MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Εκπρόσωπος: «Δεν προβλεπόταν να κατατεθεί σήμερα έτοιμη πρόταση»

Advertisement

Sponsored by exness

Ο κ. Προδρόμου τόνισε ότι δεν προβλεπόταν να κατατεθεί έτοιμη πρόταση, αλλά προβλεπόταν να γίνει συζήτηση και να υπάρξει προβληματισμός – Τι είπε στις δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά το τέλος του Εθνικού Συμβουλίου

Advertisement

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προήδρευσε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου.

Μετά τη συνεδρία, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «έχει ολοκληρωθεί το δεύτερο μέρος της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, με τη σύνθεση των αρχηγών των πολιτικών δυνάμεων και των πρώην Προέδρων της Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ολοκλήρωσε σήμερα την ενημέρωση περιλαμβάνοντας και τα σχετικά με την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ προς το Συμβούλιο Ασφαλείας η οποία μεσολάβησε από την προηγούμενη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήγγειλε ότι μετά την επόμενη συνάντηση που θα έχει με την ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ κα Λουτ, θα συγκαλέσει και πάλι το Εθνικό Συμβούλιο για τη σχετική ενημέρωση Όπως ενημέρωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η επίσκεψη Λουτ αναμένεται πιθανώς στις αρχές επόμενου μήνα.

Και αυτή η επίσκεψη είναι αποτέλεσμα των διαπιστώσεων και των όσων καταγράφει ο ΓΓ στην έκθεση του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Θα πρέπει να διευκρινίσω ότι μπορεί να είναι κοινή διαπίστωση ότι το αδιέξοδο, η στασιμότητα που παρατηρείται μετά το Κραν Μοντανά είναι σίγουρα ανεπιθύμητη, αλλά παρά το γεγονός ότι υπάρχουν από τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου διάφορες εκτιμήσεις και εισηγήσεις είναι κεντρική διαπίστωση στην έκθεση του ΓΓ ότι, ο ίδιος, τα ΗΕ κρατούν ανοικτό το ζήτημα και τη διαδικασία, προσφέροντας τις καλές υπηρεσίες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Αυτή η επίσκεψη και οι διαβουλεύσεις που θα κάνει η κα Λουτ στη συνέχεια έχουν σκοπό την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Στη σημερινή συνεδρία συζητήθηκε η πρόταση για προβληματισμό που έχει καταθέσει από την προηγούμενη συνεδρία ο Πρόεδρος για το ενδεχόμενο να ενισχύσουμε τη λειτουργικότητα της επιδιωκόμενης λύσης μέσα από μια λογική αποκέντρωσης των αρμοδιοτήτων από το κεντρικό κράτος στις δύο πολιτείες της ομοσπονδίας. Ακούστηκαν διάφορες απόψεις, αλλά θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν υπήρχε το ενδεχόμενο να κατατεθεί από τον Πρόεδρο έτοιμη, ολοκληρωμένη πρόταση, με την έννοια ότι θα ήταν μια θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς για τις διαπραγματεύσεις. Ο Πρόεδρος έκανε την εισήγηση να γίνει ένας προβληματισμός, να ακουστούν όλες οι απόψεις και εισηγήσεις, αλλά και επικρίσεις.

Η κριτική που ακούμε σήμερα ότι δεν κατατέθηκε συγκεκριμένη πρόταση οφείλεται σε μια παρεξήγηση. Δεν προβλεπόταν να κατατεθεί έτοιμη πρόταση, αλλά προβλεπόταν να γίνει συζήτηση και να υπάρξει προβληματισμός.

Εκκλήσεις που ακούγονται προς τον  Πρόεδρο ότι θα πρέπει το συντομότερο δυνατόν να κινηθεί προς την κατεύθυνση της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων και είναι βεβαίως ευπρόσδεκτες, αλλά ‘παραβιάζουν ανοικτές θύρες’. Ο Πρόεδρος ήδη έχει κινηθεί – αυτή τη θέση έχει καταθέσει στον ΓΓ των ΗΕ – και για να υπάρξει διαπραγμάτευση θα πρέπει και η άλλη πλευρά να συγκατατεθεί. Δυστυχώς, αυτά που ακούμε από την τουρκική πλευρά και ειδικότερα από την πλευρά της Τουρκίας, μέχρι στιγμής, κάθε άλλο παρά δημιουργούν το κατάλληλο έδαφος που χρειάζεται για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Η θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς και του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι δεδομένη, ήδη κατατεθειμένη στα ΗΕ και με τις διαβουλεύσεις με την κα Λουτ θα καταβάλλει και άλλες προσπάθειες ο Πρόεδρος για να υποβοηθήσει την επανέναρξη. Αλλά θεωρούμε ότι είναι περιττό ελληνοκυπριακές πολιτικές δυνάμεις να κάνουν έκκληση στον Πρόεδρο να κινηθεί το συντομότερο δυνατόν για την επανέναρξη του διαλόγου.

