MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Είκοσι χρόνια από την ίδρυσή της γιόρτασε στη Λεμεσό η ΝΕΠΟΜΑΚ

Advertisement

Sponsored by exness

Είκοσι χρόνια από την ίδρυσή της γιόρτασε στη Λεμεσό η ΝΕΠΟΜΑΚ –  Στο πλαίσιο των εργασιών του Παγκόσμιου Συνεδρίου Κυπρίων της Διασποράς

Τα 20 της χρόνια γιόρτασε σήμερα σε εκδήλωση η ΝΕΠΟΜΑΚ, στο πλαίσιο των εργασιών του Παγκόσμιου Συνεδρίου Κυπρίων της Διασποράς, στη Λεμεσό, με τους συνέδρους να σημειώνουν τη σημασία της οργάνωσης για ευαισθητοποίηση σχετικά με το Κυπριακό και το ρόλο που διαδραματίζει παρέχοντας υποστήριξη σε οργανώσεις νέων της διασποράς, τη διατήρηση της εθνικής μας ταυτότητας, της πολιτιστικής κληρονομιάς, την οικονομία και προώθηση των ανθρώπινων ιδεωδών.

Advertisement

Παράλληλα τόνισαν το ρόλο των νέων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για προώθηση των θεμάτων που απασχολούν τη διασπορά και ότι το μέλλον ανήκει στους νέους.

Στον χαιρετισμό του στην εκδήλωση για τα 20χρονα της ΝΕΠΟΜΑΚ, ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου είπε ότι διαπιστώνει για μια ακόμη φορά την τιμή, την αγάπη και την υπερηφάνεια με την οποία οι νέοι περικλείουν στην καρδιά τους την Κύπρο και τους ευχαρίστησε γιατί νέοι που, πέρα από τις οικογενειακές και επαγγελματικές σας υποχρεώσεις, συναισθάνεστε μαζί το χρέος της προσφοράς προς την ιδιαίτερη πατρίδα και έχουν ως στόχο, με την εμπλοκή τους στη ΝΕΠΟΜΑΚ να συνδιαμορφώσουν μια πιο ισχυρή εικόνα για τις δυνατότητες της διασποράς και να διαδραματίσουν δυναμικό ρόλο σε όλα τα θέματα που αφορούν τον ελληνισμό στο σύνολο του.

Σημείωσε ότι η «έμφαση που δίδουμε σε εσάς στους νέους της Διασποράς μας είναι ιδιαίτερη καθώς πρόκειται για το μέλλον της Διασποράς μας».

Είστε, είπε, «η αυριανή ηγεσία των όπου γης αποδήμων μας. Είστε εσείς που με τις επιτυχίες σας, ατομικά και συλλογικά, θα αποτελέσετε ως καινούργιοι ηγέτες πηγή έμπνευσης για όλους μας, πηγή δύναμης και αξιοπιστίας, για να μπορέσουν οι νέες γενιές που έρχονται να αποκτήσουν αυτό που όλοι θέλουμε και δικαιούνται, μια Κύπρο με πολύ καλύτερη προοπτική και μέλλον, ελεύθερη και ασφαλή, που να υπερβαίνει κάθε δοκιμασία που της θέτουν οι εποχές και μαζί με όλο τον Ελληνισμό να μπορεί να χαράσσει με πίστη και αισιοδοξία το μέλλον της».

Ο κ. Φωτίου είπε ότι από πλευράς μας, «στεκόμαστε, και θα στεκόμαστε πάντα, αρωγοί στις οργανωμένες δράσεις και στις καινοτόμες πρωτοβουλίες και δραστηριότητες σας. Και αυτό με τα ειδικά προγράμματα μας που αφορούν τους νεότερους των αποδήμων μας, τόσο για την ενθάρρυνση της ανάμειξής τους στα παροικιακά δρώμενα των τόπων διαμονής τους, όσο και με τα προγράμματα της πιο συχνής επαφής και γνωριμίας τους με την Κύπρο, με έμφαση στη γλώσσα, την ιστορία και τον πολιτισμό μας.

