MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Εκ περιτροπής σε ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ η Επιτροπή Οικονομικών…

Advertisement

Sponsored by exness

«Μοίρασαν» την Επιτροπή Οικονομικών ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ – Το ίδιο θα ισχύσει και για την Επιτροπή Εμπορίου

Advertisement

Με εκ περιτροπής τις προεδρίες των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Οικονομικών και Εμπορίου σε ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ (από δυόμισι χρόνια εναλλάξ) και εκκρεμότητα την Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων να διεκδικείται από τη Συμμαχία Πολιτών και το ΔΗΣΥ να μην έχει ακόμα καταλήξει εάν θα την παραχωρήσει έναντι τις Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, έληξε η σύσκεψη αρχηγών και εκπροσώπων των κομμάτων.

Η σύσκεψη θα συνέλθει εκ νέου στις 9.00 το πρωί της Πέμπτης για τελική κατάληξη και ορισμό των ονομάτων των Προέδρων, των Αναπληρωτών Προέδρων και των μελών των Επιτροπών για να εγκριθούν από τη συνεδρία της Ολομέλειας το απόγευμα της ίδιας ημέρας.

Στις 14.30 συνέρχεται η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΔΗΣΥ για να αποφασίσει σχετικά.

Σύμφωνα με δήλωση του Προέδρου του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργο Περδίκη η Συμμαχία Πολιτών επιμένει να πάρει την Επιτροπή Εξωτερικών, ενώ ο ΔΗΣΥ δεν έχει καταλήξει κατά πόσον θα την παραχωρήσει έναντι της Θεσμών.

Η προεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας μένει στην ΕΔΕΚ.

Η προεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας και Φυσικών Πόρων μένει στο ΑΚΕΛ με Αναπληρωτή Πρόεδρο Βουλευτή της Αλληλεγγύης.

Την προεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών Πρόεδρος που κατείχε το ΔΗΚΟ αναλαμβάνει ο ΔΗΣΥ.

Την προεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού τα πρώτα δυόμισι χρόνια αναλαμβάνει το ΔΗΚΟ και στη συνέχεια θα αναλάβει ο ΔΗΣΥ με αναπληρωτή Πρόεδρο από το ΔΗΣΥ τα πρώτα δυόμιση χρόνια και μετά με Αναπληρωτή Πρόεδρο από το ΔΗΚΟ.

Την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κατείχε ο ΔΗΣΥ και σήμερα διεκδικείται από το ΔΗΣΥ και τη Συμμαχία Πολιτών.

Η προεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων μένει στο ΑΚΕΛ.

Η προεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών μένει στο ΑΚΕΛ.

Η προεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως εκκρεμεί, με Αναπληρωτή Πρόεδρο από τους Οικολόγους.

Η προεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών μένει στο ΔΗΣΥ.

Η προεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού τα πρώτα δυόμισι χρόνια πάει στο ΔΗΣΥ με Αναπληρωτή Πρόεδρο από το ΔΗΚΟ και για το υπόλοιπο της θητείας στο ΔΗΚΟ και Αναπληρωτή από το ΔΗΣΥ.
Η προεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού μένει στο ΔΗΣΥ.

Η προεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών που κατείχε το ΔΗΣΥ πήγε στο ΔΗΚΟ.

Η προεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος μένει στο ΑΚΕΛ με Αναπληρωτή Πρόεδρο από τους Οικολόγους, όπως και η προεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων – Εγκλωβισμένων – Αγνοουμένων – Παθόντων.

Η προεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Συγκοινωνιών και Έργων μένει στο ΔΗΚΟ.

Η προεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας μένει στο ΔΗΣΥ με Αναπληρωτή Πρόεδρο Βουλευτή του ΕΛΑΜ

Εκκρεμούν επίσης οι συνθέσεις των:

Ad hoc Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τον Κανονισμό της Βουλής
Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή Για Το Πόθεν Έσχες
Ad hoc Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τις Κυπριακές Αερογραμμές

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ όρισε ως Γραμματέα της Ολομέλειας της Βουλής τον Κώστα Κώστα και αναμένεται από το ΔΗΣΥ να ορίσει τον δεύτερο Γραμματέα και από το ΔΗΚΟ τον Κοσμήτορα.

Ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης ανέφερε μετά τη σύσκεψη ότι για τους Οικολόγους ουσιαστικό είναι να καθοριστούν επακριβώς οι ευθύνες και οι αρμοδιότητες του Προέδρου Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, επειδή όπως είπε, στο παρελθόν παρατηρήθηκε το φαινόμενο Προέδρων ανίκανων να διαχειριστούν την προεδρία και πρέπει να καθοριστεί πότε ένας Πρόεδρος χάνει την Προεδρία, ποιος καθορίζει την ημερήσια διάταξη των συνεδριών και να καταργηθεί η απόλυτη εξουσία του Προέδρου να καθορίζει την ημερήσια διάταξη.

Το πρόβλημα σε ό,τι αφορά τις συνεδρίες δεν συναντάται στην κομματική προέλευση του Προέδρου, αλλά στη διαχείριση της Προεδρίας, είπε προσθέτοντας ότι οι Οικολόγοι έκαναν δεύτερη υποχώρηση.

Εξήγησε ότι στην προηγούμενη συνεδρία οι Οικολόγοι αποποιήθηκαν του δικαιώματος διεκδίκησης προεδρίας για να διευκολύνουν τα πράγματα, αποδέχθηκαν περαιτέρω οι Οικολόγοι να έχουν αναπληρωτή Πρόεδρο είτε στην Επιτροπή Ελέγχου, είτε στη Θεσμών με πρώτη επιλογή την Ελέγχου, αλλά είπε ότι οι διαφορές μεταξύ των μεγάλων κομμάτων θα αναγκάσουν τους Οικολόγους να αποδεχθούν Αναπληρωτή Πρόεδρο στην Επιτροπή Θεσμών.

Όπου και αν μας τάξουν οι αποφάσεις των μεγάλων, εμείς θα κάνουμε τη δουλειά μας με αποφασιστικότητα, διεκδικητικότητα και πάντα για το συμφέρον του κυπριακού λαού και όχι για το συμφέρον του κόμματος, πρόσθεσε.

Αναμένουμε το ΔΗΣΥ να αποφασίσει ποια προεδρία θα παραχωρήσει στη Συμμαχία Πολιτών, είπε.

Σε ό,τι αφορά την προεδρία της Επιτροπής Οικονομικών, ο κ. Περδίκης ανέφερε ότι υπήρξε κατάληξη για εναλλάξ εκ περιτροπής προεδρίας μεταξύ ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ με την προεδρία της Επιτροπής Εμπορίου, με Πρόεδρο από το ένα κόμμα και αναπληρωτή από το άλλο αντίστοιχα.

Προηγούμενη Ενημέρωση

Εννεαμελής θα είναι η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Επιλογής ως προνοεί το Σύνταγμα, ανέφερε στους αρχηγούς και εκπροσώπους των κομμάτων κατά την έναρξη της σύσκεψης αρχηγών ή εκπροσώπων κομμάτων, ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης και ζητώντας από τα κόμματα ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ να προτείνουν από ένα Βουλευτή για τους δύο Γραμματείς και ένα από το ΔΗΚΟ για κοσμήτορα, διευκρίνισε ότι θα έχουν καθήκοντα και ότι ο ρόλος τους δεν θα είναι διακοσμητικός.

Περαιτέρω ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι θα συσταθεί Επιτροπή για την εφαρμογή του Κανονισμού της Βουλής και εισηγήθηκε όπως συσταθεί και δεύτερη Επιτροπή για την τροποποίηση του Κανονισμού, η οποία δυνατόν να είναι πιο διευρυμένη.

Η σύσκεψη αρχηγών έχει αντικείμενο την κατανομή των Προεδριών των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού πρότεινε ως Γραμματέα τον τέως Γραμματέα, της Ολομέλειας της Βουλής Κώστα Κώστα, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι στις 14.00 θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο ΔΗΣΥ κατά την οποία θα ληφθεί απόφαση και ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε ότι θα δώσει το όνομα του Βουλευτή που προτείνει για κοσμήτορα στη Διεύθυνση της Βουλής.

Από το ΔΗΣΥ στη σύσκεψη μετέχουν ο Πρόεδρος του κόμματος και ο Νίκος Τορναρίτης, από το ΑΚΕΛ ο ΓΓ του κόμματος και ο Γιώργος Λουκαϊδης, από το ΔΗΚΟ ο Πρόεδρος του, από την ΕΔΕΚ ο Πρόεδρος Μαρίνος Σιζόπουλος και ο Κωστής Ευσταθίου, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας και ο Παύλος Μυλωνάς, από το Κίνημα Αλληλεγγύη ο Μιχάλης Γεωργάλλας, από το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης και ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου ο Προέδρος του ΕΛΑΜ και οι Χρίστος Χρίστου και ο Λίνος Παπαγιάννης.

 

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network