MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Έιντε: Κάνω το καλύτερο, αλλά η διαδικασία είναι κυπριακής ιδιοκτησίας

Advertisement

Sponsored by exness

Κάνω το καλύτερο που μπορώ για να βοηθήσω τους δύο ηγέτες αλλά είμαι πολύ πιστός στην αρχή ότι αυτή η διαδικασία καθοδηγείται από τους ηγέτες, “είναι κυπριακής ιδιοκτησίας και δεν μπορεί να είναι τίποτε άλλο από αυτό”, δήλωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, Έσπεν Μπαρθ Έιντε προσθέτοντας ότι ο ρόλος των ΗΕ είναι βοηθητικός.

Advertisement

Μιλώντας μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργο Λιλλήκα που διήρκεσε μία ώρα και 50 λεπτά, ο κ. Έιντε είπε ότι εάν η διαδικασία πετύχει αυτό θα είναι έργο των ηγετών, εάν αποτύχει θα είναι και πάλι έργο των ηγετών εδώ στην Κύπρο. Εκτός από την καθημερινή εργασία με τους ηγέτες, είπε ο κ. Ειντε σημείωσε ότι το απόγευμα θα δει τους δύο διαπραγματευτές και ανέφερε ότι θα είναι σημαντικό γι` αυτόν να έχει έναν συνεχιζόμενο διάλογο με τα πολιτικά κόμματα και στις δύο πλευρές, με τα οποία έχει επαφές, συζητεί, ανταλλάσσει ιδέες, παίρνει ιδέες, απαντά ερωτήσεις,ώστε να υπάρχει μια καλή κατανόηση σε όλο το πολιτικό πεδίο.

Γιατί γνωρίζει, είπε, ότι εάν επιτύχει η διαδικασία πρέπει να υπάρξουν σοβαρές, στερεές (solid) συζητήσεις όταν έρθει το δημοψήφισμα. “Και βεβαίως εάν αποτύχει (η διαδικασία) είναι ενδιαφέρον να δούμε τις διάφορες απόψεις για το τι θα κάνουμε σε περίπτωση αποτυχίας”. Ο ίδιος, συνέχισε, επαναλαμβάνει ότι δεν είναι καθόλου σε θέση να πει ότι πεπεισμένος ότι μπορεί να δουλέψει αλλά ακόμα πιστεύει ότι αυτό μπορεί να γίνει και ότι οι επόμενες βδομάδες και μήνες θα είναι εξαιρετικά αποφασιστικοί”.

Κληθείς να πει πώς ήταν το κλίμα στη χθεσινή συνάντηση των ηγετών, ο κ. Έιντε είπε ότι δεν έχει να προσθέσει οτιδήποτε σε αυτά που έχουν πει οι ηγέτες, ίσως κάνει αργότερα, “αλλά όχι εδώ, όχι τώρα”. Οι συνομιλίες έχουν επαναρχίσει με την έννοια ότι οι ηγέτες έχουν συμφωνήσει σε έναν αριθμό συναντήσεων, οι διαπραγματευτές θα συναντηθούν σήμερα, οι ομάδες εργασίας εργάζονται, ανέφερε, “οπότε τεχνικά ομιλούντες είμαστε εκεί που ήμασταν τον Φεβρουάριο”.

Ανέφερε στον κ. Λιλλήκα αλλά και σε όσους συναντάται, είπε, ότι “κάτι χάθηκε στο δρόμο και υπάρχει ένα θέμα εμπιστοσύνης μεταξύ των ηγετών, εμπιστοσύνης μεταξύ των κοινοτήτων και βεβαίως ένα πιο ευρύ θέμα με τις σχέσεις με τις γειτονικές χώρες, τις εγγυήτριες χώρες κοκ που είναι πολύ πολύπλοκο” και δεν θέλησε, όπως ανέφερε, θα πει περισσότερα γι` αυτό τώρα.

Ερωτηθείς εάν ο ίδιος μπορεί να γεμίσει το κενό της εμπιστοσύνης που χάθηκε απάντησε αρνητικά. “Ελπίζω όμως ότι οι ηγέτες είναι έτοιμοι να το κάνουν, να κάνουν τα απαραίτητα βήματα και όλα έχουν να κάνουν με την ηγεσία (leadership)”.

Ο κ. Έιντε είπε ότι είχε πλούσια και ευρεία συζήτηση με τον κ. Λιλλήκα και την ομάδα του λέγοντας ότι συζήτησαν τις προοπτικές “εάν αυτό δουλέψει και τις προοπτικές εάν δεν δουλέψει. Γιατί πρέπει να είμαι ειλικρινής και να πω ότι δεν ξέρω που θα οδηγήσει αυτό αλλά τώρα ζούμε πολύ ενδιαφέρουσες στιγμές, και στην Κύπρο και στην ευρύτερη γειτονιά”.

Ενδιαφέρουσα χαρακτήρισε την συζήτηση με τον κ. Έιντε ο Γιώργος Λιλλήκας λέγοντας ότι σε κάποια ζητήματα “φαίνεται να υπάρχει κοινή προσέγγιση”. Μιλώντας στα ελληνικά ο Πρόεδρος της Συμμαχίας είπε ότι άκουσε τα συμπεράσματα και τις εκτιμήσεις του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την επανέναρξη των συνομιλιών και ιδιαίτερα από τα ταξίδια που έκανε για την προπαρασκευή της επανέναρξης του διαλόγου.

Μπήκαν, συνέχισε, σε λεπτομέρειες όσον αφορά διάφορες πτυχές του Κυπριακού που βρίσκονται πάνω στο τραπέζι των συνομιλιών και πρόσθεσε ότι οι δικές του ανησυχίες εστιάζονται σε βασικές πτυχές που αφορούν την ασφάλεια, τις εγγυήσεις, την αποχώρηση των στρατευμάτων, το εδαφικό και τη βιωσιμότητα. “Δεν πρέπει να σκεφτόμαστε μόνο τη λύση, αλλά την επόμενη μέρα της λύσης, και η επόμενη ημέρα θα διασφαλιστεί από το κατά πόσο αυτή η λύση είναι δίκαιη, λειτουργική για να είναι και βιώσιμη. Θα πρέπει να υπηρετεί και τις μελλοντικές γενιές της Κύπρου”.

Για να είναι βιώσιμη για τις μελλοντικές γενιές της Κύπρου, ανέφερε ο κ. Λιλλήκας, θα πρέπει να είναι δίκαιη, διότι μια άδικη λύση θα είναι θνησιγενής.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network

ΠΙΕΣΗ/ΑΠΟΕΛ

ShootandGoal