MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Εκπρόσωπος: To εθνικό θέμα δεν προσφέρεται για δημόσια αντιπαράθεση

Advertisement

Sponsored by exness

Ο κόσμος αναζητεί την εθνική συνεννόηση, ιδιαίτερα στο εθνικό μας θέμα, το οποίο δεν προσφέρεται για δημόσια αντιπαράθεση, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος ανέφερε πως δεν τίθεται θέμα συζήτησης για το γεγονός πως σε μια λύση του Κυπριακού θα υπάρξει μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Advertisement

Σε δηλώσεις του στην κοινότητα Πάχνας, της επαρχίας Λεμεσού, στο περιθώριο του εθνικού μνημοσύνου του αγωνιστή της ΕΟΚΑ 55-59, ανθυπαστυνόμου Νίκου Σοφοκλέους, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κλήθηκε να απαντήσει στις ανησυχίες της αντιπολίτευσης για το εάν θα υπάρξει ή όχι μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας με μια λύση του κυπριακού προβλήματος, αλλά και στα όσα δημόσια λέγονται για τα έγγραφα για το Κυπριακό.

“Δεν μπορώ να γνωρίζω τί δεν πείθει την αντιπολίτευση”, είπε ο κ. Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ελπίδα η παρουσία του στη Βουλή, “που ήταν μια ιστορική στιγμή για την Κυπριακή Δημοκρατία”, να μην χρησιμοποιηθεί ως αφορμή να ξεκινήσει νέος κύκλος αντιπαραθέσεων.

Δεν διαπραγματευόμαστε από αέρος και πολύ περισσότερο δεν διαπραγματευόμαστε μεταξύ μας, υπογράμμισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, και υπενθύμισε πως η διαπραγμάτευση στο τραπέζι των συνομιλιών γίνεται με την τουρκική πλευρά.

Ανέφερε πως “η δύσκολη προσπάθεια του ΠτΔ για να μπορεί να φέρει αποτελέσματα πρέπει να έχει τη στήριξη του συνόλου, αν είναι δυνατόν, των πολιτικών δυνάμεων”, και σημείωσε ότι ένα θετικό αποτέλεσμα στη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη θα είναι θετικό για όλους μας, όπως αρνητικό θα είναι για όλους μας ένα αρνητικό αποτέλεσμα.

“Υπάρχουν πάρα πολλά θέματα στα οποία μπορεί να υπάρξει έντονη και δημόσια αντιπαράθεση, όμως το εθνικό θέμα έχουμε την άποψη ότι δεν προσφέρεται για τέτοιου είδους πρακτικές,  με απόλυτο φυσικά σεβασμό σε διαφορετικές απόψεις, σε διαφορετικές προσεγγίσεις”, είπε ο κ. Χριστοδουλίδης, εκφράζοντας την άποψη ότι ο κόσμος που παρακολουθεί, ιδιαίτερα στο εθνικό θέμα, αναζητεί αυτή την εθνική συνεννόηση.

Σε ότι αφορά τα έγγραφα για το Κυπριακό, είπε πως “είναι ευπρόσδεκτος, ο όποιος εκπρόσωπος κοινοβουλευτικού κόμματος, να έρθει στο Προεδρικό, για όση ώρα θέλει, όσες φορές θέλει, να μελετήσει τα έγγραφα, δεν υπάρχει κανένας περιορισμός”.

Σε ότι αφορά στο θέμα της μετεξέλιξης της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις ανησυχίες των κομμάτων, ο Νίκος Χριστοδουλίδης είπε πως πρέπει επιτέλους αυτό να λήξει, αφού είναι ξεκάθαρο και δεν τίθεται θέμα προς συζήτηση για την Κυβέρνηση, υποδεικνύοντας πως το Κοινό Ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014 είναι το μοναδικό που παραπέμπει σε μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα, όπως είπε, “από τότε που ξεκίνησαν οι προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού έχουμε τέσσερα επίσημα έγγραφα, οι Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου του 1977 και 1979, η Συμφωνία της 8ης Ιουλίου 2006 και το Κοινό Ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014. Το μόνο από αυτά τα έγγραφα, το οποίο παραπέμπει σε μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, ένα θέμα που για εμάς είναι ξεκάθαρο και δεν τίθεται καν θέμα προς συζήτηση, είναι το Κοινό Ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου”, ανέφερε.

