MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Έναρξη της παγκύπριας εκστρατείας καθαριότητας «Δες το καθαρά»

Advertisement

Sponsored by exness

Την έναρξη της παγκύπριας εκστρατείας καθαριότητας «Δες το καθαρά» κήρυξε από την Πάφο ο Κ. Καδής

Από την Πάφο ξεκίνησε η παγκύπρια εκστρατεία καθαριότητας «Δες το καθαρά», που διοργανώνει το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος σε συνεργασία με τα Γραφεία των Επιτρόπων Περιβάλλοντος και Εθελοντισμού και το Υπουργείο Εσωτερικών.

Advertisement

Την έναρξη της εκστρατείας, κήρυξε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής, σήμερα το πρωί στην Πάφο, όπου, συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος, παρέστη σε δράση αποκομιδής απορριμμάτων βαριάς μορφής στη συνοικία του Αναβαργού. Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο κ. Καδής ανέφερε πως η εκστρατεία προτρέπει ουσιαστικά όλους τους πολίτες να υιοθετήσουν συμπεριφορές και πρακτικές μέσα από τις οποίες θα δούμε το σπίτι μας και την Κύπρο μας καθαρή.

Ο κ. Καδής σημείωσε πως οι λίγοι αμαυρώνουν την εικόνα. Πρόσθεσε πως την τελευταία περίοδο η ύπαιθρος με την εικόνα που έχει, δεν τιμά κανέναν. Ενδεικτικά αναφέρθηκε σε εικόνες όπως αυτή που αντίκρυσε σήμερα στο Αναβαργός, αλλά και σε ασυνείδητους που δημιουργούν τεράστια προβλήματα και στο περιβάλλον και στη δημόσια υγεία, προσθέτοντας πως αυτό είναι ανεπίτρεπτο.

Ο Υπουργός Γεωργίας σημείωσε πως μέσα σε αυτά τα πλαίσια το Υπουργικό Συμβούλιο δεν μπορούμε να μη λάβει τα μέτρα του και έτσι, όπως είπε, με πρωτοβουλία του Υπουργείου ενέκρινε την υλοποίηση μιας παγκύπριας εκστρατείας με στόχο να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της παράνομης απόθεσης και συσσώρευσης αποβλήτων σε όλη την ελεύθερη Κύπρο. Αποτέλεσμα των παρανομιών αυτών, είναι η υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος, η δημιουργία κινδύνων για τη δημόσια υγεία και η διαμόρφωση μιας καθόλου τιμητικής εικόνας για τη την πατρίδα μας.

Η παγκύπρια εκστρατεία, συνέχισε, διαρθρώνεται σε τρεις πυλώνες, το καθάρισμα, τον έλεγχο και την ευαισθητοποίηση.

Ο πρώτος πυλώνας συνέχισε, αφορά στο καθάρισμα των σημείων στα οποία παρατηρείται συστηματική απόρριψη σκουπιδιών, ο δεύτερος πυλώνας αφορά την εποπτεία και την αποτροπή, τη λήψη μέτρων για έλεγχο των σημείων μετά την αποκατάστασή τους και αποτροπή της εκ νέου ανεξέλεγκτης συσσώρευσης απορριμμάτων, ενώ ο τρίτος πυλώνας αφορά την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, με στόχο την ενθάρρυνση της εθελοντικής συμμετοχής και τη δημιουργία «πράσινης συνείδησης». Με ευαισθητοποιημένους πολίτες σίγουρα θα μπορούμε να ελπίζουμε σε καλύτερες μέρες.

Ο κ. Καδής ανακοίνωσε πως πέρα από τους επιθεωρητές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ένας μεγάλος αριθμός από τη δημόσια υπηρεσία θα βρίσκεται έξω αυτές τις μέρες για να επιτηρεί τους χώρους που θα καθαρίζονται και να επιβάλει ουσιαστικές αυστηρές ποινές σε κάθε άτομο το οποίο θα παρανομεί. Επιπρόσθετα ο Υπουργός Γεωργίας χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντικό τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε αυτή την προσπάθεια και συνεχάρη τον Δήμαρχο Πάφου για τις πρωτοβουλίες που ήδη έχει αναλάβει. Είπε ακόμη πως ο Δήμος Πάφου είναι ένας από τους Δήμους που χωρίς το κίνητρο που έδωσε το Υπουργείο άρχισε από μόνο του να προχωρεί στην καθαριότητα των σημείων που έχουν ρυπανθεί. Ακολούθως κάλεσε όλες τις αρχές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Κύπρου να προχωρήσουν με ανάλογο τρόπο και θα τύχουν την στήριξης του Υπουργείου Γεωργίας, συμπλήρωσε.

Ο κ. Καδής ανακοίνωσε επίσης πως η εκστρατεία χωρίζεται σε δύο φάσεις η πρώτη φάση θα υλοποιηθεί τον Μάιο και τον Ιούνιο στο πλαίσιο της οποίας γύρω στα 25 σημεία βαριάς ρύπανσης θα καθαριστούν αυτή την περίοδο ενώ πολύ περισσότερα θα καθαριστούν μέσα στο Φθινόπωρο. Παράλληλα δεκάδες άλλα σημεία με πιο ήπια ρύπανση θα καθαριστούν από ομάδες εθελοντών κάτω από την εποπτεία του Επιτρόπου Εθελοντισμού. Τέλος ευχαρίστησε και συνεχάρη όλους οι οποίοι συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια, διαβεβαιώνοντας τους ότι το Υπουργείο Γεωργίας θα βρίσκεται δίπλα τους για να δούμε πραγματικά μια Κύπρο καθαρή.

