέπνεες άνοιγαν τα πνευμόνια σου από τον καθαρό αέρα, εκεί τώρα η οσμή του καμένου κυριαρχεί. Ένας σκλαβωμένος παράδεισος φλέγεται.

Advertisement

Οι εικόνες από την κατεχόμενη γη μας αποκαρδιωτικές. Άλλη μια μεγάλη οικολογική καταστροφή για το νησί μας. Η τεράστια έκταση από πράσινο μαύρισε. Μία περιοχή που και στο παρελθόν πάλεψε με τις φλόγες ενώ πλήγηκε και από τις τουρκικές βόμβες ναπάλμ «αγκαλιάζεται» ξανά από την πύρινη λαίλαπα αναγκάζοντας για πρώτη φορά το ψευδοκράτος να ζητήσει αποστολή βοήθειας από την Κυπριακή Δημοκρατία.

«Ούλλα επήασιν», αναφώνησε κάτοικος που διαμένει στο χωριό Άρδανα μιλώντας στη Cyprus Times για την πυρκαγιά που έθεσε σε άμεσο κίνδυνο και το χωριό στο οποίο διαμένει. Ο ουρανός και η ατμόσφαιρα, όπως είπε, έχει γεμίσει από στάχτες αλλά, προς το παρόν, εκεί πλέον ο κίνδυνος απομακρύνθηκε.

Αν και το τρίτο 24ωρο μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς η εικόνα έδειχνε βελτιωμένη, οι άνεμοι, όχι απλά, δεν επέτρεψαν την πλήρη κατάσβεση της αλλά έδωσαν νέα πνοή στις φλόγες προκαλώντας αναζωπυρώσεις.

Το ψευδοκράτος δια στόματος του κατοχικού ηγέτη Ερσίν Τατάρ μιλάει για καμένη έκταση γης πέραν των 12.000 στρεμμάτων ωστόσο εκτιμήσεις του Τμήματος Δασών την ανεβάζουν στις 20.000 στρέμματα.

«Μεγάλη οικολογική καταστροφή… Τεράστιο πλήγμα για τη βιοποικιλότητα»

«Πρόκειται για μία μεγάλη οικολογική καταστροφή. Οι δικές μου πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι το βράδυ της Πέμπτης κάηκαν περίπου 30 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα. Υπέστη τεράστιο πλήγμα και για τη βιοποικιλότητα του νησιού. Πολλά είδη που βρίσκονται στο έδαφος ή βρίσκουν καταφύγιο στα φυτά χάθηκαν στις φλόγες», ανέφερε ο υποψήφιος διδάκτωρ στη Μηχανική Περιβάλλοντος Ορέστης Μάτσας.

Θέλοντας να δώσει το στίγμα της καταστροφής ο κύριος Μάτσας ανέφερε ότι ο άνθρωπος για να ξανά παρέμβει μετά από πυρκαγιά σε δάσος θα πρέπει να περάσουν δύο με τρία χρόνια. «Δίνεις αυτό το χρονικό διάστημα για να δεις αρχικά εάν θα καταφέρει να επανέλθει από μόνο του. Σαφώς και δεν αναμένεται να επανέλθει ολόκληρη η βλάστηση όπως ήταν πριν, αλλά ένα μέρος της. Οπότε αφήνεις αυτό το περιθώριο και μετά παρεμβαίνεις με αναδάσωση». Τόνισε ότι η κλιματική αλλαγή είναι σύμμαχος στην πρόκληση τέτοιων πυρκαγιών όπως και στη διαχείριση τους. «Το γεγονός ότι πλέον δύσκολα μπορεί να ελεγχθούν οι πυρκαγιές συνδέεται άμεσα και με την κλιματική αλλαγή», σημείωσε.

Ολονύχτια μάχη… Στη μάχη το πρωί ξανά τα εναέρια μέσα

Ο πύρινος εφιάλτης μαινόταν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύκτας. Οι επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσεις έδιναν μάχη για να συγκρατήσουν το μένος της φωτιάς ώστε να μην επεκταθεί και να καταφέρουν να την ελέγξουν.

Το βράδυ της Πέμπτης σημειώθηκε αναζωπύρωση στα μέτωπα κοντά στο χωριό Καντάρα και στην Ακανθού ενώ ο «έπαρχος» Τρικώμου, Ερτουγρούλ Τοροσλού δήλωσε στο τ/κ «πρακτορείο ειδήσεων» ότι υπήρξε αναζωπύρωση και σε περιοχή 2,5 χλμ από το Φλαμούδι κι αυτό συνέβη μετά που τα πτητικά μέσα σταμάτησαν να ρίχνουν νερό από αέρος, λόγω και της αλλαγής της κατεύθυνσης του ανέμου.

Ωστόσο και σήμερα όπως και χθες αναμένεται συνδράμουν στις προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς τόσο τα τρία πτητικά μέσα της Κυπριακής Δημοκρατίας, δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο, όσο και τα δύο αεροσκάφη από το Ισραήλ.

Εκδήλωση διαμαρτυρίας

Στο μεταξύ σήμερα στις 14:00 ο σύνδεσμος τ/κ βιολόγων θα πραγματοποιήσει εκδήλωση διαμαρτυρίας μπροστά από το «προεδρικό» γιατί θεωρεί ότι «δεν λήφθηκαν τα μέτρα που έπρεπε στο χρόνο που έπρεπε» και πως όσοι διοικούν δεν έχουν πάρει τα μαθήματα που έπρεπε από παρόμοιες καταστροφές του παρελθόντος.

Στα τ/κ ΜΜΕ και τα ΜΚΔ κυκλοφορεί ένα βίντεο που δείχνει έναν σταθμευμένο εκσκαφέα μέσα σε μια δασώδη περιοχή να παίρνει φωτιά. Τα τ/κ ΜΜΕ γράφουν ότι από εκεί ξεκίνησε η πυρκαγιά που καίει για τρίτο 24ωρο τις κατεχόμενες περιοχές.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network