MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Έιντε: Να μην υπάρχει κενό στη μετάβαση προς τη νέα κατάσταση

Advertisement

Sponsored by exness

Προϋπόθεση είναι να μην επωμιστούν οι Κύπριοι φορολογούμενοι ένα μνημόνιο για τις ανάγκες της λύσης, αλλά να εξασφαλιστεί πραγματικό χρήμα για να πληρωθεί το αρχικό κόστος, είπε ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Έιντε – Παραχώρησε συνέντευξη στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, στη Νέα Υόρκη, αμέσως μετά την ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας

Advertisement

Ο κ. Έιντε, σημειώνει, επίσης, πως είναι πολύ σημαντικό και για τις δύο κοινότητες να μην υπάρχει κενό, “Περνάμε από τη μία κατάσταση πραγμάτων στη νέα με σαφήνεια και εξουσιοδότηση, ώστε να μην υπάρχει καμία πίσω πόρτα “, τονίζει.

Στη συνέντευξή του, ο Νορβηγός πρώην Υπουργός Εξωτερικών επισημαίνει ότι έχει καλυφθεί αρκετό έδαφος στις οκτάμηνες συνομιλίες Αναστασιάδη – Ακιντζί, όμως δεν μπορούμε να πούμε ότι σε καμιά – δύο εβδομάδες θα έχουμε συμφωνία.

«Υπάρχουν μερικά σημαντικά ζητήματα, αλλά και όλες οι λεπτομέρειες που θα προκύψουν από αυτά τα ζητήματα. Έτσι, παίρνουμε το χρόνο που χρειαζόμαστε», δηλώνει ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι οι ίδιοι οι ηγέτες που έχουν και την ιδιοκτησία της διαδικασίας αναγνωρίζουν ότι δεν θα πρέπει να χάσουμε χρόνο, διότι η δυναμική δεν διαρκεί για πάντα.

Μεγάλο μέρος της συνέντευξης καλύπτει τη χρηματοδότηση της λύσης και τις επαφές που ο ίδιος πραγματοποιεί. Ο κ. Έιντε ξεκαθαρίζει ότι όλοι οι αριθμοί που δίνονται για το κόστος της λύσης είναι λάθος, καθώς κανείς δεν γνωρίζει τις τελικές παραμέτρους της λύσης, ιδίως για το περιουσιακό και το εδαφικό. Γι’ αυτό θεωρεί σημαντικό να προχωρήσουν τα θέματα αυτά, για να εργαστούν οι εμπειρογνώμονες πάνω στη χρηματοδότηση.

Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ υπογραμμίζει τη μεγάλη έμφαση που δίνεται στην ευρωπαϊκή διάσταση της διευθέτησης, ενώ για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων εκτιμά πως από τη στιγμή που θα υπάρχει επαρκής εμπιστοσύνη και αξιοπιστία για το πού πηγαίνει η διαδικασία σε όλα τα άλλα κεφάλαια, θα είναι η κατάλληλη στιγμή για να αντιμετωπιστούν σωστά τα θέματα ασφάλειας.

Στο ερώτημα αν όταν απέστειλε στους εμπλεκόμενους τις προσκλήσεις για το Νταβός υπολόγιζε ότι θα είχε σημειωθεί μεγαλύτερη πρόοδο στο Κυπριακό, ο κ. Έιντε απαντά πως κι αυτός να μην εργαζόταν για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, το Κυπριακό βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα. Οσο για τους ηγέτες των εγγυητριών δυνάμεων, λέει ότι οι Πρωθυπουργοί της Βρετανίας και της Τουρκίας έρχονται κάθε χρόνο στο Νταβός, ενώ ο κ. Τσίπρας θα έχει χρήσιμες συναντήσεις για την οικονομία.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network

Δεδομένο..

Protathlima