MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Εγκλωβισμένος Πρόεδρος… αμηχανία στην Κυβέρνηση

Advertisement

Sponsored by exness

Πολύ βαρύ είναι το κλίμα στο Προεδρικό εξαιτίας του παρατεταμένου αδιεξόδου στην παιδεία και την τροπή που παίρνουν τα πράγματα, μερικά μόνον 24ωρα πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Το συντριπτικό ποσοστό που εξασφάλισαν οι ηγεσίες των τριών εκπαιδευτικών οργανώσεων για λήψη δυναμικών μέτρων εάν αυτό κριθεί αναγκαίο, βάζει ακόμη περισσότερη πίεση στην Κυβέρνηση, η οποία ουσιαστικά εξάντλησε κάθε περιθώριο που είχε και καίγεται για απεγκλωβισμό από το αδιέξοδο στο οποίο παραμένει παγιδευμένη.

Advertisement

To 94,93% που εξασφάλισε η ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ από τους καθηγητές, το 96,65% των καθηγητών τεχνικής εκπαίδευσης (ΟΛΤΕΚ) και το 94,5% η ηγεσία της οργάνωσης των δασκάλων ΠΟΕΔ, συνιστούν ράπισμα στους κυβερνητικούς χειρισμούς και φέρνουν σε δυσχερή θέση τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος βλέπει για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες τις παρεμβάσεις του να πέφτουν στο κενό. Η πρώτη μεσολάβηση έγινε στις 23 Αυγούστου, στη συνάντηση που είχε με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, κατά την οποία είχε διαμορφωθεί η πρόταση για γεφύρωση της διαφοράς, πρόταση η οποία τελικώς απερρίφθη. Η δεύτερη προσπάθεια σε επίπεδο Προέδρου έγινε με την έκτακτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, την Τρίτη, η οποία και πάλιν έπεσε στο κενό μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος των εκπαιδευτικών. «Όταν ο Πρόεδρος παρεμβαίνει θα πρέπει να υπάρχει λύση στο πρόβλημα διαφορετικά φθείρεται και ο ίδιος» δήλωσε στη Cyprus Times κυβερνητική πηγή, που δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για την εξέλιξη των πραγμάτων. Τόσο στο προεδρικό όσο και στην Πινδάρου αναγνωρίζουν μια σειρά από σοβαρά σφάλματα, σε πολιτικό αλλά και σε επικοινωνιακό επίπεδο, τα οποία όχι μόνον απέτυχαν να εκτονώσουν την κατάσταση αλλά οδήγησαν και σε επιδείνωσή της, γκρεμίζοντας τις όποιες γέφυρες απέμειναν. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ζωτική μάζα των εκπαιδευτικών πρόσκειται στο κυβερνών κόμμα, το οποίο γίνεται δέκτης έντονων παραπόνων για τη στάση που επέδειξε κατά την εκπαιδευτική κρίση. Η καταγγελία που διατυπώθηκε δημοσίως από την προεδρία της Δημοκρατίας για υποκίνηση των διαμαρτυριών από το ΑΚΕΛ θεωρήθηκε ως η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος είναι σφόδρα ενοχλημένος από τις εξελίξεις, αναγνωρίζει ότι δεν έχει απεριόριστα περιθώρια ελιγμών. Εάν υπαναχωρήσει και δεχτεί τα βασικά αιτήματα των εκπαιδευτικών τότε σίγουρα θα υποστεί και ο ίδιος μια μεγάλη πολιτική ήττα και θα κατηγορηθεί ότι υπέκυψε στις πιέσεις των διαμαρτυρομένων. Εάν όμως από την άλλη δεν υπάρξει λύση του προβλήματος τότε δεν είναι μακριά από την πραγματικότητα οι προβλέψεις ότι δεν θα ανοίξουν τα σχολεία την ερχόμενη βδομάδα.

Κλειδί η στάση των εκπαιδευτικών

Σε μεγάλο βαθμό η πορεία των πραγμάτων θα κριθεί από τις αποφάσεις που θα πάρουν την Πέμπτη οι εκπαιδευτικές οργανώσεις, οι οποίες θα αξιολογήσουν την κατάσταση.

Εκπρόσωποι όλων των εκπαιδευτικών οργανώσεων έκαναν ξεκάθαρο ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος τούς ενισχύει στις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση αλλά την ίδια ώρα τους επιφορτίζει με περισσότερες ευθύνες. Για το λόγο αυτό θέλουν να εξαντλήσουν κάθε περιθώριο και τονίζουν ότι το μέτρο της απεργίας είναι η ύστατη επιλογή. «Εμείς επιμένουμε και θέλουμε μέσα από διάλογο εάν μπορεί εάν εξευρεθεί λύση. Έστω και την υστάτη. Θα πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτό το διάστημα των 2-3 ημερών που έμειναν μέχρι να ανοίξουν τα σχολεία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Γιάννος Σωκράτους. Παράθυρο ελπίδας για εκτόνωση της κρίσης άφησε ο υφυπουργός παρά τω προέδρω Βασίλης Πάλμας, ο οποίος συνέστησε υπομονή. «Τα επόμενα 24ωρα θα έχουμε φως στην άκρη του τούνελ» είπε χαρακτηριστικά λίγες ώρες πριν το δημοψήφισμα και ξεκαθάρισε ότι μόνο μέσα σε διάλογο, επιμονή και προσπάθεια θα επιλυθούν τα προβλήματα. Σημείωσε ωστόσο, πως η κυβέρνηση δεν ετοιμάζει νέα πρόταση προς τις εκπαιδευτικές οργανώσεις. «Δεν συμμερίζομαι την προσέγγισή σας . Υπάρχει προοπτική. Πιστεύω ότι με λίγη υπομονή, σήμερα ή το αργότερο αύριο, θα έχουμε καθοριστικές εξελίξεις» είπε στο ραδιοσταθμό Active.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network