MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Έιντε: Θα συναντηθώ με τον Αναστασιάδη όταν είναι έτοιμος

Advertisement

Sponsored by exness

Θα συναντηθώ με τον Αναστασιάδη όταν είναι έτοιμος, δήλωσε ο Εσπεν Μπαρθ Έιντε – Συναντήθηκε στα κατεχόμενα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη – Δήλωσε έτοιμος να εργαστεί από κοινού με τους δύο ηγέτες για να ξεπεραστούν τα εμπόδια

Advertisement

Έτοιμος να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη όταν είναι έτοιμος γι` αυτό, δήλωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ μετά από την δίωρη συνάντηση που είχε στα κατεχόμενα με τον Τ/κ ηγέτη λέγοντας ότι “πιστεύω ότι όλοι αναγνωρίζουμε ότι η κατάσταση αυτή τη στιγμή δεν είναι η ιδανικότερη”.

Έχουμε μια πρόκληση που πρέπει να εργαστούμε, ανέφερε προσθέτοντας ότι με τον κ. Ακιντζί συζήτησαν “αυτό που πιστεύω ότι όλοι μας θα πρέπει να προβληματιστούμε σχετικά με το τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών και να εργαστούμε από κοινού για να δούμε πώς μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτήν την κατάσταση, την οποία ούτε θέλω υπερβολικά να δραματοποιήσω, αλλά ούτε και να μειώσω, επειδή πρέπει να ασχοληθούμε με τα σημαντικά ζητήματα που έχουν προκύψει. Είμαι όμως βαθύτατα πεπεισμένος ότι οι δύο ηγέτες δεν θα επιτρέψουν τις δυσκολίες των τελευταίων δύο ημερών να επισκιάσουν την αξιοσημείωτη πρόοδο του τελευταίου έτους”.

Τις τελευταίες ημέρες, συνέχισε, άκουσε και διάβασε τη δέσμευση και των δύο ηγετών να βρουν έναν τρόπο “να πάμε πίσω στο σημείο όπου ήμασταν”. Θέλησε δε – όπως είπε – να υπενθυμίσει την ιστορικής σημασίας – κατά την έκφρασή του – δήλωση που έγινε μόλις πριν από μία εβδομάδα από τους δύο ηγέτες όπου επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να βρουν μια λύση εντός του 2016. “Υπάρχει τώρα μια πολύ θετική ευκαιρία. Η διεθνής υποστήριξη είναι μεγάλη”. Ο κ. Ειντε ανέφερε ότι ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν είχε χθες τηλεφωνική συνομιλία και με τους δύο ηγέτες, τον κ. Αναστασιάδη και τον κ. Ακιντζί, προτρέποντάς τους χωρίς καμία καθυστέρηση να επανέλθουν στο τραπέζι των συνομιλιών και να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις προς το συμφέρον όλων των Κυπρίων. Έχοντας εργαστεί πολύ στενά με τους δύο ηγέτες επί μεγάλο χρονικό διάστημα, γνωρίζοντας τους καλά, νομίζω ότι αυτό είναι που στοχεύουν, πρόσθεσε. “Αλλά προκειμένου να φτάσουμε εκεί νομίζω ότι θα πρέπει να κάνουμε αυτό που μας αναλογεί και αυτή ήταν η ουσία αυτής της συζήτησης που θα περιέγραφα ως πολύ ειλικρινής, πολύ εποικοδομητική και πολύ θετική και διεξοδική που είχα με τον κ. Ακιντζί”.

Ο κ. Ειντε είπε επίσης ότι με βαθιά ανησυχία ενημερώθηκε για την αλλαγή όσον αφορά την πρόσβαση σε θρησκευτικούς χώρους στα κατεχόμενα. Μετά από πολλά χρόνια μιας πολύ θετικής βελτίωσης στην δυνατότητα πρόσβασης στις εκκλησίες στο “βορρά”, όπως ανέφερε, έμαθε τώρα για την νέα πολιτική που φαίνεται ότι είναι πιο περιοριστική και προέτρεψε τον κ. Ακιντζί “να κάνει ό, τι μπορεί”. “Γνωρίζω πολύ καλά ότι αυτό δεν προέρχεται από αυτό το γραφείο, αλλά εγώ τον προέτρεψα να κάνει ό, τι μπορεί για να διορθωθεί αυτό, επειδή αντιβαίνει ευθέως στο δικοινοτικό πνεύμα που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια”. Πιστεύει, ανέφερε, ότι είναι πολύ σημαντικό να ενθαρρυνθεί η άμεση επαφή μεταξύ της κοινωνίας των πολιτών, μεταξύ των πιστών, μεταξύ των οργανώσεων όλων των ειδών και από τις δύο πλευρές. Έχουν συμβεί πολλά για μεγάλο χρονικό διάστημα και θα ήθελα πάρα πολύ να αποφευχθεί αυτό που τώρα κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση, ανεξάρτητα ποιος είναι υπεύθυνος, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς πότε θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο Εσπεν Μπαρθ Έιντε ανέφερε ότι είχε συναντηθεί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη την Δευτέρα στην Κωνσταντινούπολη. “Θα τον δω όταν θα είναι έτοιμος να συναντηθούμε. Εχω σημειώσει ότι δύο συναντήσεις, η δική μας σήμερα και με τον κ. Ακιντζί αύριο έχουν ακυρωθεί”. Και αυτό είναι το μόνο που όπως έχει ακούσει, είπε, έχει συμβεί. “Θα συναντηθώ μαζί του όποτε είναι πιθανό. Η γενική μου στάση στη ζωή είναι ότι όταν έχεις διαφωνία με κάποιον το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να μιλήσεις μαζί του. Ετσι, είμαι έτοιμος”.

