MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Έιντε: Πιο κοντά σε λύση από κάθε άλλη φορά

Advertisement

Sponsored by exness

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου του επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι η Τουρκία θέλει λύση, δήλωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε, αναφέροντας ότι είχε μια μακρά συνάντηση με τον Τούρκο Πρωθυπουργό στην Άγκυρα ενώ όπως είπε αυτή τη φορά οι δύο πλευρές είναι πιο κοντά στη λύση από κάθε άλλη φορά.

Advertisement

Είπε ότι από κάποιο σημείο και μετά και οι εγγυήτριες δυνάμεις θα ενταχθούν στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Ο κύριος Έιντε ανέφερε ότι δεν ασκεί πιέσεις για να πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα σε μια συγκεκριμένη ημερομηνία. «Επειδή αντί για μια βιαστική λύση χρειαζόμαστε μια λύση υγιή», όπως είπε.

Πρόσθεσε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί οι καλύτερες συνθήκες για την επίλυση του Κυπριακού, προσθέτοντας ότι τόσο κοντά σε λύση του Κυπριακού δεν είχαν φτάσει οι δύο πλευρές εδώ και πολύ καιρό. 

Σε συνέντευξή του στο ημιεπίσημο πρακτορείο “Ανατολού”, ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών είπε ότι ο Τ/κ ηγέτης με τον Ε/κ συναντώνται συχνά, προσθέτοντας ότι οι επιτυχίες που διασφαλίστηκαν τους προηγούμενους μήνες τον έχουν ενθαρρύνει. «Κατά τη γνώμη μου εάν συνεχίσουμε με αυτή την πορεία υπάρχει μια πραγματική ευκαιρία. Αυτή είναι πιθανότατα η καλύτερη ευκαιρία τα τελευταία χρόνια για μια τελική λύση του Κυπριακού», είπε.

Ο κύριος Έιντε είπε ότι και οι δύο ηγέτες χωρίς να επηρεάζονται από τους εξωτερικούς παράγοντες βρήκαν νέες λύσεις στα προβλήματα που συνεχίζονταν από παλαιά μέχρι σήμερα. Όπως είπε, πέραν από τις διαπραγματεύσεις που διεξάγουν οι δύο ηγέτες, και στις ομάδες των διαπραγματεύσεών τους έχει δημιουργηθεί ένα επίπεδο «καλής εμπιστοσύνης».

«Κλειδί» στις διαπραγματεύσεις το περιουσιακό

Για το περιουσιακό, ο κύριος Έιντε είπε ότι είναι από τα θέματα κλειδί των διαπραγματεύσεων, προσθέτοντας πως αν μπορέσουν να ξεπεράσουν το περιουσιακό τότε θα δουν ότι και η λύση έφτασε. Όπως είπε, στο θέμα του περιουσιακού είναι πολύ πιο αισιόδοξος τώρα σε σχέση με τρεις βδομάδες προηγουμένως, προσθέτοντας ότι επειδή το περιουσιακό επηρεάζει την καθημερινή ζωή μεγάλου αριθμού ανθρώπων που ζουν στην Κύπρο είναι ένα περίπλοκο ζήτημα.

Ανέφερε πως αισθάνεται ότι έχει δημιουργηθεί μια αργή, αλλά σταθερή κατάσταση κατανόησης μεταξύ των δύο ηγετών και των διαπραγματευτικών ομάδων για να υπάρξει συμβιβασμός στο περιουσιακό.

Ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών είπε ότι στην Άγκυρα είχε την ευκαιρία να έχει μια μεγάλης διάρκειας συνάντηση με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος είπε του «επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι η Τουρκία θέλει λύση. Από κάποιο σημείο και μετά και οι εγγυήτριες δυνάμεις θα ενταχθούν στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Ενημερώνω συνέχεια την Άγκυρα, το Λονδίνο και την Αθήνα για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Αυτό δεν είναι μόνο κυπριακό πρόβλημα, είναι περιφερειακό πρόβλημα, είναι διεθνές πρόβλημα».

Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για δημοψήφισμα

Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ είπε ότι η προτεραιότητά τους είναι περισσότερο και από το δημοψήφισμα να πείσουν οι δύο ηγέτες το λαό της Κύπρου για τη λύση ενώ όπως είπε στη συνέχεια ο ίδιος δεν ασκεί πιέσεις για να πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα σε μια συγκεκριμένη ημερομηνία.