Αναφερόμενος στα 20 χρόνια από την ίδρυση και λειτουργία της ΝΕΠΟΜΑΚ, είπε ότι είναι 20 χρόνια προσφοράς και συνεργασίας με τις άλλες ομογενειακές οργανώσεις, προσφοράς προς την πατρίδα και στήριξης στις προσπάθειες αντιμετώπισης των κινδύνων και των απειλών που στρέφονται εναντίον της από μια αναθεωρητική και πιο επικίνδυνη τώρα Τουρκία.

«Είμαστε όμως αποφασισμένοι μαζί να αντιμετωπίσουμε και τις νέες προκλήσεις που έχουμε ενώπιον μας. Μαζί με όλο τον Ελληνισμό και στηριζόμενοι στο διεθνές δίκαιο, το οποίο θα πρέπει να εφαρμόζεται χωρίς εξαιρέσεις και ανεξάρτητα από συμφέροντα».

Ο κ. Φωτίου μετέφερε τους θερμούς χαιρετισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και τη δέσμευσή του για συνεχή στήριξη στη νέα γενιά της Διασποράς μας και γενικότερα σε όλο τον Απόδημο Ελληνισμό.

Επίσης, εξέφρασε ευχαριστίες στον Πρόεδρο της ΝΕΠΟΜΑΚ Χρίστο Τούτον και τα μέλη της, σε όλους τους προηγούμενους Προέδρους, Μένοικο Κούβαρο, Χρίστο Καραολή και Αντωνία Σαββίδης, αλλά και σε όλους όσοι υπηρέτησαν τη ΝΕΠΟΜΑΚ από διάφορες θέσεις.

Ο πρόεδρος της ΝΕΠΟΜΑΚ, Χρίστος Τούτον χαρακτήρισε ιστορική στιγμή τα 20χρονα, σημειώνοντας ότι δεν ήταν εύκολη η αρχή και ότι χρειάστηκε σκληρή δουλειά για να ιδρυθεί η ΝΕΠΟΜΑΚ και αυτό έγινε κατορθωτό από μια σπουδαία ομάδα.

Ευχαρίστησε τα ιδρυτικά μέλη της ΝΕΠΟΜΑΚ και ιδιαίτερα τον Μένοικο Κούβαρο ο οποίος ήταν και ο πρώτος Πρόεδρος της οργάνωσης. Εξέφρασε ευχαριστίες σε σημαντικά άτομα που στήριξαν την οργάνωση από την αρχή, τον Χάρη Σοφοκλείδη, τον Ανδρέα Παπαευριπίδη, τον Φίλιπ Κρίστοφερ καθώς και τον Επίτροπο κ. Φωτίου και την Οργάνωση Νεολαίας καθώς και το Πανεπιστήμιο Κύπρου και δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στους εθελοντές. Ηταν πραγματικά ομαδική προσπάθεια για να καταστεί η ΝΕΠΟΜΑΚ αυτό που είναι σήμερα, είπε και πρόσθεσε ότι αυτό δεν θα ήταν κατορθωτό χωρίς την συνεισφορά των εθελοντών.

Ο κ. Τούτον είπε ότι η ΝΕΠΟΜΑΚ βλέπει όλη τη διασπορά ως ένα, δεν διαχωρίζει χώρες και ότι όλοι εργάζονται μαζί με αρμονία, μοιράζονται ιδέες, και καλές πρακτικές, εμπειρίες και γνώσεις και συνέδρια όπως αυτά αποτελούν ευκαιρία για να έρθουν μαζί νέοι για να μπορέσουν να γνωριστούν.

Οι κύριοι στόχοι της ΝΕΠΟΜΑΚ είπε, είναι αναλλοίωτοι, είναι να έρθουν οι Κύπριοι της Διασποράς κοντά στην κληρονομιά και την πολιτιστική τους ταυτότητα, να οικοδομήσουμε μακροχρόνιους δεσμούς μεταξύ των μελών μας από όλο τον κόσμο και να υποστηρίξουμε τον λαό της Κύπρου στον δίκαιο αγώνα του για ένα ελεύθερο και ενωμένο νησί.

«Θέλουμε να συνεργαστούμε στενά με τις κυπριακές ομοσπονδίες μας, την ΠΟΜΑΚ και την ΠΣΕΚΑ στο σημαντικό έργο άσκησης πίεσης και υπεράσπισης των θέσεων μας για την Κύπρο σε παγκόσμια κέντρα εξουσίας», είπε.