Η επανέναρξη του διαλόγου εξαρτάται από τη θέληση της τουρκικής πλευράς και εφόσον μιλάμε για επανέναρξη στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες, εξαρτάται από τη διάθεση της Τουρκίας αυτή τη φορά να συζητήσει τις έξι παραμέτρους που έχει θέσει ο ΓΓ.

Υπογραμμίζουμε ότι είναι πάντα εποικοδομητικές οι συζητήσεις στο Εθνικό Συμβουλίου, ακούστηκαν εισηγήσεις και διαφορετικές απόψεις, αλλά πάντα πρέπει να θυμόμαστε ότι το ζητούμενο είναι να γίνεται διαβούλευση στο Εθνικό Συμβούλιο. Επομένως δεν ευσταθεί η κριτική που ασκείται ότι δεν έδωσε ο Πρόεδρος έτοιμη πρόταση. Ο σκοπός είναι προτού διαμορφωθεί, αν διαμορφωθεί, μια τέτοια πρόταση, ο Πρόεδρος να έχει ακούσει απόψεις να έχει συγκεντρώσει όλες τις γνώμες που υπάρχουν και ενδεχομένως να υποστηριχθεί αυτή η προσπάθεια και από επιστημονική και άλλη τεχνογνωσία.

Με την ευκαιρία της σημερινής συνεδρίας ο Πρόεδρος ενημέρωσε και για την επικείμενη συνάντηση που θα έχει με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη».

Ερωτηθείς ο Εκπρόσωπος είπε ότι «τα όρια είναι ευκόλως εννοούμενα και είναι οι αρμοδιότητες και εξουσίες εκείνες που θα καθιστούν το κράτος κανονικό. Τα όρια τα γνωρίζουν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, είναι κεκτημένα της διαπραγματευτικής διαδικασίας.

Επομένως ο προβληματισμός που τέθηκε από τον Πρόεδρο είναι πολύ απλός: Ποιες αρμοδιότητες θα μπορούσε να μην είναι συγκεντρωμένες και ποιοι θεσμοί στην κεντρική κυβέρνηση όπου υπάρχουν διάφορα ζητήματα είτε είναι η αξίωση για μια θετική ψήφο παντού είτε είναι η δυσλειτουργία και δυσκαμψία που μπορεί να δημιουργηθεί και προκαλεί και κάποιες αμφιβολίες στους πολίτες. Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι.

Ο Πρόεδρος αυτό τον προβληματισμό τον θέτει στην ελληνοκυπριακή πλευρά και όχι στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων. Δυστυχώς όσον αφορά την τράπεζα ακούμε σήμερα από τουρκικής πλευράς άλλες τοποθετήσεις. Αλλά αυτή η παρεξήγηση πρέπει να μην υπάρχει. Δεν είναι πρόταση που κατατέθηκε στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων. Αν και πώς θα διαμορφωθεί η ελληνική θέση στις διαπραγματεύσεις είναι κοινή υπόθεση όλων. Ο Πρόεδρος κατά καιρούς δέχεται κριτική ότι δεν διαβουλεύεται στο Εθνικό Συμβούλιο. Τώρα που πρότεινε μια ιδέα για να γίνει διαβούλευση πιστεύουμε ότι είναι δίκαιο να δέχεται κριτική διότι δεν έδωσε τελειωμένη έτοιμη θέση;».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι κανένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν δέχεται τη  φιλοσοφία της πρότασης του Προέδρου, είπε ότι «στο Εθνικό Συμβούλιο έγινε μια εποικοδομητική συζήτηση. Ορισμένες πολιτικές δυνάμεις είναι εντελώς αρνητικές, Όχι όλες. Ίσως οι περισσότερες να μην είναι αρνητικές».