Ο Δήμαρχος Πάφου υποδέχτηκε τον Υπουργό Γεωργίας στο Αναβαργός με μια ανθοδέσμη λόγω της ονομαστικής του εορτής και γιατί επέλεξε την ημέρα της γιορτής του να βρίσκεται σε εκστρατεία καθαριότητας.

Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος χαρακτήρισε την προσπάθεια πολύ σημαντική, αφού, όπως είπε, αποτελεί έναν τρόπο σεβασμού και κουλτούρας και προς το περιβάλλον και προς την καθαριότητα. Από σήμερα, είπε, το μήνυμα είναι σε όλη την Κύπρο «Δες το καθαρά» , προσθέτοντας πως θα δούμε όλοι καθαρά καθαρίζοντας κάθε γωνιά της πόλης μας.

Ο κ. Φαίδωνος είπε πως ο Δήμος Πάφου τους προηγούμενους μήνες έκανε μια εκτεταμένη εκστρατεία καθαριότητας, απομακρύνοντας 1.100 φορτηγά μπάζα και αδρανή υλικά από την πόλη, ενώ τα προηγούμενα χρόνια, συμπλήρωσε, απομακρύνθηκαν 3.000 φορτηγά μπάζα από την πόλη. Σκοπός μας, είπε, “είναι να κάνουμε την Πάφο και καθαρή και πράσινη”. Επεσήμανε ακόμη πως όπου καθαρίζουν και οι συνθήκες το επιτρέψουν ακολουθούν δεντροφυτέυσεις, ειδικές σημάνσεις για να καλέσουν το κοινό να μην ξαναρίξει σκουπίδια και για να μην ξαναμολύνει το περιβάλλον. Εμείς, συνέχισε, κόντρα σε αντιδράσεις πολιτών, δημιουργήσαμε το Πράσινο Σημείο της πόλης μέσα στην πόλη, ενώ οι πρώτοι που αγκάλιασαν το Πράσινο Σημείο, είναι όλοι αυτοί που αντιδρούσαν. Ο Δήμαρχος Πάφου τόνισε πως η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών συμμορφώνεται, ωστόσο υπάρχει και ένα μικρό ποσοστό ασυνείδητων, οι οποίοι ουσιαστικά δημιουργούν το πρόβλημα και στην τοπική αρχή και στην υπηρεσία περιβάλλοντος και στο αρμόδιο Υπουργείο και στους υπόλοιπους συμπολίτες μας.

Συμβολικά, επίσης, είπε ο κ. Φαίδωνος εκδώσαν σήμερα ένα εξώδικο σε ένα λειτουργό της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος για να στείλουν ένα μήνυμα αλλά και για να δείξουν τον τρόπο που θα ενεργούν ως Τοπική Αρχή. Ως Τοπική Αρχή, συνέχισε, «αδιάκριτα και χωρίς πλέον να απαλλάσσεται ο οποιοσδήποτε, καθαρίζουμε, και την επόμενη μέρα όμως όσοι ασυνείδητοι θα λερώσουν την πόλη μας θα αντιμετωπίσουν και τη δημοσίευση του ονόματος τους και τις πράξεις τους αλλά και την τιμωρία”.

Στο μεταξύ στο πλαίσιο του κυβερνητικού σχεδίου επιχορήγησης των Τοπικών Αρχών, ο Δήμος Πάφου θα λάβει ποσό ύψους €50.000, ενώ θα συνεισφέρει από ιδίους πόρους άλλες €20.000. Το συνολικό αυτό ποσό των €70.000 έρχεται να προστεθεί στο κονδύλι των €140.000 το οποίο ο Δήμος Πάφου έχει ήδη διαθέσει στο πλαίσιο της εκστρατείας καθαρισμού που αυτοτελώς διενεργεί.

Με το πρόσθετο κονδύλι των €70.000 του Σχεδίου «Δες το Καθαρά», ο Δήμος Πάφου θα προχωρήσει σε πρόσθετους καθαρισμούς προεπιλεγμένων ανοικτών χώρων της πόλης, στους οποίους έχουν συσσωρευθεί μπάζα, χώματα και άχρηστα υλικά. Ο καθαρισμός των χώρων αυτών θα γίνει με μισθωμένα συνεργεία του Δήμου κατόπιν προσφορών.

Υπό το φως της νέας εκστρατείας, ο Δήμος είπε ο κ. Φαίδωνος εκφράζει για ακόμη μια φορά την αποφασιστικότητά του για τη διατήρηση της καθαριότητας της πόλης, με την επιβολή στους παρανομούντες αυστηρών εξώδικων προστίμων ύψους μέχρι 4.000 ευρώ, όπως προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία.

Επισημαίνει επίσης ότι η Δημοτική Αρχή, κατόπιν εξουσιοδότησης του Υπουργού Γεωργίας, διαθέτει 4 αρμόδιους υπαλλήλους για τη διενέργεια ελέγχων, οι οποίοι μπορούν να εκδίδουν πρόστιμα που κυμαίνονται από 200 μέχρι 2.000 ευρώ ανά περίπτωση.

O Δήμαρχος Πάφου ακόμη απηύθυνε νέα έκκληση προς τους δημότες να αξιοποιούν και να χρησιμοποιούν το Πράσινο Σημείο που δημιούργησε στη συνοικία Μουττάλου για τη δωρεάν τοποθέτηση άχρηστων υλικών και το οποίο λειτουργεί καθημερινά από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή, από τίς 8.00 π.μ έως τις 5.00 μ.μ, καθώς και το Σάββατο από τις 8.00 π.μ. μέχρι τη 1.00 μ.μ.

Είπε τέλος πως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα ανακηρύξουν την Πάφο απόλυτα καθαρή χωρίς ένα σημείο με σκουπίδια ή αδρανή υλικά. Ακόμη θα τοποθετηθούν 120 προειδοποιητικές ταμπέλες , κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network