MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Ένας χρόνος από το 1ο πτώμα στο Μιτσερό… Ο επικεφαλής ανακριτής στη CT για Μεταξά. «Τον κάναμε να πιστέψει πως είχε τον έλεγχο»

Advertisement

Sponsored by exness

Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από τον εντοπισμό του πρώτου πτώματος στο φρεάτιο της φρίκης που θα αποκάλυπτε λίγες μέρες μετά την πρωτοφανή και ειδεχθή δράση ενός κατά συρροήν δολοφόνου, του πρώτου στα χρονικά της Κύπρου. Εκείνη την Κυριακή 14 Απριλίου 2019… Ο εντοπισμός του πτώματος της 38χρονης Mary Rose «αποκάλυψε» τον Νίκο Μεταξά που συγκλόνισε την Κύπρο. Ο εκ των ανακριτών της υπόθεσης, Υπαστυνόμος του ΤΑΕ Λευκωσίας Ιωάννης Γιωρκάτζης, μιλά στη Cyprus Times για τα όσα βίωσε τόσο ο ίδιος όσο και η ομάδα του κατά τη διερεύνησης της υπόθεσης μέχρι την εξιχνίαση των φρικτών εγκλημάτων και την καταδίκη του Μεταξά.

Της Ιωάννας Μάντζιηπα

Ο εντοπισμός του πρώτου πτώματος σε φρεάτιο στο Μιτσερό, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου… Ένα πτώμα… Που κανείς δεν περίμενε ότι θα αποκάλυπτε την πρωτοφανή και ειδεχθή δράση ενός κατά συρροήν δολοφόνου. Του ανθρώπου που σύνδεσε το όνομα του με την πιο αιματηρή υπόθεση στα κυπριακά χρονικά.

Advertisement

Κυριακή 14 Απριλίου 2019: Μια βόλτα Γερμανών τουριστών στο φρεάτιο του Μιτσερού στάθηκε η αιτία να αποκαλυφθεί η φρίκη. Μια φρίκη που κράτησε για 2 ολοκλήρους μήνες μέχρι τον εντοπισμό και του τελευταίου θύματος. Της κόρης της Mary Rose, Sierra, και την επιβολή των επτά φορές ισόβια στον 35χρονο ίλαρχο.

Ένας χρόνος μετά… και οι μνήμες είναι ακόμη νωπές τουλάχιστον για κάποιους ανθρώπους.

Τις οικογένειες των θυμάτων… τους αστυνομικούς που ανέλαβαν τη διερεύνηση της υπόθεσης, τους πυροσβέστες και τους δύτες που ξημεροβραδιάζονταν στις λίμνες του Μιτσερού και του Ξιλιάτου… τους δημοσιογράφους που βίωσαν από κοντά όλη την αγωνία, τον πόνο, τη θλίψη και την οργή.

Πέντε γυναίκες και δύο ανήλικα παιδιά βρήκαν τραγικό θάνατο στα χέρια του ίλαρχου της Εθνικής Φρουράς Νίκου Μεταξά.

Στη Cyprus Times μίλησε ο επικεφαλής της ανακριτικής ομάδας του ΤΑΕ Λευκωσίας που διερεύνησε την πρωτοφανή υπόθεση του serial killer, Υπαστυνόμος Ιωάννης Γιωρκάτζης.

«Κάνεις δεν υπολόγιζε κάτι τέτοιο. Όταν βρέθηκε το πρώτο πτώμα υπολογίζαμε ότι μιλάμε για έναν φόνο. Μετά την αναγνώριση του θύματος εκεί αρχίσαμε να αναζητούμε κι ένα μωρό. Τότε ήταν που ξεκινήσαμε να αναζητούμε έναν άντρα γύρω στα 35. Εκεί ξεκίνησαν όλα» μας αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ρωτώντας τον για το ποια ήταν η πιο συγκλονιστική στιγμή για τον ίδιο, μας ανέφερε πως αυτή ήταν στις 25 Απριλίου. «Εκείνη την ημέρα μας έδωσε 4 πτώματα τα οποία μέχρι τότε δεν ξέραμε ότι υπήρχαν» σημειώνει.

«Για μένα το πιο συγκλονιστικό σε όλο αυτά είναι τα δύο ανήλικα θύματα. «Ήταν, είναι και θα παραμείνει μια υπόθεση που θα μείνει χαραγμένη στην μνήμη όλων όσων ασχοληθήκαμε» λέει.