Σε ερώτηση πώς θα πείσει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για να μιλήσει μαζί του και να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ ανέφερε ότι αυτό που πραγματικά έχει σημασία τώρα είναι η ίδια η διαδικασία. Αυτή, είπε, είναι μια διαδικασία που καθοδηγείται από τους ηγέτες , οπότε είναι ουσιαστικά απόφαση των ηγετών το πότε θέλουν να συναντηθούν. “Δεν τους αναγκάζω να συναντηθούν, είμαι εκεί για να βοηθήσω όταν συναντηθούν, όταν θελήσουν να συναντηθούν. Η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να θέλει την ειρήνη περισσότερο από ό, τι οι ίδιοι οι Κύπριοι θέλουν. Έχω ήδη αναφέρει στη δήλωσή μου ότι γνωρίζοντας τόσο τον κ. Αναστασιάδη όσο και τον κ. Ακιντζί, είναι εξαιρετικά δυνατοί και αφοσιωμένοι ηγέτες και θα τους περιέγραφα ως καλούς φίλους. Είμαι απολύτως βέβαιος ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουν οι διαφωνίες κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών να υπονομεύουν την αξιοσημείωτη πρόοδο που πραγματοποιήθηκε κατά το τελευταίο έτος”.

Ερωτηθείς εάν ο ίδιος αισθάνεται πίεση λόγω της κρίσης είπε ότι ενεργεί εκ μέρους του ΓΓ των ΗΕ, είναι ο διεθνής θεματοφύλακας αυτής της διαδικασίας, ακόμη και αν είναι οι ηγέτες που καθοδηγούν την διαδικασία. “Βεβαίως και ανησυχώ όταν έχω την αίσθηση ότι υπάρχει πρόβλημα στη διαδικασία, αλλά και πάλι δεν θα αφαιρέσω την πρωταρχική ευθύνη που είναι των δύο ηγετών”. Η ομάδα του, η διεθνής κοινότητα, ενωμένο όλα τα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ, η ΕΕ, η Παγκόσμια Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και το Συμβούλιο της Ευρώπης, είναι όλοι πίσω μας σε αυτή τη διαδικασία σε μια πολύ ενωμένη προσπάθεια, σημείωσε. Ενωμένη η διεθνής κοινότητα ελπίζει να είναι σε θέση να συνεχίσει να στηρίζει μέσω της παρουσίας του, ανέφερε, προσθέτοντας ότι αυτό δεν αφαιρεί καθόλου το γεγονός πως αυτή είναι η διαδικασία που ανήκει στους Κυπρίους.

Πριν από ένα δημοψήφισμα, ανέφερε, πρέπει οι ηγέτες να εργαστούν προς την κατεύθυνση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης, επισημαίνοντας την αναφορά στην πρόσφατη κοινή δήλωση των δύο ηγετών ότι διαπραγματεύονται έχοντας υπόψην τα συμφέροντα των κοινοτήτων τους αλλά επίσης διαπραγματεύονται προς όφελος μιας μελλοντικής ενωμένης ομόσπονδης Κύπρου για όλους τους Κύπριου. Ο κ. Έιντε είπε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε μια πολύ ενθαρρυντική ομιλία στην Κωνσταντινούπολη για την οποία τον συνεχάρη, επαναλαμβάνοντας τέλος ότι η διεθνής υποστήριξη δεν ήταν ποτέ τόσο ισχυρή αλλά οι ηγέτες πρέπει να χρησιμοποιήσουν το μομέντουμ ¨και πιστεύω ότι θα το κάνουν”.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network