Επίσης, οι νέοι έχουν χρέος να εκπαιδεύσουν ο ένας τον άλλο πάνω στις σημαντικές πτυχές του Κυπριακού, στο θέμα εισβολής και κατοχής, στο θέμα των προσφύγων και τους συγγενείς των αγνοουμένων καθώς και την προσπάθεια της κυβέρνησης για επανένωση του νησιού.

Ενημερώνουν επίσης τα μέλη για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, όπως τις παράνομες ενέργειες στο Βαρώσι, σημειώνοντας ότι χωρίς την παρουσία της ΝΕΠΟΜΑΚ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πολλοί άνθρωποι δεν θα είχαν γνώση για το Κυπριακό όπως γνωρίζουν τώρα. «Έχουμε μια νέα φωνή η οποία απευθύνεται σε νεαρούς και θα προσπαθήσουμε να το συνεχίσουμε αυτό και να χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που διαθέτουμε για να συνεχίσουμε την ευαισθητοποίηση», είπε.

Μίλησε επίσης και για τα προγράμματα που προωθεί η ΝΕΠΟΜΑΚ σε ετήσια βάση ενώ διαβίβασε το μήνυμα ότι «όποιος και να είσαι, ό,τι και να ξέρεις, όπου και να είσαι, η ΝΕΠΟΜΑΚ έχει θέση για τους νέους της διασποράς».

Ο Πρόεδρος του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου, Κλεάνθης Κουτσόφτας, είπε ότι η πολύπλευρη δράση του οργανισμοί, οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνετε για την Κύπρο αποδεικνύουν ότι είσαστε οι πιο αποτελεσματικοί πρέσβεις της πατρίδας μας, «σας χρωστάμε ένα μεγάλο ευχαριστώ για τη δράση σας που πηγάζει από την αγάπη για τον τόπο σας».

Θέλουμε να είμαστε κοντά στην απόδημη νεολαία και στις προσπάθειες που καταβάλλει για να κρατά σε επαφή με τους απόδημους νέους της Κύπρου, είπε ο κ. Κουτσόφτας. Κύριος στόχος μας είναι να δομήσουμε τις γέφυρες για άμεση και διαρκή πρόσβαση των αποδήμων νέων στον πολιτισμό της χώρας μας.

Η ταυτότητά σας του απόδημου νέου είναι το μεγάλο σας πλεονέκτημα. Αυτός ο τόπος είναι δικός σας. Είσαστε αναπόσπαστο μέρος αυτής τη πατρίδας και γι’ αυτό οι πόρτες είναι και θα πρέπει να είναι πάντοτε ανοικτές για σας, να σπουδάσετε στα πανεπιστήμιά μας, να εργαστείτε στα ερευνητικά μας κέντρα, να δραστηριοποιηθείτε επιχειρηματικά, να δημιουργήσετε στην Κύπρο και να εξωτερικεύσετε τη δημιουργία σας και την ενέργειά σας και να δώσετε πνοή στις καινοτόμες ιδέες σας, συμπλήρωσε.

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων ΠΟΜΑΚ, Ανδρέας Παπαευριπίδης συνεχάρη την ΝΕΠΟΜΑΚ για τα 20 χρόνια ζωής, λέγοντας «είμαστε περήφανοι γιατί νιώθουμε ότι πετύχαμε το ακατόρθωτο και θα έχουμε μια συνέχεια, όσα χρόνια και αν περάσουν, ενόσω η τουρκική κατοχή υπάρχει εσείς θα είστε μπροστάρηδες, και εμείς όσοι είμαστε εν ζωή θα ακολουθούμε».

Ευχαρίστησε όλους τους προέδρους της ΝΕΠΟΜΑΚ και όλα τα παιδιά που εργάστηκαν στα συμβούλια.

Ευχήθηκε να συνεχίσουν αυτό που κάνουν και να το ενδυναμώσουν ενώ σημείωσε ότι θα πρέπει να δοθεί σημασία στις σχέσεις με νεολαίες άλλων χωρών που έχουν μεγάλες παροικίες στο εξωτερικό.

