MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Έιντε: Πρώτα το εδαφικό και μετά η ασφάλεια

Advertisement

Sponsored by exness

Συναντήθηκαν ΠτΔ- Έιντε – «Η συζήτηση για το εδαφικό θα πρέπει να ξεκινήσει σύντομα» δήλωσε ο ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό – Έιντε: Πρώτα το εδαφικό και μετά η ασφάλεια

Advertisement

Υπάρχει μια παραδοχή πως η συζήτηση για το εδαφικό θα πρέπει να ξεκινήσει σύντομα και πριν προχωρήσει η ολοκληρωμένη συζήτηση για τα θέματα της ασφάλειας, δήλωσε σήμερα ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Εσπεν Μπαρθ Έιντε, σημειώνοντας πως το κατά πόσον αυτή η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στο εξωτερικό, θα το αποφασίσουν οι δύο ηγέτες.

Ο κ. Έιντε είχε σήμερα το μεσημέρι συνάντηση πέραν της μιας ώρας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ενόψει της αυριανής συνάντησης των δύο ηγετών, και στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση είπε αρχικά πως η επικέντρωση αυτή τη στιγμή εστιάζεται στο πώς θα οργανωθούν οι επόμενες μέρες και εβδομάδες στη διαδικασία, καθώς όπως έχει εξαχθεί και από τη συνάντηση στη Νέα Υόρκη, “οι δύο ηγέτες παρουσίασαν μια πολύ παρόμοια εικόνα στον ΓΓ για το πού βρισκόμαστε, τι έχει επιτευχθεί και τι απομένει να γίνει, και επαναδεσμεύτηκαν στον ευγενή τους στόχο για να φτάσουν σε συμφωνία, αν είναι δυνατόν, στο τέλος του έτους”.

Ο κ. Έιντε εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι δύο ηγέτες θα καταλήξουν σε ένα σχέδιο κατά την αυριανή συνάντηση ώστε να έχουν συχνές συναντήσεις μέσα στον Οκτώβριο ώστε να ξεπεράσουν διαφορές σε κεφάλαια που έχουν μεν κλείσει, αλλά παρέμειναν ορισμένα ανοικτά ζητήματα προκειμένου να προχωρήσουν σε οτιδήποτε συμβεί αργότερα.

Στη συνέχεια, ανέφερε πως παρά το γεγονός ότι η διαδικασία για το Κυπριακό είναι μοναδική, υπάρχει ένα σημείο σε όλες τις ειρηνευτικές διαδικασίες που αποκαλείται οι προκλήσεις κατά το τελευταίο μίλι, ή κατά τα τελευταία μίλια. Σε αυτό το σημείο, εξήγησε, όταν βλέπει πως η συμφωνία είναι εφικτή, τότε χρειάζεται να επιτύχεις επιπλέον συμφωνίες, να κάνεις επιπλέον συμβιβασμούς και για να είσαι έτοιμος να προχωρήσεις σε αυτό το σημείο πρέπει να είσαι βέβαιος ότι έχεις το σωστό υπόβαθρο και αυτό είναι νομίζω που θα συζητήσουμε αύριο. Πρόσθεσε πως κατά τις επόμενες συναντήσεις θα γίνει προσπάθεια να κλείσουν ένα ένα τα θέματα αυτά για να προχωρήσουμε στα σημαντικά ζητήματα του εδαφικού και εν κατακλείδι της ασφάλειας, με τον κατάλληλο τρόπο, στην Κύπρο ή οπουδήποτε αλλού, αλλά όπως συμφωνήσουν οι ηγέτες.

Ερωτηθείς αν είναι ξεκάθαρο πλέον πως το θέμα του εδαφικού δεν θα συζητηθεί με το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, ο κ. Έιντε είπε πως υπάρχει μια κοινή παραδοχή ότι σύντομα πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση για το εδαφικό πριν οδηγηθούμε σε πλήρεις συνομιλίες για την ασφάλεια.

“Τουλάχιστον η μια πλευρά, και πιστεύω όσο πάει και οι δύο πλευρές αναγνωρίζουν ότι πρέπει να βρούμε τη σωστή μεθοδολογία για αυτές τις συζητήσεις, διότι αυτή η συζήτηση θα είναι κάπως διαφορετική από τις συζητήσεις για τη διακυβέρνηση. Εξάλλου το θέμα των εδαφικών ανταλλαγών επηρεάζει τον απλό κόσμο κατά τρόπο κάπως διαφορετικό από ό,τι, για παράδειγμα, το ποσοστό στο ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας”, είπε.

Σε ερώτηση αν υπάρχει η άποψη για συζήτηση του εδαφικού στο εξωτερικό, ο κ. Έιντε είπε ότι εναπόκειται στους ηγέτες να αποφασίσουν. Τόνισε ότι “η διαδικασία καθοδηγείται από τους ηγέτες και από κανέναν άλλον, ούτε εμένα ούτε τον ΓΓ του ΟΗΕ ούτε οποιονδήποτε άλλον στο νησί. Καθοδηγείται από τους ηγέτες και αν αυτή θα έχει αποτέλεσμα πρέπει να σεβαστούμε αυτή τη φύση της, υπό τους ηγέτες διαδικασίας”, είπε.

Ευτυχώς, κατέληξε, οι Κύπριοι έχουν δύο ηγέτες, τον κ. Αναστασιάδη και τον Ακιντζί που θέλουν να δουλέψει αυτό. Και οι δύο αντιπροσωπεύουν κοινότητες με αποκλίσεις απόψεων και πρέπει να αντιπροσωπεύουν τις διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν στις κοινότητές τους, αλλά η έντονη αίσθηση που έχει και επιβεβαιώθηκε σήμερα, είπε, είναι ότι προσπαθούν να το λύσουν αυτό χωρίς αχρείαστο χάσιμο χρόνου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network