MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Εκδόθηκε κοινό ανακοινωθέν μετά το Συμβούλιο Αρχηγών

Advertisement

Sponsored by exness

Ολοκληρώθηκε η συνεδρία του Συμβουλίου Αρχηγών – Απέρριψε την πρόταση Ακιντζί το Συμβούλιο Αρχηγών–Εκδόθηκε κοινό ανακοινωθέν Στο τραπέζι η πρόταση Ακιντζί για τη σύσταση Κοινής Επιτροπής και Ταμείου για διαχείριση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων – Δε μπορεί να γίνει αποδεκτή διαμηνύεται από κυβερνητικής πλευράς

Advertisement

Ολοκληρώθηκε η συνεδρία του Συμβουλίου των Αρχηγών που συνεδρίαζε από τις 10 και 30, στο κτίριο της Επαρχιακής Διοίκησης στη Λεμεσό. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τους αρχηγούς των κομμάτων για την πρόταση του ηγέτη Μουσταφα Ακιντζί για τη σύσταση Κοινής Επιτροπής και Ταμείου για διαχείριση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Στη συνεδρία εκδόθηκε κοινό ανακοινωθέν με τα όσα συμφωνήθηκαν στο Συμβούλιο Αρχηγών. Ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Βασίλης Πάλμας, ανέφερε ότι στο κοινό ανακοινωθέν, μεταξύ άλλων, το Συμβούλιο Αρχηγών απέρριψε ομόφωνα και πρόσθεσε ότι θα ετοιμαστεί άμεσα μία επιστολή, που θα αποσταλεί στον Γ.Γ. του ΟΗΕ και στον Μουσταφά Ακιντζί.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού, οι πολιτικοί αρχηγοί εξουσιοδότησαν τον Πρόεδρο να απαντήσει για την πρόταση Ακιντζί.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε ότι η πρόταση Ακιντζί αποπροσανατολίζει από τον Εθνικό στόχο».

Καλυπτόμαστε από το κοινό ανακοινωθέν είπε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, ωστόσο προτείναμε, πρόσθεσε, στον Πρόεδρο να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, είπε πως η πρόταση Ακιντζί είναι επανάληψη της πρότασης Έρογλου, αλλά σε χειρότερη έκδοση.

Θέλω να εκφράσω την ικανοποίηση που όλα τα μέλη του Συμβουλίου απέρριψαν την πρόταση, ανέφερε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας. «Θεωρώ ότι αυτή η πρόταση δε μπορεί να αποτελέσει με κανέναν τρόπο αντικείμενο για συζήτηση».

Πρέπει να προσέξουμε να μην εγκλωβιστούμε στην επικοινωνιακή παγίδα που έχει στήσει η τουρκική πλευρά, ανέφερε από πλευράς του Πρόεδρος των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης.

Από κυβερνητικής πλευράς παρέστησαν η αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Κλέλια Βασιλείου, ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου, Κυριάκος Κούρος ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, ο Υφυπουργός Παρά τω Προέδρω Βασίλης Πάλμας, και ο λειτουργός της προεδρίας Παντελής Παντελίδης.

Στη συνάντηση παρέστησαν ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Νικόλας Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη Πόλυς Παλλήκαρος και για πρώτη φορά και ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης Μάριος Καρογιάν. Δεν έχει μεταβεί στη συνεδρία το ΕΛΑΜ.

«Ξαναζεσταμένο φαγητό…»

Η πρόταση Ακιντζί χαρακτηρίζεται ως «ξαναζεσταμένο φαγητό» αφού παραπέμπει σε αυτήν που είχε κατατεθεί από τον Ντερβίς Έρογλου στον Δημήτρη Χριστόφια και απορρίφθηκε.

Αυτό αναμένεται να κάνει και σήμερα το Συμβούλιο των Αρχηγών. Από κυβερνητικής πλευράς πάντως διαμηνύεται ότι μία τέτοια πρόταση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Σημείο προς σημείο η πρόταση Ακιντζί

– Οι δύο κοινοί ιδιοκτήτες του νησιού, Τ/κ και Ε/κ να έχουν και ίσα δικαιώματα στις πηγές φυσικού αερίου και πρέπει και οι δύο κοινότητες να επωφεληθούν ταυτόχρονα και με τρόπο δίκαιο από αυτές τις πηγές.

– Η συμφωνία στο θέμα των υδρογονανθράκων να μην παραβιάζει τις υφιστάμενες θέσεις της τ/κ και της ε/κ πλευράς σχετικά με μια περιεκτική λύση στο Κυπριακό.

-Οι δύο κοινότητες να εκπροσωπούνται ισότιμα σε επιτροπή υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και με την ΕΕ ως παρατηρητή.

-Στην επιτροπή θα μετέχουν δύο εκπρόσωποι από κάθε κοινότητα και θα λαμβάνουν από κοινού αποφάσεις. Στις συνεδριάσεις μπορούν να μετέχουν δύο ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες ως παρατηρητές.

-Τα δύο μέρη να αποφεύγουν την έκδοση αδειών για εξερεύνηση σε υπό αμφισβήτηση περιοχές.

-Στην πρώτη συνεδρίαση της κοινής Επιτροπής θα συμφωνηθούν τα ποσοστά κατανομής των εσόδων από τις δραστηριότητες των εταιρειών.

-Από κοινού θα συμφωνούνται οι μελλοντικές δραστηριότητες εξερεύνησης και εκμετάλλευσης και η μεταφορά των πόρων.

-Από το ταμείο υδρογονανθράκων σημαντικό μέρος των εσόδων να διατεθεί για την επίλυση του περιουσιακού και τη χρηματοδότηση αναπτυξιακών έργων που θα συμβάλουν στην αναπτυξιακή ισορροπία των δυο μερών.

-Αν ξεκαθαρίσουν τα πιο πάνω ο Ακιντζι αναφέρει πως εάν η ε/κ πλευρά δεν το επιθυμεί τα τουρκικά γεωτρύπανα δεν θα συνεχίσουν τις εργασίες στους στην ΑΟΖ.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network