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ, συνεχάρη τη ΝΕΠΟΜΑΚ, σημειώνοντας ότι «είστε Έλληνες, είστε απόγονοι του πιο περήφανου έθνους στον κόσμο». «Ζούμε εκτός Κύπρου και Ελλάδας και ζούμε σε δημοκρατίες που μας δίνουν το δικαίωμα να είμαστε πολύ περήφανοι για αυτό που είμαστε», πρόσθεσε.

Ο κ. Κρίστοφερ είπε ότι συχνά συγκρίνει το γεγονός ότι υπάρχουν 20 εκατομμύρια Εβραίοι σε όλο τον κόσμο και θα πίστευε κανείς ότι υπήρχαν πολλοί περισσότεροι. Αυτό συμβαίνει επειδή ελέγχουν πολλούς χώρους και είναι πολύ περήφανοι για αυτό που είναι, είπε, για να προσθέσει ότι «υπάρχουν 17 εκατομμύρια Έλληνες σε όλο τον κόσμο. Αλλά σε αυτό το σημείο, δεν έχουμε τη δύναμη που έχουν (οι Εβραίοι) και δεν ελέγχουμε τόσα πολλά πράγματα. Οπότε εξαρτώμαι από τη ΝΕΠΟΜΑΚ για να είμαστε αυτοί που θα μας πάνε μπροστά». Είπε ότι οι Εβραίοι προστατεύουν το Ισραήλ με ό,τι έχουν. Νομίζουν ότι περιβάλλονται από εχθρούς. Το ίδιο και με την Κύπρο. Η χώρα μας δέχθηκε εισβολή. Μπορεί να μην θυμάστε το 1974, αλλά προσέξτε τί συμβαίνει στην Ουκρανία και θα ξέρετε τί συνέβη το 1974», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ είπε ότι στα 48 χρόνια από την εισβολή, την δουλειά που έχει καταβάλει η οργάνωσή του, «είναι 48 χρόνια ιστορίας, ταλαιπωρίας και απογοήτευσης, που αποτύχαμε γιατί η ουσία είναι ότι αποτύχαμε. Ούτε ένας πρόσφυγας δεν επέστρεψε στην πατρίδα του και ούτε μια ίντσα της κατεχόμενης περιοχής δεν έχει επιστραφεί». Αντιθέτως, είπε, πρόκειται να χάσουμε ουδέτερες περιοχές όπως η πόλη-φάντασμα το Βαρώσι. «Είμαι λοιπόν αισιόδοξος; Πρέπει να είμαι αισιόδοξος ότι η ΝΕΠΟΜΑΚ που έχει ιστορία 20 ετών, θα μεταφέρει τη δάδα».

Για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είπε ότι «είμαστε δεινόσαυροι όταν πρόκειται για τα μέσα αυτά» και απευθυνόμενος στους νέους είπε ότι «είστε οι ειδικοί».

Σας προτρέπω λοιπόν να χρησιμοποιήσετε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και με αυτή τη δύναμη να μεταφέρετε στο επόμενο επίπεδο το Κυπριακό, είπε.

Αναφερόμενος σε θέματα διαφώτισης, πρότεινε τη πρόσληψη εμπειρογνωμόνων και είπε ότι η NEΠΟΜΑΚ μπορεί να μετατραπεί σε έναν αγωγό από πληροφορίες που θα μπορούν να χρησιμοποιούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Προέτρεψε τους συνέδρους να επισκεφθούν pseka.org και να παρευρεθούν στο συνέδριο της ΠΣΕΚΑ στις 20-22 Σεπτεμβρίου στην Ουάσιγκτον.

Κάλεσε τους νέους να εμπλακούν στις χώρες διαμονής τους στην πολιτική. Είναι πολύ σημαντικό, σημείωσε, να καταστούν εκλεγμένοι αξιωματούχοι, να είναι μέλη δεξαμενών σκέψης, καθηγητές, σε πανεπιστήμια, αυτό είναι που κάνει τη διαφορά.

Η τελετή ολοκληρώθηκε με την απονομή τιμητικών πλακετών σε μέλη της ΝΕΠΟΜΑΚ για τη δράση τους και καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network