MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για το Μητρώο Αγροτών

Advertisement

Sponsored by exness

Με 24 ψήφους υπέρ και 21 εναντίον, ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, μετά από συζήτηση, σε νόμο το νομοσχέδιο για τη σύσταση και λειτουργία του Μητρώου Αγροτών και Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων…

Advertisement

Νωρίτερα η Ολομέλεια της Βουλής υπερψήφισε τις τροπολογίες των κομμάτων ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ με 24 ψήφους υπέρ και 21 εναντίον.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας Γιαννάκης Γαβριήλ ανέφερε ότι το νομοσχέδιο δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του ΑΚΕΛ, ούτε των αγροτών, και περιλαμβάνει στο μητρώο σχεδόν τους πάντες, επαγγελματίες και ερασιτέχνες γεωργούς, επαγγελματίες και ερασιτέχνες αλιείς, παραγωγούς αγροτουριστικών προϊόντων και άλλα επαγγέλματα.

Ανέφερε ότι στο μητρώο θα πρέπει να περιλαμβάνονται μόνο όσοι ασχολούνται με την πρωτογενή παραγωγή και επαγγελματικά, προσθέτοντας ότι είμαστε έτοιμοι να θεσπίσουμε και άλλα μητρώα.

Χαρακτηριστικό της προχειρότητας, συνέχισε ο κ. Γαβριήλ είναι το γεγονός πως στη θέσπιση του Μητρώου εμπλέκονται και άλλα Υπουργεία.

Πρόσθεσε ότι η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ , διαλαμβάνει ότι στο μητρώο αγροτών περιλαμβάνονται μόνο όσοι απασχολούνται αμιγώς με την αλιεία και τη γεωργία.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης είπε ότι το νομοσχέδιο πέρασε από τέσσερα Υπουργικά Συμβούλιο, και ετοιμάστηκε μετά από μακρά διαβούλευση και αποτελεί απάντηση στη μέχρι σήμερα γραφειοκρατεία

Είπε επίσης ότι θα συμβάλει στην πάταξη της φοροδιαφυγής, καθώς για να εγγραφεί κάποιος στο μητρώο έχει υποχρέωση να υποβάλλει φορολογικά στοιχεία. Πρόσθεσε ότι το Μητρώο θα συλλέγει τα χαρτογραφημένα στοιχεία που θα συμβάλει στην καλύτερη οργάνωση.

Είπε ακόμα ότι το σύστημα θα δουλεύει με μηδέν βαθμό γραφειοκρατίας, προσθέτοντας ότι θα μπορεί να εφαρμόζεται πολιτική ώστε να στηρίζεται ανά κατηγορία η γεωργοκτηνοτροφία

Ανέφερε περαιτέρω ότι θα να δημιουργηθούν οι δυνατότητες συμπλήρωσης του αγροτικού εισοδήματος με άλλες δραστηριότητες και καταλήγοντας είπε πως το μητρώο αγροτών είναι αναγκαιότητα, και σημερινή ημέρα ιστορική.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Σοφοκλής Φυττής είπε ότι η αρχική ιδέα της δημιουργίας του Μητρώου ήταν για τους γεωργούς και θα περιείχε μόνο όσους ασχολούνται με τη γεωργία αποκλειστικά.

Πρόσθεσε ότι οι απογραφές αποκαλύπτουν ότι μειώνεται συνεχώς ο αριθμός των γεωργών που αμιγώς ασχολούνται με τη γεωργία με το 72% να ασχολούνται μερικώς γεγονός που καθιστά την καταγραφή και στήριξη όλων αναγκαιότητα,

“Και ο μεγάλος και ο μεσαίος και ο μικρός θα περιληφθεί στο μητρώο” συνέχισε αναφέροντας ότι σε αυτό θα περιληφθούν και τα οικοτεχνικά παραδοσιακά προϊόντα.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι θα πρέπει να καταγραφούν και αυτοί και καταλήγοντας είπε ότι το μητρώο είναι το καλύτερο υπό τις περιστάσεις.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαϊδης ανέφερε ότι το Μητρώο Αγροτών έχει περάσει από χίλια μύρια κύματα.

Πρόσθεσε ότι το μητρώο γεωργών χρειάζεται επειδή μέσα από την οικονομική κρίση αναδείχθηκε πιο έντονη η ανάγκη διατήρησης και ενίσχυσης της πρωτογενούς παραγωγής.

Διατύπωσε επίσης τη θέση ότι με το νομοσχέδιο η κατ΄επάγγελμα άσκηση της γεωργίας δεν επιτυγχάνεται.

Είπε ακόμα πως αν η Κυβέρνηση ενδιαφέρεται να δημιουργήσει βάση δεδομένων θα μπορούσε να δημιουργήσει πολλά μητρώα, προσθέτοντας πως με την πρόταση της Κυβέρνησης ο εκάστοτε Υπουργός θα έχει εξουσία να στηρίζει άλλες ομάδες, πέραν αυτών που δραστηριοποιούνται αποκλειστικά στη γεωργοκτηνοτροφία.

Διατύπωσε επίσης τη θέση ότι το Μητρώο πρέπει να περιλαμβάνει τους επαγγελματίες και τους ημιεπαγελματίες γεωργούς που δραστηριοποιούνται στα ορεινά.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Αριστοτέλης Μισός, δηλώνοντας ότι τάσσεται υπέρ της ψήφισης του μητρώου, διερωτήθηκε γιατί εντάχθηκαν σε αυτό τα παραδοσιακά επαγγέλματα και τι σχέση έχουν με τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους.

“Αγωνιζόμασταν τόσα χρόνια για να κάνουμε τους καλλικάδες γεωργούς”, διερωτήθηκε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Γεώργιος Τάσου είπε πως παρόλο που δεν είναι απόλυτα ευχαριστημένος με το κείμενο του νόμου, είπε ότι θα το ψηφίσει για να αρχίσουμε από κάπου και στη συνέχεια μπορούν να γίνουν διορθώσεις όταν θα λειτουργήσει στην πράξη.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα, ανέφερε ότι η προσπάθεια ήταν να περιληφθούν μόνο οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι, προσθέτοντας ότι είναι για γέλια να προστεθούν σε αυτό 20 άλλα επαγγέλματα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network