MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Εγκρίθηκε ο νόμος για την επιστροφή Πολιτιστικών Αγαθών

Advertisement

Sponsored by exness

Η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων ενέκρινε ομόφωνα σήμερα τον περί Επιστροφής των Πολιτιστικών Αγαθών Νόμο, εισάγοντας στο εθνικό δίκαιο τη σχετική οδηγία της ΕΕ.

Advertisement

Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η αντικατάσταση του υφιστάμενου περί Επιστροφής των Πολιτιστικών Αγαθών Νόμου του 2002 με νέα νομοθεσία, ώστε να εναρμονιστεί η εθνική νομοθεσία με την πράξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τίτλο «Οδηγία 2014/60/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 15ης Μαΐου 2014 σχετικά με την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών που έχουν απομακρυνθεί παράνομα από το έδαφος κράτους μέλους και την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1024/2012».

Με τον προτεινόμενο νόμο ρυθμίζονται η διαδικασία και οι όροι σύμφωνα με τους οποίους επιστρέφονται τα πολιτιστικά αγαθά που έχουν απομακρυνθεί παράνομα από το έδαφος της Δημοκρατίας.

Προνοείται στενότερη διοικητική συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών σε σχέση με την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών που έχουν παράνομα απομακρυνθεί από το έδαφος κράτους μέλους, μέσω της χρήσης του συστήματος πληροφόρησης για την εσωτερική αγορά (Internal Market Information System “IMIˮ), το οποίο προβλέπεται από τον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1024/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, ενώ επεκτείνεται η προθεσμία από δύο σε έξι μήνες, προκειμένου να εξακριβωθεί κατά πόσο ένα αγαθό που εντοπίστηκε σε άλλο κράτος μέλος αποτελεί πολιτιστικό αγαθό.

Σημειώνεται τέλος ότι, όπως είχαν ενημερώσει τη Βουλή εκπρόσωποι του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, καθώς και της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας, η ψήφιση του νομοσχεδίου σε νόμο επείγει, καθότι έχει ξεκινήσει διαδικασία παράβασης εναντίον της Δημοκρατίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή λόγω μη έγκαιρης μεταφοράς της προαναφερόμενης Οδηγίας στην εθνική νομοθεσία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network