MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Είχαν οργανωμένο σχέδιο… Στο έλεος κουκουλοφόρων για 2η φορά σε λίγες μέρες η Λεμεσός

Advertisement

Sponsored by exness

Ο απολογισμός των θλιβερών επεισοδίων στη Λεμεσό – Για δεύτερη φορά σε διάστημα 15 ημερών – Είχαν οργανωμένο σχέδιο οι κουκουλοφόροι θεωρεί η Αστυνομία – Κυνηγητό από την Ανεξαρτησίας μέχρι την Αγίας Φυλάξεως

Τοπίο βομβαρδισμένο…

Advertisement

Φωτιές, ζημιές, δεκάδες περιπολικά, αντιοχλαγωγικές ομάδες στο κέντρο της πόλης.

Αυτή ήταν η εικόνα το βράδυ του Σαββάτου στο κέντρο της Λεμεσού.

Θρυμματισμένες βιτρίνες, σπασμένοι ανθώνες, λαμπαδιασμένοι κάδοι, ζημιές από τους πετροβολισμούς. Κροτίδες, χρήση δακρυγόνων, κουκουλοφόροι, πάνοπλα μέλη της ΜΜΑΔ, συλλήψεις. Η οδός Ανεξαρτησίας, η Πλατεία Ηρώων και η γύρω περιοχή μετατράπηκαν  σε βομβαρδισμένο τοπίο από τα  σοβαρά επεισόδια που εκτυλίχθηκαν το βράδυ του Σαββάτου, μετά την αθρόα σε προσέλευση εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά των μέτρων για την πανδημία στη Λεμεσό.

Η εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε από τις 6 το απόγευμα μέχρι και τις 8 το βράδυ στην πλατεία Διοικητηρίου που βρίσκεται στην καρδιά της οδού Ανεξαρτησίας, και σε αυτήν, συμμετείχαν γύρω στις 3 χιλιάδες πολίτες που εξέφρασαν την αντίθεση τους με τα αυστηρά μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ για ανακοπή της πορείας του κορωνοϊού.

Το σκηνικό όμως γρήγορα μετατράπηκε. 200 άτομα μεταξύ των πολλών αποδείχθηκε ότι ήταν αρκετά για να μετατρέψουν για δεύτερη φορά σε διάστημα λίγων ημερών τη Λεμεσό σε βομβαρδισμένο τοπίο.

«Προς το τέλος της εκδήλωσης και πριν αποχωρήσει ο κόσμος, γύρω στα 200 άτομα, άρχισαν τους βανδαλισμούς, να οχλαγωγούν, να προκαλούν ζημιές σε περιουσία του Δήμου, σε βιτρίνες και να ανάβουν φωτιές σε καλάθους» είπε σε δηλώσεις του ο Υπεύθυνος του ΤΑΕ Λεμεσού Λευτέρης Κυριάκου.

Αντιοχλαγωγικές ομάδες παντού…

Με την έκρηξη των επεισοδίων, τέθηκε άμεσα σε εφαρμογή το επιχειρησιακό σχέδιο δράσης της Αστυνομίας, για αντιμετώπιση της κατάστασης. Αντιοχλαγωγικές ομάδες που συγκροτήθηκαν από μέλη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λεμεσού, της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρνακας και της Μηχανοκίνητης Μονάδας Άμεσης Δράσης, αναπτύχθηκαν στην περιοχή με αποτέλεσμα τα πρόσωπα που συμμετείχαν στην οχλαγωγία να διασκορπιστούν στους γύρω δρόμους. Καταδιώχθηκαν από τα μέλη της Αστυνομίας, με αποτέλεσμα 23 πρόσωπα να συλληφθούν για αυτόφωρα αδικήματα.

Συλλήψεις… προσαγωγές… τραυματισμοί

Από τους 23 συλληφθέντες, εννέα πρόσωπα, ηλικίας από 16 μέχρι 27 ετών, τέθηκαν υπό κράτηση. To πρωί σήμερα οδηγήθηκαν ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού, το οποίο εξέδωσε εναντίον τους διάταγμα τριήμερης κράτησης. Εναντίον τους διερευνώνται τα αδικήματα της συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, της οχλαγωγίας, της παράνομης κατοχής και μεταφοράς εκρηκτικών υλών και της πρόκλησης κακόβουλης ζημιάς.

Άλλοι τρεις, ηλικίας 23, 29 και 35 ετών, κατηγορήθηκαν γραπτώς για τα αδικήματα της επίθεσης εναντίον αστυνομικού, της πρόκλησης ανησυχίας και της παρεμπόδισης αστυνομικού κατά τη διάρκεια εκτέλεσης του καθήκοντός του. Ακολούθως αφέθηκαν ελεύθεροι για να κλητευθούν ενώπιον Δικαστηρίου. Οι υπόλοιποι έντεκα καταγγέλθηκαν εξωδίκως για αδικήματα κατά παράβαση του περί Λοιμοκάθαρσης Νόμου και αφέθηκαν ελεύθεροι.

Από τα επεισόδια, τραυματίστηκαν ελαφρά τέσσερα μέλη της ΜΜΑΔ, από ρίψη πετρών, ενώ προκλήθηκαν ζημιές σε προθήκες καταστημάτων, καλάθους σκουπιδιών, ανθώνες και ξύλινους πασσάλους.

