MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Ειντε: Η συνάντηση στην Ελβετία θα δείξει κατά πόσο είναι εφικτή λύση το 2016

Advertisement

Sponsored by exness

Ειντε: Η συνάντηση στην Ελβετία θα δείξει με περισσότερη σαφήνεια το εφικτό λύσης κατά το 2016 – Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ  συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Βουλής

Advertisement

Οι συνομιλίες στην Ελβετία είναι σημαντικές γιατί θα δείξουν με ακόμη περισσότερη σαφήνεια κατά πόσον ο στόχος για λύση κατά τη διάρκεια αυτού του έτους είναι εφικτός ή όχι, δήλωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Εσπεν Μπαρθ Ειντε, ύστερα από συνάντηση του σήμερα με τον Πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη.

Στην πρώτη δημόσια δήλωσή του μετά την ανακοίνωση για τη διεξαγωγή των συνομιλιών στο Mont Pelerin, της Ελβετίας, ο κ. Ειντε είπε πως κατά τη χθεσινή τους συνάντηση ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Τ/κ ηγέτης Mουσταφά Ακιντζί επανέλαβαν την αφοσίωσή τους να κάνουν ό,τι μπορούν για να αναζητήσουν μια λύση κατά τη διάρκεια αυτού του έτους. “Αυτό είναι ασφαλώς φιλόδοξο, αλλά κρίνω ότι είναι ακόμη δυνατόν και η συνάντηση στην Ελβετία είναι σημαντική γιατί θα δείξει με ακόμη περισσότερη σαφήνεια κατά πόσον αυτός ο στόχος είναι εφικτός σε αυτό το χρονικό πλαίσιο ή όχι”, ανέφερε.

Ο κ. Ειντε είπε ακόμη πως υπήρξε σημαντική πρόοδος στις συνομιλίες, “αλλά είμαστε όλοι μας ξεκάθαροι ότι πολύ σημαντικά θέματα παραμένουν να διευθετηθούν, περιλαμβανομένου του θέματος των εδαφικών αναπροσαρμογών και του θέματος της ασφάλειας και των εγγυήσεων ασφαλώς, το οποίο ελπίζω να ακολουθήσει σύντομα”.

Ο Νορβηγός διπλωμάτης ανέφερε πως είχαν μια πολύ καλή συζήτηση με τον κ. Συλλούρη και πως συζήτησαν για το τι θα συμβεί στην Ελβετία, υπενθυμίζοντας πως χθες βράδυ ανακοινώθηκε πως οι δυο ηγέτες συμφώνησαν ότι θα διεξάγουν την επόμενη εντατικοποιημένη φάση των συνομιλιών στο Mont Pelerin της Ελβετίας με κύριο θέμα το εδαφικό, ενώ επεσήμανε παράλληλα την αποφασιστικότητα να συζητηθούν και όλα τα ανοικτά θέματα σε όλα τα κεφάλαια.

Ο κ. Ειντε είπε ακόμη πως συζήτησαν κάτι “που είναι εξαιρετικά σημαντικό, η ενωμένη ομόσπονδη Κύπρος της οποίας τα θεμέλια οι ηγέτες με τη βοήθειά μου προσπαθούν να οικοδομήσουν, να είναι γερά ριζωμένη στην Ευρώπη στις ευρωπαϊκές αξίες, αυτές της ΕΕ και αυτές του Συμβουλίου της Ευρώπης, και να είναι ευθυγραμμισμένη με αυτό που αναφέρεται στην κοινή δήλωση (των ηγετών) – μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία που να σέβεται πλήρως την αρχή επί της οποίας είναι οικοδομημένη η ΕΕ”.

Ανέφερε πως αυτό είναι ένα θέμα κλειδί και πως για αυτό το λόγο “έχουμε τώρα μια στέρεη εμπλοκή τώρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των διεθνών οικονομικών θεσμών” για να διασφαλιστεί πως δεν θα διευθετήσουν μόνο τα πολιτικά θέματα, αλλά επίσης θα υπάρξει οικονομική βιωσιμότητα του νέου ομόσπονδου κράτους, και ότι μπορεί να λεχθεί με ασφάλεια ότι η ενωμένη ομόσπονδη Κύπρος, μια χώρα για όλους τους Κυπρίους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, θα αποτελεί μια λειτουργική ευρωπαϊκή Δημοκρατία.

Και αυτό είναι κάτι επί του οποίου αφιερώσαμε κάποια ώρα (στη συνάντηση), ανέφερε, προσθέτοντας πως αντικρίζουν με τον ίδιο φακό αυτά τα θέματα.

Από την πλευρά του, ο κ. Συλλούρης εξέφρασε την ελπίδα ότι κατά τις συνομιλίες στην Ελβετία θα υπάρξει μια καλή εξέλιξη. “Αν όλα πάνε καλά τότε θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε το ολικό σχέδιο λύσης, το οποίο αν είναι στη βάση της ομόφωνης απόφασης του Εθνικού Συμβουλίου τότε θα μπορούμε να το δούμε με θετικό τρόπο. Αν όχι ο καθένας θα κάνει το καθήκον του”, είπε.

Ανέφερε πως είχαν μια πολύ καλή συνάντηση με τον κ. Ειντε και πως αυτός τον πληροφόρησε για τα σημεία που μπορούσε να τον πληροφορήσει. “Κάναμε ένα πολύ καλό διάλογο. Θεωρώ ότι είναι κοινός τόπος ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να εδράζεται στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και να περιλαμβάνει και να εφαρμόζει το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τα ανθρώπινα δικαιώματα”, είπε ο Συλλούρης.

Πρόσθεσε πως αυτό είναι που θα διασφαλίσει κατά την άποψή του και την όσο πιο σωστή λύση στο Κυπριακό, αλλά και τη βιωσιμότητα αυτής καθ` εαυτής της λύσης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network