Και εξηγεί: «Για να φτάσουμε σε εκείνη την ημέρα εφαρμόσαμε τεχνικές που δεν είχαν εφαρμοστεί μέχρι τότε. Δουλέψαμε μεθοδικά και στοχευμένα για να χτίσουμε να προφίλ του Νίκου Μεταξά. Συνδέσαμε την συμπεριφορά του με το φιλικό και επαγγελματικό του περιβάλλον, με τον τρόπο που έκανε το έγκλημα, το κίνητρο του, που ήταν η σεξουαλική κορύφωση και το power control που ήθελε να έχει» εξηγεί ο Ιωάννης Γιωργκάτζης, αναφέροντας ότι ακόμα και για να τον κάνουν ομολογήσει μεθοδικά τον άφησαν να πιστεύει ότι αυτός είχε τον έλεγχο στην όλη διαδικασία.

Kαταλήγοντας, ερωτηθείς σχετικά παραδέχεται ότι υπάρχει «μυστικό» που ο καταδικασθέντας σε επτά φορές ισόβια θα πάρει μαζί του… αλλά το ίδιο κι εμείς» λέει.

Το ημερολόγιο της φρίκης…

Κυριακή 14 Απριλίου

Γερμανοί τουρίστες εντοπίζουν στο φρεάτιο του Μιτσερού ένα πτώμα. Οι αρμόδιες αρχές τίθενται σε κινητοποίηση, ωστόσο ουδείς γνώριζε μέχρι εκείνη τη στιγμή τι θα επακολουθούσε και πόσα εγκλήματα επρόκειτο να αποκαλυφθούν.

Τρίτη 16 Απριλίου

Το πτώμα στο φρεάτιο αναγνωρίζεται από ένα ζευγάρι σκουλαρίκια ως η Mary Rose από τις Φιλιππίνες από φιλικό της πρόσωπο. Την ίδια μέρα συλλαμβάνεται ο πρώην σύζυγος της και πατέρας του παιδιού της, της 6χρονης Sierra που είναι επίσης εξαφανισμένη. Η Αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες γύρω από τον εντοπισμό του πτώματος της 38χρονης Mary Rose.

Πέμπτη 18 Απριλίου

Η Αστυνομία οδηγείται στη σύλληψη ενός 35χρονου και ενός 30χρονου σε σχέση με την υπόθεση. Η σύλληψη του 35χρονου ήταν αυτή που άρχισε να ξετυλίγει το κουβάρι της υπόθεσης. Ο 35χρονος Νίκος Μεταξάς από εκείνη τη στιγμή γίνεται ο άνθρωπος που θα συγκλόνιζε όσο ποτέ την κυπριακή κοινή γνώμη αφού καταγράφεται ως ο πρώτος κατά συρροή δολοφόνος στον τόπο μας.

Παρασκευή 19 Απριλίου

Οι ανακριτές ξετυλίγουν το κουβάρι υπό το φόβο πρωτοφανών αποκαλύψεων για τα κυπριακά δεδομένα. Ο 33χρονος Ρουμάνος πρώην σύντροφος της Mary Rose αφήνεται ελεύθερος αφού δεν προκύπτει τίποτα εναντίον του. Το ίδιο γίνεται μία μέρα μετά και με τον 30χρονο καθώς διαφάνηκε ότι δεν είχε καμία σχέση με την υπόθεση και πως η φωτογραφία του απλώς χρησιμοποιήθηκε σε site γνωριμιών από τον 35χρονο Νίκο Μεταξά. Από το απόγευμα της 19ης Απριλίου ξεκινούν καταιγιστικές εξελίξεις. Η πρώτη ομολογία του Μεταξά για τον φόνο της Mary Rose και η παραδοχή ότι νεκρή είναι και η κόρη της Sierra. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις στη Λίμνη Μεμί στο Ξυλιάτο, με τον Μεταξά να βρίσκεται στην περιοχή για υπόδειξη σκηνών.

Σάββατο 20 Απριλίου

Οι έρευνες συνεχίζονται και στο φρεάτιο του Μιτσερού. Το απόγευμα του Σαββάτου αποκαλύπτεται μία ακόμα πτυχή της σοκαριστικής υπόθεσης. Από το φρεάτιο του Μιτσερού ανασύρεται δεύτερο πτώμα. Πρόκειται για την Arian Palanas επίσης από τις Φιλιππίνες. Βρέθηκε γυμνή και δεμένη χειροπόδαρα στο φρεάτιο, όπως ακριβώς και το πρώτο πτώμα, αυτό της Mary Rose.