«Επειδή αντί για μια βιαστική λύση χρειαζόμαστε μια λύση υγιή. Όπως έχω πει πολλές φορές προηγουμένως σε μια περίοδο που οι δύο ηγέτες συμφωνούν είμαστε υποχρεωμένοι να χρησιμοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία και το θετικό κλίμα. Γι αυτό το λόγο δε θα δώσω μια συγκεκριμένη ημερομηνία στο θέμα του δημοψηφίσματος. Επειδή πρώτα πρώτα πρέπει να βρούμε λύση. Η λύση που αναζητούμε είναι μια λύση που και οι δύο πλευρές θα πουν `ναι`. Δεν είναι μια λύση που οι δύο ηγέτες θα συμφωνήσουν μεταξύ τους και θα δώσουν τα χέρια. Το 2004 η τ/κ πλευρά είπε `ναι` και η ε/κ είπε `όχι`. Επομένως, για να μην έρθουμε αντιμέτωποι με την ίδια κατάσταση πρέπει και οι δύο ηγέτες να μπορέσουν να πείσουν τις κοινότητές τους. Ο Αναστασιάδης το ξέρει, αν πετύχει εκείνος θα πετύχει και ο Ακιντζί. Και ο Ακιντζί γνωρίζει πως αν πετύχει εκείνος θα πετύχει και ο Αναστασιάδης», ανέφερε.

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις δημιουργούν ανάγκη για λύση

Για το αίτημα της Ρωσίας για στρατιωτική βάση στην Κύπρο, ο κύριος Έιντε ανέφερε, «Μπορώ να πω αυτό, αν περιμένουμε, υπάρχουν κάποιες διαφορετικές τάσεις στον περίγυρο της Κύπρου που δεν θα βοηθήσουν την κατάσταση. Αλλά η δική μου άποψη σε αυτό το θέμα γενικά είναι ότι και τα επιχειρήματα των γεωπολιτικών εξελίξεων δημιουργούν την ανάγκη για μια γρήγορη λύση του Κυπριακού».

Ανέφερε ότι παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις στην περιοχή αλλά λόγω της θέσης του δεν μπορεί να σχολιάσει πολύ. «Μια νέα ενωμένη Κύπρος θα διασφαλίσει την ομαλοποίηση των σχέσεων με τους γείτονες. Επιπλέον, μπορεί να παίξει ρόλο στην περιοχή στη διασφάλιση της ενσωμάτωσης αντί των διαφωνιών», είπε.

«Η λύση θα φέρει ευκαιρίες»

Ο κύριος Έιντε είπε ότι οι ηγέτες της Κύπρου συναντούνται πολύ συχνά με τις εγγυήτριες δυνάμεις Τουρκία, Ελλάδα και Βρετανία. «Ο λόγος που είμαι στην Άγκυρα είναι αυτός. Και με το Λονδίνο συζητώ συχνά. Σύντομα θα πάω πάλι στην Αθήνα. Αργά ή γρήγορα, ελπίζω το συντομότερο, θα μπορούμε να εντάξουμε στην διαδικασία των διαπραγματεύσεων και τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις», είπε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ.

Η λύση στην Κύπρο, σημείωσε, θα φέρει μεγάλες ευκαιρίες και στις δύο πλευρές, αυτό θα μετατρέψει την Κύπρο σε πόλο έλξης των μεγάλων επιχειρήσεων του κόσμου για επενδύσεις. Όπως είπε, νέοι και στις δύο πλευρές του νησιού έφυγαν για άλλες χώρες με σκοπό να έχουν μια καλύτερη ζωή. “Και οι δύο πλευρές της Κύπρου περνούν από μια δύσκολη περίοδο στο θέμα της οικονομίας”, επεσήμανε.

Ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών είπε ότι η λύση του Κυπριακού θα δημιουργήσει ευκαιρίες σε όλες τις γειτονικές χώρες συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας στον τομέα των εξαγωγών και της ναυσιπλοΐας, ενώ είπε ότι οι υδρογονάνθρακες θα μετατραπούν σε ένα κεφάλαιο ειρήνης. Όπως είπε, η λύση θα ωφελήσει όχι μόνο την τουρκική πλευρά αλλά όλες τις πλευρές, και τόνισε ότι μια ενωμένη οικονομία στην Κύπρο θα εξαλείψει όλα τα πολιτικά εμπόδια.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network