MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Έλεγχοι στα λιμάνια για συμμόρφωση με την περιβαλλοντική νομοθεσία

Advertisement

Sponsored by exness

Ξεκινούν την πρώτη του επόμενου μήνα οι έλεγχοι στα λιμάνια για συμμόρφωση με την περιβαλλοντική νομοθεσία – Οι έλεγχοι θα γίνονται στους χώρους της ΑΛΚ

Advertisement

Ελέγχους για την τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας ξεκινά από την 1η Ιουλίου τo Τμήμα Περιβάλλοντος, σε συνεργασία με την Αρχή Λιμένων Κύπρου (ΑΛΚ), σε όλους τους εισαγωγείς και παραγωγούς ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, αλλά και μπαταριών οικιακού τύπου.

Θα καταρτιστεί σχετικός κατάλογος συμμορφούμενων παραγωγών, ενώ οι ποινές και τα πρόστιμα για όσους παρανομούν θα είναι τσουχτερά.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο έλεγχος για την εφαρμογή των περιβαλλοντικών υποχρεώσεων θα γίνεται στο χώρο της ΑΛΚ, πριν την είσοδο των εν λόγω προϊόντων στη Δημοκρατία.

Ο έλεγχος θα γίνεται ανά εισαγωγή, με βάση τον αριθμό ΦΠΑ της εταιρείας, για λογαριασμό της οποίας εκτελείται η εισαγωγή του ή των μπαταριών.

Σύμφωνα με τη διαδικασία, ο Υπουργός Γεωργίας καταρτίζει, μέσω του Τμήματος Περιβάλλοντος, σχετικό κατάλογο συμμορφούμενων παραγωγών, τον οποίο και γνωστοποιεί στην ΑΛΚ, ενώ η Αρχή ενημερώνει με τη σειρά της τον Διευθυντή του Τμήματος Περιβάλλοντος σε περίπτωση μη συμπερίληψης του ονόματος του εισαγωγέα στον εν λόγω κατάλογο.

Ταυτόχρονα ενημερώνει επί τόπου τον μη συμμορφωμένο παραγωγό για την πρόθεση του αυτή, δίνοντας του ειδικό ενημερωτικό έντυπο για τα μέτρα που πρέπει να λάβει.

Για όσους δεν συμμορφώνονται από την 1η Ιουλίου και έπειτα, θα λαμβάνονται τα μέτρα που προβλέπονται στη νομοθεσία και προνοούν εξώδικη ρύθμιση ή ποινική δίωξη.

Συγκεκριμένα, το άρθρο 49 του περί Αποβλήτων Νόμου προνοεί φυλάκιση που δεν υπερβαίνει τα τρία χρόνια ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις €500.000 ή και στις δύο αυτές ποινές. Αντίστοιχα το άρθρο 50 αναφέρεται σε επιτόπου εξώδικη ρύθμιση η οποία δύναται να φθάσει μέχρι και τα €4.000, ενώ ο επιθεωρητής έχει δικαίωμα να διπλασιάσει το πρόστιμο.

Συστήνεται σε όσους δρουν εκ μέρους των παραγωγών, στο σημείο εισόδου, όπως εκτελωνιστές, διαμεταφορείς, ναυτικοί πράκτορες,:

Οι παραγωγοί που έχουν ήδη συμμορφωθεί με τη σχετική νομοθεσία και στις εισαγωγές τους αναφέρεται ο δικός τους αριθμός ΦΠΑ στα έγγραφα εισόδου των εισαγωγών τους στη Δημοκρατία, δεν θα αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε πρόβλημα, αναφέρεται.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network