MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Εμμένει σε πενταμερή συνάντηση ο Ακιντζί

Advertisement

Sponsored by exness

Συνάντηση Ακιντζί – Τσαβούσογλου στη Νέα Υόρκη – Η τριημερής ο προάγγελος μίας πενταμερής συνάντησης – «Η συζήτηση των εγγυήσεων και της ασφάλειας δημιουργεί ελπίδες»

Advertisement

Το γεγονός ότι το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας δεν είναι πλέον ταμπού και συζητείται δημιουργεί ελπίδες, δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί έπειτα από τη συνάντησή του με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη Νέα Υόρκη.

Ο Τ/κ ηγέτης ανέφερε ακόμη ότι από την αρχή στόχος τους ήταν η τριμερής να αποτελέσει το στάδιο που θα οδηγήσει στην πενταμερή. Για τη συνάντησή του με τον κ. Τσαβούσογλου, είπε ότι ήταν ωφέλιμη.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων έπειτα από τη συνάντησή του με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, ανέφερε ότι είχαν μια ανταλλαγή απόψεων και τον ενημέρωσε για τις διεργασίες για το Κυπριακό. Είπε ότι με την Τουρκία είναι σε στενό διάλογο και διαβούλευση και υπενθύμισε ότι αύριο και την Κυριακή θα έχει δύο σημαντικές συναντήσεις, αύριο με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν και την Κυριακή με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

“Αυτές οι συναντήσεις θα είναι το τελευταίο στάδιο των εργασιών στη Νέα Υόρκη. Από την αρχή λέω ότι είμαστε πλέον στο τελευταίο στάδιο της προσπάθειας για επίλυση του Κυπριακού. Το λέω εδώ και καιρό ότι όλες οι προσπάθειές μας πρέπει μέχρι το τέλος του 2016 να αναδειχθούν σε ένα πολιτικό πλαίσιο και οι τεχνικές λεπτομέρειες να παραμείνουν για το 2017, αλλά θα είναι σωστό για όλες τις πλευρές όπως όλα τα κεφάλαια ξεκαθαρίσουν από πολιτικής απόψεως. Αυτό το λέω σε κάθε μου ομιλία επειδή αυτή είναι η πραγματική κατάσταση. Και σήμερα η επαφή μας που είχαμε με τον κ. Τσαβούσογλου ήταν μια συνάντηση που θα συμβάλει στο στόχο αυτό. Κάναμε μια αξιολόγηση της κατάστασης με τον ίδιο και τους συνεργάτες του και μπορώ να πω ότι ήταν ωφέλιμη”, ανέφερε.

Για το θέμα των εγγυήσεων, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι είναι ευχή όλων να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα, οι εργασίες συνεχίζονται αλλά ακόμη δεν βρίσκονται σε αυτό το σημείο. Σημείωσε πως το γεγονός ότι οι εγγυήσεις και το θέμα της ασφάλειας συζητούνται και ότι συζητούν το θέμα Ελλάδα και Τουρκία, οι οποίες είναι εγγυήτριες δυνάμεις, είναι μια νέα κατάσταση. “Είναι μια κατάσταση που εδώ και καιρό δεν υπήρχε. Επομένως μόνο αυτό το στοιχείο, δηλαδή μόνο που πλέον το θέμα δεν είναι ταμπού και συζητείται ικανοποιώντας όλες τις πλευρές, ασφαλώς είναι μια εξέλιξη που δημιουργεί ελπίδα. Ωστόσο, ακόμη δεν είμαστε σε ένα σημείο που να μπορούμε να πούμε ότι η διαδικασία γι` αυτό το θέμα είναι θετική και ότι έχει καταλήξει”, ανέφερε.

Για την τριμερή συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι δεν είναι μόνο δικό του το αίτημα για πιο ενεργό ρόλο του κ. Μπαν αλλά είναι κοινή θέση των δύο πλευρών. Όπως είπε, αυτά θα συζητηθούν στην αυριανή και μεθαυριανή συνάντηση με τον Μπαν Γκι Μουν και θα συζητήσουν πώς ο ΓΓ του ΟΗΕ θα μπορέσει να συμβάλει περισσότερο και ποιες ρυθμίσεις θα πρέπει να γίνουν μέχρι το τέλος του χρόνου.

Για πενταμερή διάσκεψη, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι “Από την αρχή στόχος μας ήταν αυτή η τριμερής να αποτελέσει το στάδιο που θα οδηγήσει στην πενταμερή. Η ευχή μας είναι αυτή”. Όπως είπε, αισθάνονται ότι είναι πολύ κοντά σε αυτό το στόχο και σκέφτονται πως πλέον δεν πρέπει να αναβληθεί για το μέλλον.

Ο Τ/κ ηγέτης είπε ακόμα ότι αν δεν αξιοποιήσουν το μικρό χρονικό διάστημα καλά, τότε θα οδηγηθούν το 2017 σε μια επικίνδυνη κατάσταση που δεν επιθυμούν.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network

ΜΠΑΚΕΝΓΚΑ;

ShootandGoal