MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Είσαι ποδηλάτης; Έχεις δικαιώματα, υποχρεώσεις και ποινές αν δεν συμμορφώνεσαι

Advertisement

Sponsored by exness

Τίθεται σε εφαρμογή στις 31 Οκτωβρίου νομοσχέδιο το οποίο έχει ψηφιστεί από τον περασμένο Μάρτιο, αναφορικά με την ασφαλή διακίνηση των ποδηλατών. Για τη σχετική ενημέρωση του κοινού έχει ήδη κυκλοφορήσει σχετικό φυλλάδιο από το Υπουργείο Μεταφορών και παράλληλα αναμένεται να διεξαχθεί και καμπάνια.

Advertisement

Στον εν λόγω Νόμο αναφέρεται μεταξύ άλλων τον ελάχιστο εξοπλισμό που πρέπει να διαθέτει ένα ποδήλατο ο οποίος είναι:
1) Δύο ανεξάρτητα συστήματα φρένων.
2) Φανός λευκού ή κίτρινου φωτός προσαρμοσμένος στο πρόσθιο μέρος του ποδηλάτου.
3) Φανός σταθερού ή αναλαμπόντος ερυθρού φωτός στο οπίσθιο μέρος του ποδηλάτου. Οι δύο φανοί πρέπει να είναι αναμμένοι όταν δύσει ο ήλιος.
4) Ανακλαστήρες
5) Ειδικό καμπανάκι
6) Ελαστικά σε καλή κατάσταση

Αξίζει να αναφερθεί, ότι η πώληση των ποδηλάτων πρέπει να γίνεται στη βάση των πιο πάνω, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της εφημερίδας «Πολίτης». Σύμφωνα με ειδικούς, παρόλο που ο εν λόγω Νόμος δεν υποχρεώνει τον ποδηλάτη να φέρει κράνος, καλό είναι να το φοράνε.

Αναφορικά με τη διακίνηση του ποδηλάτη, οι πρόνοιες ορίζουν ότι πρέπει να κινούνται στο αριστερό άκρο του δρόμου βάσει της πορείας του, ή στο κατά δυνατόν αριστερό άκρο της αριστερής λωρίδας κυκλοφορίας, ανάλογα με την περίπτωση. Ο ποδηλάτης πρέπει να τηρεί επίσης και τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Σε περίπτωση που επιθυμούν να στρίψουν είτε δεξιά είτε αριστερά, πρέπει να γνέψουν με το χέρι. Στις πρόνοιες του Νόμου, διατυπώνεται πως μόνο τρεις ποδηλάτες μπορούν να κυκλοφορούν σε σειρά ο ένας πίσω από τον άλλο και σε περίπτωση που οι ποδηλάτες είναι τέσσερις πρέπει να κυκλοφορούν ανά ζεύγη.

Σημαντικό είναι πως απαγορεύεται η χρήση ποδηλάτου σε αυτοκινητόδρομο, δρόμο ταχείας κυκλοφορίας και πεζοδρόμια.

Απαγορεύεται η μεταφορά οποιουδήποτε αντικειμένου που εμποδίζει την ασφαλή χρήση του ποδηλάτου, όπως και να σύρει ζώο ή να μεταφέρει άλλο ποδηλάτη.
Ο νόμος απαγορεύει ρητά την ποδηλασία κατόπιν χρήσης αλκοόλ ή ναρκωτικών.

Ειδική αναφορά του Νόμου κάνει λόγο και για τις υποχρεώσεις των οδηγών μηχανοκίνητων οχημάτων ,για μοτοσικλέτες και Ι.Χ όπου αναφέρεται ότι οι εν λόγω οδηγοί πρέπει να διατηρούν απόσταση τουλάχιστον 1 μέτρο, όταν προτίθεται να προσπεράσει.

Παράλληλα, ο ποδηλάτης πρέπει να προσαρμόζει την ταχύτητα του οχήματος του, με σκοπό τη διευκόλυνση της διακίνησης του ποδηλάτου.

Απαγορεύεται ακόμη, η στάση, διακίνηση ή στάθμευση μηχανοκίνητου οχήματος σε ποδηλατολωρίδα, ποδηλατοδρόμο ή ποδηλατοδιάδρομο. Ωστόσο, επιτρέπεται η στάση μηχανοκίνητου οχήματος σε ποδηλατόδρομο για σύντομο χρονικό διάστημα , αν είναι αναγκαίο για επιβίβαση ή αποβίβαση.

Σε περίπτωση παραβίασης διατάξεων, τότε προνοείται πρόστιμο μέχρι και 1,000 ευρώ.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network