MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Ένα βήμα πριν το ολικό lockdown. Το σκεπτικό πίσω από το κλείσιμο γυμναστηρίων-παιδότοπων. Η Δρ. Πανά στη CT

Advertisement

Sponsored by exness

Σε καθεστώς νέων μέτρων η Κύπρος… Εντείνεται η ανησυχία για τη διασπορά του ιού στη κοινότητα – Η Δρ. Ζωή Δωροθέα Πανά εξηγεί στη Cyprus Times το σκεπτικό πίσω απτό κλείσιμο γυμναστηρίων και αποδυτηρίων και την αναστολή λειτουργίας των παιδότοπων σε Λεμεσό – Πάφο – Πότε αναμένεται να δούμε εάν τα μέτρα έχουν αποτελεσματικότητα και το σενάριο του ολικού lockdown

Τα νέα μέτρα που εξαγγέλθηκαν χθες βράδυ δια στόματος Υπουργού Υγείας Κωνσταντίνου Ιωάννου, έφεραν την Κύπρο ένα βήμα πριν το χειρότερο σενάριο, αυτό του καθ’ ολικού lockdown.

Advertisement

Όπως εξηγεί βέβαια η Δρ. Πανά, ένα οριζόντιο lockdown, αποτελεί το ύστατο σενάριο στη χώρα μας, καθώς θα επιφέρει τόσο οικονομικές, όσο και κοινωνικές επιπτώσεις.

Ερωτηθείσα η Δρ. Πανά για τις αποφάσεις που αφορούν τα γυμναστήρια και έφεραν στο κλείσιμό τους σε Λεμεσό-Πάφο δεκάδες επιχειρήσεις, εξηγεί ότι «το θέμα των γυμναστηρίων ξεκίνησε από πρόβλημα που εντοπίστηκε σε αποδυτήρια, καθώς είδαμε να υπάρχουν αλυσίδες μετάδοσης μέσα από αυτά».

Κληθείσα να διευκρινίσει γιατί είδαμε ολικό κλείσιμο στις δύο επαρχίες, είπε ότι «η Λεμεσός και η Πάφος λόγω της ραγδαίας αύξησης κρουσμάτων κρίθηκε αναγκαίο να κλείσουν, γιατί τα γυμναστήρια πρακτικά αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο μέσα από τις βιβλιογραφίες και τα αποτελέσματα που έχουμε, αλλά και τον συγχρωτισμό που παρατηρείται».

Πρόσθεσε επίσης ότι, σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει στοχοποίηση συγκεκριμένων ομάδων, «από τη μία θέλαμε την άσκηση για καλή ευεξία, από την άλλη όμως, εκεί που υπάρχει «κόκκινο» καμπανάκι πρέπει να μπουν πιο δραστικά μέτρα όπως κάνουν και οι άλλες χώρες του εξωτερικού».

Έκλεισαν παιδότοποι σε Λεμεσό – Πάφο ποιο το σκεπτικό…

Όσον αφορά τους παιδότοπους, όπως εξηγεί η Δρ.Πανά, η απόφαση λήφθηκε έτσι ώστε να μην υπάρξει περεταίρω εξάπλωση του ιού μέσα από δραστηριότητες που μπορούν να δημιουργήσουν ταυτόχρονα διαφορετικές αλυσίδες μετάδοσης.

Όπως ανέφερε, «τα σχολεία είναι το τελευταία που μπορούμε να κλείσουμε και το πρόβλημα που υπάρχει είναι ότι σε παιδότοπους αναμιγνύονται πολλά ασυμπτωματικά άτομα, κυρίως παιδιά από διαφορετικές οικογένειες και μπορούν να μεταδώσουν εύκολα σε άτομα άλλων οικογενειών».

Στη περίπτωση των γενεθλίων που επιτρέπονται μέχρι 10 άτομα είναι για να κρατήσουμε μακριά διαφορετικές οικογένειες, είπε.

«Δεν στοχεύουμε, ούτε τους παιδότοπους, ούτε εξωσχολικές δραστηριότητές, αλλά η προσπάθεια που γίνεται είναι να αποφύγουμε διάσπαρτες αλυσίδες. Η Λεμεσός και η Πάφος επίσης επηρεάστηκαν, άρα έπρεπε να κλείσουν εντελώς λόγω της επιδημιολογική εικόνας των δύο επαρχιών».

Επισήμανε επίσης ότι, ο κάθε ένας πρέπει να καταλάβει τη λογική των μέτρων και να συμμορφωθεί με το πλαίσιο ασφάλειας, τηρώντας τα μέτρα και κάνοντας υπομονή για το καλό της δημόσιας υγείας.

Πότε θα δούμε εάν τα μέτρα έχουν αποτέλεσμα. «Ύστατο σενάριο το lockdown αλλά…»

Κληθείσα να απαντήσει για το πότε θα δούμε αποτελεσματικότητα στα μέτρα που λήφθηκαν, αυτό είπε, θα διαφανεί στο αμέσως επόμενο διάστημα.

«Πρέπει να πούμε ότι σε αυτή τη φάση δεν έχουμε ξεκάθαρη εικόνα εάν τα μέτρα σε Λεμεσό-Πάφο που είναι σε ισχύ από πρίν, είναι αποτελεσματικά, καθώς υπάρχει πίεση στην ομάδα ιχνηλάτησης και αρκετοί πάνε ιδιωτικά για τεστ. Αποτέλεσμα αυτού να έχουμε πολλά ταυτόχρονα κρούσματα».

Τα αποτελέσματα που βλέπουμε τώρα, αντανακλούν την προηγούμενη περίοδο, όπως τόνισε.

Για το σενάριο ενός ολικού lockdown, σημείωσε ότι, ένα οριζόντιο lockdown είναι πραγματικά η ύστατη λύση και θα γίνει όταν πραγματικά ξεφύγουμε και έχουμε ραγδαία και ανεξέλεγκτη διασπορά του ιού.

«Αν μειωθούν τα κρούσματα και βελτιωθεί η επιδημιολογική μας καμπύλη δεν θα προχωρήσουμε σε κάτι τέτοιο, εάν όχι τότε θα αναγκαστούμε, όπως έγινε και σε άλλες χώρες» είπε καταλήγοντας.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network