Πρόσθεσε ότι «μιλάμε πάντοτε για προβληματισμό και θα πρέπει να παραμείνουμε νηφάλιοι. Δεν έβλαψε κανένα ο προβληματισμός. Οι γενικές αρχές –που έχει καταθέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον ΓΓ των ΗΕ – καλύπτουν τη στρατηγική και τη διαπραγματευτική πρακτική της ελληνοκυπριακής πλευράς, δηλαδή ότι θέλουμε επανέναρξη του διαλόγου στη βάση των ψηφισμάτων και των αποφάσεων των ΗΕ και όχι οποιουδήποτε άλλου, ότι διεκδικούμε την ισχύ του πλαισίου Γκουτέρες ως καθοδηγητικές αρχές σε μια διαπραγμάτευση,  διότι το πλαίσιο Γκουτέρες έχει θέσει το ζήτημα της ασφάλειας, των εγγυήσεων ως ένα κεντρικό ζήτημα της λύσης – δήλωση του ιδίου του ΓΓ των ΗΕ – και βεβαίως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διεκδικεί και επιδιώκει να ξαναρχίσει η διαπραγμάτευση το συντομότερο δυνατόν από εκεί που έχουμε μείνει. Αυτή είναι η θέση που έχει κατατεθεί.

Ο προβληματισμός εάν θα μπορούσε να βοηθήσει κάποια αποκέντρωση που δεν έχει αποφασιστεί, κάποια μεταφορά αρμοδιοτήτων από κεντρικά θεσμικά ομοσπονδιακά όργανα στις πολιτείες, χωρίς αυτό να παραβλάπτει σε καμιά περίπτωση την ακεραιότητα του κεντρικού κράτους, είναι ένας προβληματισμός θεμιτός. Μπορεί να καταλήξει σε μια διευκόλυνση όσον αφορά τη λειτουργικότητα και τη βιωσιμότητα του συστήματος, μπορεί και κάτι διαφορετικό».

Σε άλλη ερώτηση ο Εκπρόσωπος είπε ότι «κατατέθηκε σήμερα ένα δεύτερο σκέλος προβληματισμού», προσθέτοντας ότι πρέπει να γίνει συζήτηση. «Δεν υπάρχει μαγική φόρμουλα δεν είναι θέμα αριθμητικής. Ενδεικτικά αναφέρω ότι τα ομοσπονδιακά όργανα στο κεντρικό κράτος θα είναι περισσότερα από 100. Εάν σε όλα αυτά υπάρχει η λογική του ότι θα θέλουμε μια θετική ψήφο, πράγματι θα δημιουργηθεί ένα θέμα δυσκαμψίας. Ένας προβληματισμός είναι αυτός. Το κεντρικό ζήτημα είναι ότι αυτή τη στιγμή αναμένοντας την κα Λουτ και έχοντας την έκθεση του ΓΓ που στην κεντρική της κατεύθυνση προσδιορίζει ότι μπορούμε να επαναρχίσουμε τη διαπραγμάτευση, εκεί εστιάζεται η προσπάθεια του Προέδρου. Διότι ακριβώς και ο Πρόεδρος ξέρει πολύ καλά και έχει επισημάνει και αξιολογεί τις εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα από τον Ιούλιο του 2017, τις τυχόν δυσμενείς εξελίξεις στα κατεχόμενα και τον τρόπο που πολιτεύεται η Τουρκία, καθώς και όλα τα ζητήματα στο διεθνές περιβάλλον».

Σε άλλη ερώτηση είπε ότι «η άλλη πλευρά κάνει μονίμως εδώ και ενάμιση χρόνο τοποθετήσεις σαν αυτή που έκανε σήμερα ο κ. Τσαβούσογλου χωρίς να λαμβάνει υπόψη το τι είναι η δική μας διαπραγματευτική τακτική, δυστυχώς».

Πρόσθεσε ότι «εν το πρόβλημα που επισημαίνουν οι πολιτικές δυνάμεις είναι ότι θα προβληματιστούμε για να γίνει καταλληλότερο και βιωσιμότερο το πλαίσιο μιας συμφωνίας λύσης, το αφήνουμε στην κρίση των πολιτών».

Κληθείς να σχολιάσει δήλωση πολιτικού αρχηγού ότι η κυβέρνηση αποπροσανατολίζει ο Εκπρόσωπος είπε «πώς αποπροσανατολίζει; Η ουσία είναι ότι ο Πρόεδρος έχει ανταποκριθεί στο κάλεσμά του ΓΓ. Η Τουρκία έχει ανταποκριθεί; Ποιος αποπροσανατολίζει; Ο Πρόεδρος επιδιώκει το πλαίσιο Γκουτέρες το οποίο στην ιστορία της διαπραγμάτευσης του Κυπριακού υπάρχει πρώτη φορά με τον Νίκο Αναστασιάδη να διαπραγματεύεται εκ μέρους της ελληνοκυπριακής πλευράς και τις εγγυήσεις με τη βοήθεια και της Ελλάδας στο τραπέζι. Ο Πρόεδρος αποπροσανατολίζει από αυτό που έχουμε καταφέρει, δηλαδή το να είναι η Τουρκία υπόλογη για να τερματίσει τις εγγυήσεις και για να έχουμε συμφωνία για αποχώρηση του κατοχικού στρατού με τη λύση; Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διεκδικεί τη συνέχεια με το πλαίσιο Γκουτέρες. Βεβαίως η συνέχεια εξαρτάται από το αν θα υπάρχει και η άλλη πλευρά στη διαπραγμάτευση».

