MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Εκπρόσωπος ΥΚΑΝ: Πολύ καλή η νομοθεσία για την αντιμετώπιση νέων ναρκωτικών

Advertisement

Sponsored by exness

Για το πρόβλημα των εξαρτησιογόνων ουσιών, τις προκλήσεις που αφορούν τις νέες ψυχότροπες ουσίες αλλά και το πώς τα αντιμετωπίζει η Πολιτεία, ενημέρωσε ο Στέλιος Σεργίδης, Εκπρόσωπος Τύπου της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών Κύπρου, τους παρευρισκόμενους σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν η ΔΟΠ Γεροσκήπου μαζί με το Σύνδεσμο Καταναλωτών Πάφου στην Τεχνική Σχολή Πάφου.

Σε δηλώσεις του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Σεργίδης είπε πως τα νέα ναρκωτικά είναι η νέα πρόκληση που αντιμετωπίζουν όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, σημειώνοντας πως η Κύπρος έχει μια πολύ καλή νομοθεσία που μπορεί να τα αντιμετωπίσει.

Advertisement

Συνεργαζόμαστε, συνέχισε, με ξένες υπηρεσίες και το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο από τις οποίες ενημερωνόμαστε συνεχώς για την εμφάνιση νέων ψυχοτρόπων ουσιών. Πρόσθεσε πως κάθε εβδομάδα εμφανίζονται δύο (ουσίες) βάσει του Παρατηρητηρίου.

Ο κ. Σεργίδης είπε πως οι πιο συνηθισμένες από τις νέες ψυχότροπες ουσίες είναι αυτές που μιμούνται την επίδραση της κάνναβης, τα συνθετικά κανναβινοειδή, και η καθινόνη που μιμείται την επίδραση της κοκαϊνης.

Σε σχέση με τα συνθετικά κανναβινοειδή, ανέφερε πως αυτά αποτελούν μείγματα βοτάνων στα οποία όμως προστίθενται συνθετικά κανναβινοειδή. Οι ουσίες αυτές μιμούνται την τετραϋδροκανναβινόλη (ΤΗC που αποτελεί το κύριο συστατικό της κάνναβης ) αλλά με πολύ ισχυρή δράση στις υποδοχές του ανθρώπινου εγκεφάλου.

Ακολούθως ο κ. Σεργίδης επεξήγησε ότι οι συνθετικές καθινόνες αποτελούν μείγμα χημικών ουσιών οι οποίες μιμούνται τη δράση της κοκαΐνης και άλλων διεγερτικών ουσιών.

Είπε ακόμη πως οι συνέπειες από τη χρήση ουσιών από την ομάδα της συνθετικής καθινόνης περιλαμβάνουν εύρος ψυχολογικών και συμπεριφοριστικών επιδράσεων, όπως ευφορία, γενική διέγερση, παράνοια και άλλα. Η χρήση ακόμη και μικρών δόσεων μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία του χρήστη, συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου της ΥΚΑΝ, αυτές είναι οι δύο ουσίες που κυκλοφορούν και που έχουν μεγάλο μερίδιο στην παράνομη αγορά.

Για το ρόλο της ΥΚΑΝ είπε πως έχει ένα πολύ δύσκολο έργο η ΥΚΑΝ, γιατί κατ’ αρχάς αυτές οι ουσίες δεν εντοπίζονται εύκολα και με μια πάρα πολύ μικρή ποσότητα μιας χημικής ουσίας φτιάχνεται μια μεγάλη ποσότητα απ’ αυτές τις ουσίες.

Οι παράνομοι που δραστηριοποιούνται σε παράνομα εργαστήρια μεταλλάσσουν συνεχώς τη χημική δομή αυτών των ουσιών, με αποτέλεσμα – όπως εξήγησε – να μην είναι σε θέση να γνωρίζουν για τις επιδράσεις που προκαλούν στον οργανισμό ούτε η ΥΚΑΝ αλλά ούτε και οι επαγγελματίες υγείας.

Η τοξικότητα των συστατικών που εμπεριέχονται στα συνθετικά κανναβινοειδή είναι αβέβαιη έτσι δεν μπορεί να προσδιορισθούν επαρκώς οι επιπτώσεις στην υγεία του χρήστη, ανέφερε.

Ο κ. Σεργίδης είπε ότι το πρόβλημα των ναρκωτικών είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να το αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί πλάι – πλάι, σημειώνοντας πως ο ρόλος του καθενός σ’ αυτό το θέμα είναι σημαντικός είτε ως γονιός, είτε ως καθηγητής , είτε ως καταναλωτής σ’ αυτή την περίπτωση με στόχο την προστασία των παιδιών.

Τόνισε πως η πρόληψη διαδραματίζει σημαντικότατο ρόλο, άρα ο καθένας έχει ένα ρόλο να παίξει στην πρόληψη μέσα από τη θέση και τον κοινωνικό ρόλο που έχει.

Όπως εξήγησε, από πληροφορίες που δίδονται “βγαίνουν οι υποθέσεις των ναρκωτικών και οι πολίτες διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο για την αυτοπροστασία αλλά και για την κοινότητα τους”.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Σεργίδης ανέφερε πως δεν υπάρχει κάποια ιδιαιτερότητα στην Πάφο και είναι όπως και τις άλλες επαρχίες. Η κάνναβη, συνέχισε, “είναι η πιο διαδεδομένη ουσία στην Κύπρο, ακολουθεί η χρήση κοκαΐνης”.

Εξάλλου σε δηλώσεις του ο Στέφανος Ελευθερίου, Συντονιστής της Δημοτικής Ομάδας Πρόληψης Γεροσκήπου, ανέφερε πως η ΔΟΠ παρατήρησε πως αρκετοί νέοι χρησιμοποιούν νέα σύνθετα ναρκωτικά, τα οποία είναι πολύ επικίνδυνα και επιφέρουν πολύ γρήγορα σωματικές και ψυχολογικές εξαρτήσεις.

Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια, συνέχισε, “καλέσαμε την Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών να μας κατατοπίσει για αυτά και για το πώς μπορούμε και εμείς να καταλαβαίνουμε ότι γίνεται χρήση σε κάποιο χώρο αλλά και να βοηθήσουμε και τους νέους να απαλλαγούν από αυτό το βάναυσο σύστημα των ναρκωτικών”.

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Ελευθερίου είπε πως η ΔΟΠ έχει μια συνεργασία με την ΥΚΑΝ με την οποία διοργανώνουν επιμορφωτικά εργαστήρια στα σχολεία και ήδη έγιναν διαλέξεις σε όλα τα παιδιά της Α’ τάξης της Τεχνικής Σχολής Πάφου και η ενημέρωση θα συνεχιστεί και στα υπόλοιπα σχολεία.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network