Είχαν οργανωμένο σχέδιο…

Η Αστυνομία θεωρεί ότι οι κουκουλοφόροι που προκάλεσαν τα επεισόδια πήγα στην εκδήλωση διαμαρτυρίας με οργανωμένο σχέδιο. Πληροφορίες για πρόκληση επεισοδίων υπήρχαν εδώ και μέρες ενώπιον των αρχών, όπως αναφέρθηκε και σε χθεσινό δημοσίευμα της Cyprus Times. Αυτός ήταν και ο λόγος που η Αστυνομία επιχειρούσε να πετύχει την ακύρωση της μέχρι και χθες το μεσημέρι.

«Φαίνεται ότι ήταν προετοιμασμένοι, είχαν μαζί τους πολεμοφόδια, μολότοφ, κροτίδες, είχαν πάει οργανωμένα. Μάλιστα από έρευνες που έγιναν μετά εντοπίστηκαν 6 μολότοφ σε κοντινή απόσταση από την εκδήλωση. Επίσης από την καταδίωξη των οχλαγωγούντων μέχρι και την περιοχή Αγίας Φυλάξεως, εντοπίστηκε εκρηκτικός μηχανισμός τύπου υδροσωλήνα με εκρηκτική ύλη χαμηλής ισχύος, που παραλήφθηκε ως τεκμήριο» είπε ο κύριος Κυριάκου.

Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής, εντοπίστηκαν σε προθάλαμο πολυκατοικίας στη Λεμεσό και παραλήφθηκαν, τρεις πλαστικές μπουκάλες, που περιείχαν εύφλεκτη ύλη, ενώ πάνω σε αυτές βρισκόταν περιτυλιγμένες εργοστασιακές κροτίδες.

Απαντώντας σε επικρίσεις ότι τα μέλη της δύναμης θα μπορούσαν να δράσουν πιο γρήγορα προκειμένου να αποφευχθούν τα επεισόδια ο κύριος Κυριάκου είπε ότι η Αστυνομία έδρασε όταν κάποιοι άρχισαν να παρεκτρέπονται.

«Η Αστυνομία, μόλις άρχισαν να παρεκτρέπονται, επέμβηκε δυναμικά και προχώρησε στην καταδίωξη όσων παρανομούσαν» είπε.

Δύο φορές τα ίδια μέσα σε 15 μέρες…

«Είναι γεγονός ότι κάποιοι εκμεταλλεύονται τις διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες του κοινού με σκοπό τη διάπραξη οχλαγωγιών και ζημιών στην περιουσία του κόσμου» είπε ο Υπεύθυνος του ΤΑΕ Λεμεσού ερωτηθείς σχετικά.

Γενικά παράνομη η εκδήλωση λέει η Αστυνομία

Η εκδήλωση έγινε χωρίς καμία άδεια από την αρμόδια αρχή λέει η Αστυνομία. «Μάλιστα οι διοργανωτές είχαν προειδοποιηθεί από την Αστυνομία να μην προχωρήσουν στη διεξαγωγή της».

Μάλιστα, οι ανακριτές στα πλαίσια των ερευνών προχώρησαν και στη σύλληψη ενός εκ των διοργανωτών της εκδήλωσης διαμαρτυρίας, ενός 31χρονου. Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο 31χρονος είναι αντιμέτωπος με αδικήματα που αφορούν συνομωσία προς διάπραξη πλημμελήματος, υποκίνηση προσώπων με σκοπό τη διάπραξη αδικήματος, κακόβουλη ζημιά, κλοπή ηλεκτρικής ενέργειας, παρακοή του περί λοιμοκάθαρσης νόμου, χρήση μεγαφώνου χωρίς άδεια από την αρμόδια αρχή. Η κακόβουλη ζημιά δεν σχετίζεται με τα επεισόδια, όπως διευκρινίζεται από τις αρχές, αλλά αφορά κουτί της Ηλεκτρικής προκειμένου να τροφοδοτήσουν με ρεύμα τα μεγάφωνα.

Ψάχνουν κι άλλους…

Στο μεταξύ, στη σύσταση ειδικής ανακριτικής ομάδας στο ΤΑΕ Λεμεσού, προχώρησε η Αστυνομία, σχετικά με τη χθεσινή εκδήλωση διαμαρτυρίας. Σκοπός της ανακριτικής ομάδας είναι η αναγνώριση, ταυτοποίηση και καταγγελία προσώπων, που πιθανώς παραβίασαν τα διατάγματα του Υπουργείου Υγείας, για αναχαίτηση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, κατά τη διάρκεια της χθεσινής εκδήλωσης. Σημειώνεται ότι στα πρόσωπα που θα αναγνωριστούν και θα διαπιστωθεί ότι έχουν διαπράξει τέτοια αδικήματα, θα εκδοθεί εξώδικο πρόστιμο ύψους €300.

Καθαρή και στολίζεται η Λεμεσός!

Πάντως μετά τα θλιβερά επεισόδια, συνεργεία του Δήμου Λεμεσού έπιασαν αμέσως δουλειά. Σήμερα μόνο οι λιγοστές ζημιές σε καταστήματα που απέμειναν να επιδιορθωθούν θύμιζαν το σκηνικό «πολέμου» που στήθηκε χθες βράδυ.

Η οδός Ανεξαρτησίας καθαρίστηκε, οι καμένοι κάδοι και οι σπασμένοι ανθώνες αντικαταστάθηκαν και τα συνεργεία ξεκίνησαν μάλιστα και την τοποθέτηση του χριστουγεννιάτικου διάκοσμου στο κέντρο της πόλης.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network