Σε άλλη ερώτηση είπε ότι «ο Πρόεδρος έχει θέση, την οποίαν έχει δώσει στον ΓΓ, γνωστή σε όλους, και είναι ξεκάθαρη. Δεν έχει κάνει πρόταση στις διαπραγματεύσεις σχετική με αυτό που πρότεινε για προβληματισμό. Όσοι δεν επιθυμούν να προβληματιστούν είναι ελεύθεροι, το ίδιο και αυτοί που επιθυμούν να τοποθετηθούν αρνητικά. Υπάρχουν και πολιτικές δυνάμεις που είναι εναντίον και της λύσης στο πλαίσιο του ΟΗΕ».

Σε ερώτηση αν το θέμα της αποκέντρωσης μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στο θέμα της πτυχής της ασφάλειας, ο Εκπρόσωπος απάντησε «σε καμιά περίπτωση. Το πλαίσιο Γκουτέρες είναι εκεί, μια από τις παραμέτρους του είναι η ασφάλεια Το πρόβλημα της ασφάλειας είναι ότι η Τουρκία έχει τοποθετηθεί αρνητικά και έχει πει πάρα πολλές φορές ότι, αντίθετα από το πλαίσιο Γκουτέρες, δεν συζητεί κατάργηση των εγγυήσεων. Αυτό είναι το πρόβλημα της διαπραγμάτευσης αυτή τη στιγμή και όχι αν η ελληνοκυπριακή πλευρά θα προβληματιστεί μήπως τυχόν μπορούμε κάποιες από τις αρμοδιότητες κεντρικών ομοσπονδιακών θεσμικών οργάνων να τις μεταφέρουμε σε ομοσπονδιακά όργανα των πολιτειών»,.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Τσαβούσογλου, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η Τουρκία είναι η δύναμη που κατέχει με στρατό έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι το κράτος που από ευρωπαϊκό δικαστήριο έχει αναγνωριστεί ότι έχει ευθύνη για τα κατεχόμενα. Με αυτή τη λογική ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ως εκπρόσωπος της ελληνοκυπριακής πλευράς – όπως και οι προκάτοχοι του – είχε επιδιώξει να συνομιλήσει με κάποιο τρόπο με την κατοχική δύναμη η οποία ουδέποτε συγκατάνευσε στο να καταλήξει οποιαδήποτε προσπάθεια λύσης»

Ερωτηθείς τι θα λεχθεί αφού δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο επί της πρότασης του Προέδρου για αποκέντρωση αν ο κ. Ακκιντζί στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την ερχόμενη Παρασκευή ζητήσει πληροφορίες, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «μακάρι ο κ. Ακκιντζί, αντίθετα από την προηγούμενη φορά, να είναι διατεθειμένος να κάνει συζήτηση για το Κυπριακό, για την επιδίωξη συμφωνίας λύσης. Την προηγούμενη φορά η επιθυμία του κ. Ακκιντζί ήταν να μη συζητηθεί οτιδήποτε που μπορούσε να θεωρηθεί ότι έχει να κάνει με τη διαπραγμάτευση.

Ο Πρόεδρος θα συζητήσει (την Παρασκευή) ελεύθερα και έχει κάθε καλή διάθεση να συζητήσει οτιδήποτε, αλλά από την πλευρά του θα φροντίσει να μάθει αν η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, αν είναι έτοιμη να πάει σε διαπραγματεύσεις με το πλαίσιο Γκουτέρες,. Αυτό είναι το κρίσιμο ζήτημα της διαπραγμάτευσης. Για να προχωρήσει και να φτάσει σε κατάληξη χρειάζεται μια διάσκεψη, για να γίνει διάσκεψη χρειάζεται να ενεργοποιηθεί το πλαίσιο Γκουτέρες. Αυτό που έχει αποτρέψει μέχρι στιγμής το πλαίσιο είναι η άρνηση της τουρκικής πλευράς να συζητήσει σοβαρά για τις εγγυήσεις και τον στρατό κατοχής. Άρα, λοιπόν, ο Πρόεδρος θα ζητήσει να μάθει κάποια πράγματα από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη».

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network

ΠΙΕΣΗ/ΑΠΟΕΛ

ShootandGoal