Κυριακή 21 Απριλίου

Ο 35χρονος ίλαρχος Νίκος Μεταξάς ομολογεί και το δεύτερο έγκλημα. Ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας όπου οδηγείται για δεύτερη φορά, ο ανακριτής της υπόθεσης προβαίνει σε φρικτές αποκαλύψεις σχετικά με τη δράση του επονομαζόμενου «Ορέστη» που όπως ήρθε στο φως «ψάρευε» τα θύματα του πρωτίστως μέσω σελίδων κοινωνικής δικτύωσης και κυρίως μέσω του Badoo. Αργότερα θα διαφανεί ότι προσέγγισε αλλοδαπές γυναίκες και σε δημόσιους χώρους προφασιζόμενος ότι χρειάζεται βοήθεια για συγγενικά του πρόσωπα.

Τις επόμενες μέρες η προσοχή παραμένει στραμμένη τόσο στο φρεάτιο της φρίκης στο Μιτσερό, όσο και στη Λίμνη Μεμί στο Ξυλιάτο. Οι αρχές σαρώνουν με ρομποτική κάμερα τα βρόμικα νερά του φρεατίου για εντοπισμό άλλων πτωμάτων. Όταν έφτασαν στον πάτο, δηλαδή στα 130 μέτρα, ανακοινώνεται ότι δεν υπάρχει κάτι άλλο εντός του φρεατίου. Στο άλλο μέτωπο, οι έρευνες στη Λίμνη Μεμί συνεχίζονται με δύτη και τη χρήση σκαφάνδρου. Κανένα αποτέλεσμα ωστόσο. Η σορός της μικρής Sierra παραμένει άφαντη.

Πέμπτη 25 Απριλίου

Ενδεχομένως η πιο καθοριστική -μέχρι στιγμής- μέρα στο «ημερολόγιο» των φρικτών δολοφονιών. Μετά τον εντοπισμό πτώματος γυναίκας σε λάκκο στο πεδίο βολής Ορούντας, ο Νίκος Μεταξάς ομολογεί σειρά δολοφονιών και αφήνει την κυπριακή κοινή γνώμη εμβρόντητη. 7 θύματα. 5 γυναίκες και 2 παιδιά. Ούτε οι ανακριτές της υπόθεσης πίστευαν τα όσα άκουγαν.

Ο «Ορέστης» ζητά χαρτί και μολύβι, ομολογεί και καταγράφει ένα προς ένα τα φρικτά του εγκλήματα…

Mary Rose 38 ετών από Φιλιππίνες        

Sierra Graze 6 ετών από Φιλιππίνες

Arian Palanas Lozano 28 ετών από Φιλιππίνες

Maricar Valdez Arquila 29 ετών από Φιλιππίνες

Asmita Khadka Bista 30 ετών από το Νεπάλ

Livia Florentina Bunea 36 ετών από Ρουμανία

Elena Natalia Bunea 8 ετών από Ρουμανία

Ο Μεταξάς ομολογεί ότι πέταξε τα πτώματα της Livia από τη Ρουμανία, της 8χρονης κόρης της Elena Natalia και της 29χρονης Maricar στην Κόκκινη Λίμνη στο Μιτσερό. Οι έρευνες είναι αδιάκοπες και σαρωτικές. Ρομποτική κάμερα και δύτης με σκάφανδρο ερευνούν σπιθαμή προς σπιθαμή τα θολά νερά της λίμνης σε μια προσπάθεια εντοπισμού των σορών.

Η κοινωνία παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα, ενώ συνεχίζεται η συζήτηση για επίρριψη ευθυνών στις αστυνομικές αρχές για λάθος χειρισμούς στις υποθέσεις εξαφανίσεων γυναικών. Η μία μαρτυρία πιο σημαντική από την άλλη. Και όλα συγκλίνουν, ότι κάποιος έψαξε γι’ αυτές τις γυναίκες. Κάποιος φώναζε… Κάποιοι δεν άκουσαν ως έπρεπε.

