MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Ελεκτική Υπηρεσία για Κτηνιατρικές Υπηρεσίες: Αδυναμίες αναγνώρισης και καταγραφής αιγοπροβάτων

Advertisement

Sponsored by exness

Αδυναμίες του Συστήματος Αναγνώρισης και Καταγραφής Αιγοπροβάτων, αλλά και αδυναμίες και παραλείψεις κατά την υλοποίηση του Σχεδίου εφαρμογής εμβολιασμών για τον καταρροϊκό πυρετό, διαπιστώνει, μεταξύ άλλων, για τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες (ΚΥ), η Ελεγκτική Υπηρεσία.

Στα σημαντικότερα ευρήματα της από τον οικονομικό έλεγχο και έλεγχο συμμόρφωσης που διεξήγαγε στις ΚΥ, η Ελεγκτική Υπηρεσία (ΕΥ) διαπιστώνει επίσης αδυναμίες σχετικά με συμβάσεις που συνομολογήθηκαν για την παροχή υπηρεσιών για τη συλλογή, μεταφορά, επεξεργασία και τελική διάθεση ζωικών υποπροϊόντων, αλλά και αδυναμίες ως προς τη διαδικασία υπολογισμού των τελών σφαγής και των υπερωριών, καθώς και της καταγραφής και του ελέγχου των σχετικών στοιχείων.

Advertisement

Επίσης, διαπιστώνει αδυναμίες στην έγκαιρη είσπραξη των καθυστερημένων οφειλών σφαγείων οπληφόρων ζώων, οι οποίες δημιουργήθηκαν λόγω της παράλειψης των ιδιοκτητών των σφαγείων να καταβάλλουν τα τέλη που εισέπρατταν εκ μέρους των ΚΥ.

Επιπλέον, στην ειδική έκθεση της για τις ΚΥ, η Ελεγκτική Υπηρεσία αναφέρει ότι «εγκαταστάσεις τροφίμων ζωικής προέλευσης λειτουργούν υπό όρους για μεγάλο χρονικό διάστημα, που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνά τα δύο έτη και κατ’ επέκταση χωρίς να νομιμοποιείται η λειτουργία τους».

Προσθέτει επίσης ότι «δεν πραγματοποιούνται όλοι οι προβλεπόμενοι από τη νομοθεσία έλεγχοι στα σφαγεία οπληφόρων ζώων, πτηνοσφαγεία, κονικλοσφαγεία και σφαγεία εκτρεφόμενου θηράματος», ενώ τα Βιβλία Κίνησης Οχημάτων παρουσιάζουν, όπως αναφέρει, «συστηματικές και σημαντικές διαφορές με τις πληροφορίες του Συστήματος Διαχείρισης Στόλου».

Επίσης, η Ελεγκτική Υπηρεσία διαπιστώνει πως «δεν ασκείται επαρκής εποπτεία στις εργασίες της Αποθήκης Κλάδου Φαρμάκων και Προμηθειών».

Τα πορίσματα του ελέγχου, μαζί με τις εισηγήσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, κοινοποιήθηκαν με επιστολή στις 18.9.2018 στις ΚΥ για σχόλια και απόψεις, καθώς και για τη λήψη των αναγκαίων διορθωτικών μέτρων.

Η τότε Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος (ΓΑΑΠ), με επιστολή της, ημερ. 18.4.2019, μας κοινοποίησε τα σχόλια του Αν. Διευθυντή των ΚΥ, επί του κειμένου της επιστολής της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Συστάσεις Ελεγκτικής Υπηρεσίας

Στις συστάσεις της, η Ελεγκτική Υπηρεσία ζητεί μεταξύ άλλων να διασφαλιστεί ότι έχουν εφαρμοστεί κατάλληλες ασφαλιστικές δικλείδες που να μην επιτρέπουν τη δήλωση ζωντανών ζώων ως νεκρά και εισηγείται όπως ελεγχθεί δείγμα καταχωρίσεων θανάτων που περιλαμβάνονται σε άλλες εκθέσεις που αφορούν στη συγκεκριμένη περίοδο, ώστε να επιβεβαιωθεί η ορθότητά τους.

Επιπρόσθετα, η ΕΥ εισηγείται όπως οι ΚΥ και το Τμήμα Γεωργίας συμφιλιώσουν τα δεδομένα τους και να καταλήξουν στον ορθό πληθυσμό των αιγοπροβάτων της κάθε φυλής, ώστε να ενισχυθεί η αξιοπιστία της Βάσης Δεδομένων και όπως διασφαλιστεί ότι δεν μπορεί να μεταφερθεί το μέσο ατομικής σήμανσης από ένα ζώο σε άλλο.

Επιπλέον, η ΕΥ εισηγείται όπως οι ΚΥ διασφαλίζουν ότι όλοι οι έλεγχοι διενεργούνται ενδελεχώς και όπου παρατηρούνται παραβιάσεις των προνοιών της νομοθεσίας να λαμβάνονται αποτρεπτικά μέτρα, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι αν προκύψει ότι Λειτουργοί δεν εκτελούν με επιμέλεια τα καθήκοντά τους για διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος, θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο λήψης πειθαρχικών μέτρων.

Επίσης, εισηγείται όπως οι ΚΥ διασφαλίζουν ότι τα αποτελέσματα των επιτόπιων ελέγχων αξιοποιούνται και εξετάζονται κατάλληλα και ότι επιβάλλονται διοικητικά πρόστιμα σε όλες τις περιπτώσεις που παρατηρείται μη συμμόρφωση με πρόνοιες της νομοθεσίας.

Η ΕΥ ζητεί όπως οι ΚΥ μελετήσουν τρόπους επίλυσης του προβλήματος που προκύπτει από τη μη ταύτιση των κωδικών των ζώων που σφάζονται με τους κωδικούς που είναι καταχωρισμένοι στη ΒΔ, ενώ εισηγείται όπως οι ΚΥ διενεργήσουν έλεγχο ως προς την ποσότητα των εμβολίων που προμηθεύτηκε ο κάθε εντεταλμένος κτηνίατρος, προκειμένου να επιβεβαιωθεί ότι αυτή αντιστοιχεί στον αριθμό των ζώων της κάθε κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης τα οποία δήλωσε ότι εμβολιάστηκαν.

Επιπρόσθετα, η ΕΥ εισηγείται όπως η έκθεση καθυστερημένων εσόδων ετοιμάζεται με όλα τα προβλεπόμενα στοιχεία και σύμφωνα με τις απαιτήσεις της σχετικής εγκυκλίου του Γενικού Λογιστηρίου για διευκόλυνση της παρακολούθησης της είσπραξης όλων των τύπων οφειλών ενώ, για βελτίωση της παρακολούθησης και ελέγχου των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, εισηγείται όπως δημιουργηθεί μητρώο στο οποίο να καταγράφεται ο αριθμός και η ημερομηνία της σύμβασης, ο τίτλος του προγράμματος, ο προϋπολογισμός και το ποσοστό της κοινοτικής χρηματοδότησης, η διάρκεια του έργου/προγράμματος, οι στόχοι του έργου/προγράμματος, η υποβολή παραστατικών και η ανάκτηση της δαπάνης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network

ΣΕΡΙ / ΑΡΗΣ

ShootandGoal