Προσβλέπουμε σε διεύρυνση των τριμερών μηχανισμών συνεργασίας

Μέσα από τριμερείς μηχανισμούς συνεργασίας  μπορούν να αντιμετωπιστούν καλύτερα οι κοινές προκλήσεις και τα προβλήματα της περιοχής μας, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, με την ευκαιρία της συνάντησης τη Δευτέρα των ΥΠΕΞ Κύπρου, Ελλάδας, Λιβάνου, στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

Ο κ. Χριστοδουλίδης εξέφρασε την προσδοκία της Κυβέρνησης για διεύρυνση της συνεργασίας και με άλλες χώρες, τόσο της περιοχής, όσο και της ΕΕ.

Σε δηλώσεις του στην Πάχνα, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως “είναι βαθιά η πεποίθηση μας ότι μέσα από τέτοιους τριμερείς μηχανισμούς μπορούν να αντιμετωπιστούν καλύτερα οι προκλήσεις και τα προβλήματα της περιοχής, τα οποία είναι κοινά, και θεωρούμε ότι αύριο θα είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων σε επίπεδο ΥΠΕΞ, για να δούμε πώς προχωρεί και η συνεργασία με τον Λίβανο”.

Θα πρέπει, συνέχισε, να αναμένονται και άλλες συνεργασίες, όχι μόνο της περιοχής, αλλά και με κράτη-μέλη της ΕΕ, “καθώς βλέπουμε ότι υπάρχει προστιθέμενη αξία, αφού μέσα από τέτοιες συνεργασίες μπορούν να βρεθούν και εκείνες οι λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε”.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης υπέδειξε ότι στόχος είναι οι μηχανισμοί αυτοί να διευρυνθούν και πως δεν αποκλείεται κανένα κράτος από το συμμετάσχει σε τέτοιου είδους μηχανισμούς “ενόσω ασπάζεται τις ίδιες αρχές και τις ίδιες αξίες με τα κράτη που συμμετέχουν”.

Ανέφερε ότι για την Κυβέρνηση υπάρχουν δυο πυλώνες συνεργασίας, ο πρώτος αφορά τα γειτονικά κράτη και ο δεύτερος τους εταίρους μας στην ΕΕ, “οι οποίοι έχουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην Ανατολική Μεσόγειο”.

Ερωτηθείς γύρω από τις εξελίξεις στη Συρία και τις τελευταίες επιθέσεις του τουρκικού στρατού κατά κουρδικών στόχων, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος εξέφρασε ανησυχία και σημείωσε πως η Κυπριακή Δημοκρατία αξιολογεί καθημερινά τα δεδομένα.

“Στο πλαίσιο της ιδιότητας μας ως κράτος μέλος της ΕΕ τόσο κοντά στην περιοχή, ως ο εκπρόσωπος της ΕΕ στην περιοχή, ως ο μηχανισμός διαβούλευσης με τα γειτονικά κράτη, αλλά και λόγω των εμπλεκόμενων στην συγκεκριμένη κρίση, παρακολουθούμε συνεχώς, αξιολογούμε και είναι ένα από τα θέματα που στο αυριανό Συμβούλιο  Εξωτερικών Υποθέσεων, στις Βρυξέλλες, ο ΥΠΕΞ θα συζητήσει με τους ομολόγους του”, συμπλήρωσε.

Ανέφερε πως πρόκειται για μια έκρυθμη κατάσταση, που επηρεάζει, είτε άμεσα, είτε έμμεσα, και το Κυπριακό “και είναι σε αυτό το πλαίσιο που αξιολογούμε καθημερινώς τα δεδομένα”.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network