Κυριακή του Πάσχα 28 Απριλίου

Από την Κόκκινη Λίμνη ανασύρεται από τον δύτη βαλίτσα. Εντός της βαλίτσας το πτώμα της Livia Florentina. Νέο σοκ στην κοινή γνώμη. Ο 35χρονος που μία μέρα προηγουμένως βρέθηκε στο σημείο για υπόδειξη σκηνών στους ανακριτές, φρόντισε να τοποθετήσει μέσα στη βαλίτσα και τσιμεντομπλόκ για να βεβαιωθεί ότι αυτή θα έμενε στον πάτο της λίμνης. Στην Κύπρο έρχονται και εμπειρογνώμονες της Scotland Yard για να συνδράμουν στο έργο των ανακριτών του ΤΑΕ Λευκωσίας.

Κυριακή 5 Μαΐου

Μία βδομάδα από τον εντοπισμό της πρώτης βαλίτσας και μετά από επίμονες και επίπονες προσπάθειες των δυτών στην Κόκκινη Λίμνη εντοπίζεται και δεύτερη βαλίτσα. Οι δύτες ανασύρουν από την Κόκκινη Λίμνη και δεύτερη ταξιδιωτική βαλίτσα, εντός της οποίας εντοπίστηκε σορός σε κατάσταση προχωρημένης αποσύνθεσης. Στη θέα του πτώματος όλοι λυγίζουν. Πρόκειται για σορό που ανήκει σ’ ένα μωρό. Η μικρή βαλίτσα έκρυβε το πτώμα της 8χρονης Elena Natalia, κόρη της Livia Florentina από τη Ρουμανία.

Τρίτη 4 Ιουνίου

Ένα μήνα μετά από τον εντοπισμό της 2ης βαλίτσας γράφεται ο επίλογος της φρίκης στην Κόκκινη Λίμνη. Δεμένη εντοπίζεται η σορός που βρισκόταν στην 3η βαλίτσα θανάτου από δύτη που συνέδραμε τις έρευνες. Η Maricar Valdez Arquilal είναι το τρίτο θύμα του Μεταξά που ανασύρεται νεκρό από την Κόκκινη Λίμνη μετά από υπεράνθρωπες προσπάθειες όλων των δυτών ιδιωτικής εταιρείας και μελών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Ο Αρχηγός Αστυνομίας Κύπρος Μιχαηλίδης, μιλώντας με δημοσιογράφους μετά τον εντοπισμό και της τρίτης βαλίτσας ανέφερε συγκλονισμένος πως στα 42 χρόνια υπηρεσίας του στην Αστυνομία, πρώτη φορά είδε τέτοια αγριότητα και θηριωδία. Στο μεταξύ εντατικές είναι και οι έρευνες στην Λίμνη Μεμί στο Ξυλιάτο για εντοπισμό και του τελευταίου θύματος του Μεταξά.

Τετάρτη 12 Ιουνίου

Είναι η ημέρα που μπαίνει τέλος στο μακάβριο κύκλο των θυμάτων του 35χρονου Νίκου Μεταξά. Στη λίμνη Μεμί και σε βάθος 6 μέτρων εντοπίζεται σε κατάσταση σαπωνοποίησης η σορός της μικρούλας Sierra Graze. Η 6χρονη κόρη της Mary Rose -η οποία εντοπίστηκε πρώτη στο φρεάτιο της φρίκης στο Μιτσερό- είναι το μικρότερο θύμα του Μεταξά.

Δευτέρα 24 Ιουνίου

Η ποινή «σταθμός» και η «συγνώμη» του Μεταξά

Αποτροπιασμό προκαλούν στο Παγκύπριο και όχι μόνο, τα όσα ακούγονται ενώπιον του Μονίμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας για τα ειδεχθή εγκλήματα που διέπραξε ο Μεταξάς.

Μετά την παραδοχή του για τους 7 φόνους, η δικαστική διαδικασία ξεκίνησε με την ανάγνωση της 10σελιδης κατάθεσης-ομολογίας που έδωσε ο Νίκος Μεταξάς στις 25 Απριλίου στους ανακριτές του ΤΑΕ Λευκωσίας.

Φρίκη προκαλούν και οι αποκαλύψεις για τον τρόπο με τον οποίο επέφερε το θάνατο στα ανυπεράσπιστα θύματα του, καθώς και το ότι πίστευε -όπως είπε- πως οι δυο μάνες εξέδιδαν τα παιδιά τους. Ο Μεταξάς ομολογεί ότι του άρεσε να σκοτώνει.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network