MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Εγκαινιάστηκε το νέο οίκημα της Φιλαρμονικής Δήμου Πάφου

Advertisement

Sponsored by exness

Το νέο οίκημα της Φιλαρμονικής του Δήμου Πάφου, το οποίο ανακαίνισε και εξόπλισε ο Δήμος Πάφου στην οδό Καρνάβαλου, κάθετος του πεζόδρομου της Μακαρίου, στην καρδιά του παραδοσιακού εμπορικού κέντρου της πόλης, εγκαινίασε σήμερα ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομος Προδρόμου.

Σε ομιλία του στα εγκαίνια, ο κ. Προδρόμου είπε πως τέτοιου είδους έργα που αφορούν τον πολιτισμό αποτελούν πρωταρχικό στόχο και της Κυβέρνησης, η οποία στηρίζει την Τοπική Αυτοδιοίκηση στους στόχους της για ανάπτυξη και ευημερία αναδεικνύοντας και αξιοποιώντας την πνευματική της δραστηριότητα στον μέγιστο δυνατό βαθμό.

Advertisement

Πρόκειται, σημείωσε, για μια αξιόλογη πρωτοβουλία και δράση του Δήμου, που αποσκοπεί στη στήριξη διαφόρων πολιτιστικών φορέων της κοινότητας, αλλά και στη γενικότερη προβολή πολιτιστικών και κοινωνικών πτυχών του τόπου. Ανακατασκευασμένο με σεβασμό στην τοπική αρχιτεκτονική και εξοπλισμένο με σύγχρονα μέσα θεωρείται, συνέχισε, ένα πολύτιμο απόκτημα το οποίο βρίσκεται στην καρδιά της πόλης και είναι ένα από τα κτίσματα που έχουν αναπλασθεί στα πλαίσια των μεγάλων βελτιώσεων των τελευταίων χρόνων στο ιστορικό και εμπορικό κέντρο της Πάφου.

Ο κ. Προδρόμου ανέφερε πως μαζί με άλλους εμβληματικούς χώρους πολιτισμού στην Πάφο, όπως το ανακαινισμένο Αττικόν, το Μαρκίδειο Δημοτικό Θέατρο και το Χάνι του Ιμπραήμ, έτσι και η Φιλαρμονική του Δήμου Πάφου μπορεί να θεωρηθεί πλέον από την δημοτική αρχή ως ένα από τα έργα-βιτρίνα της νέας εποχής της πόλης. Πρόσθεσε πως με την ανακαίνιση του υποστατικού και την παραχώρησή του στη Φιλαρμονική επιτρέπει την περαιτέρω και πιο απρόσκοπτη προετοιμασία και βελτίωση των μελών της.

Σημειώνεται πως η Φιλαρμονική Ορχήστρα Πάφου δημιουργήθηκε από τον Μαέστρο Δημήτρη Ευαγγέλου. Διάδοχός του ο Ζαχαρίας Ευαγγέλου, ο οποίος οδήγησε τη Φιλαρμονική του Δήμου Πάφου σε ανοδική πορεία. Με την αθρόα συμμετοχή των παλαίμαχων μουσικών της Φιλαρμονικής, αλλά και τη στήριξη που παρείχε ο Δήμος Πάφου, η Φιλαρμονική της Πάφου έχει καθιερωθεί στις καρδιές του κόσμου, που αγκαλιάζει κάθε προσπάθειά της σε Κύπρο και εξωτερικό. Η ομολογουμένως αλματώδης εξέλιξη, οδήγησε στην ανάγκη αναβάθμισης της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Πάφου, κι έτσι από το Μάρτιο του 2019, συστάθηκε το σωματείο με την ονομασία «Φιλαρμονική Ορχήστρα Πάφου».

Τα σημερινά εγκαίνια, είπε ο Υπουργός Παιδείας, μας κάνουν πραγματικά ευτυχείς, σημειώνοντας πως οι πρωτεργάτες, ο Δήμαρχος, ο Δήμος, το Round Table 7 Paphos, οι μαέστροι, το διοικητικό συμβούλιο και οι μουσικοί της Φιλαρμονικής αλλά και όσοι συνέβαλαν στη δημιουργία του εν λόγω Οικήματος, ολοκλήρωσαν τον στόχο “σαλπίζοντας” μήνυμα σύμπνοιας και συνεργασίας. Βασικός, φυσικά συμπαραστάτης, σε όλο αυτό, ο κόσμος της Πάφου που επικροτεί και στηρίζει κάθε δράση της Φιλαρμονικής, όπως είπε. Τέλος ο κ. Προδρόμου ευχήθηκε το νέο αυτό πολιτιστικό κέντρο να αποτελέσει το πνευματικό σπίτι για πολλούς δημότες της Πάφου αλλά και πόλο συνάθροισης και πνευματικό καταφύγιο ειδικά των νέων για περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων προς όφελος της κοινότητας.

Στο δικό του χαιρετιμό, ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος είπε ότι με την ανακαίνιση του υποστατικού και την παραχώρησή του στην Φιλαρμονική, ο Δήμος Πάφου επιλύει οριστικά και αποτελεσματικά ένα χρόνιο πρόβλημα, δίνοντας πλέον τη δυνατότητα στη Φιλαρμονική να αναπτυχθεί και να δημιουργήσει στις δικές της μόνιμες εγκαταστάσεις. Το έργο που εγκαινιάζουμε σήμερα, είπε, δεν είναι μεγάλο, ούτε σε μέγεθος ούτε σε κόστος. Είναι όμως σημαντικό για τον Δήμο και την πόλη, γιατί προσθέτει μια λαμπερή ψηφίδα στο ψηφιδωτό του Πολιτισμού, για τον οποίο μικρά έργα και μικρές δράσεις έχουν μεγάλη σημασία και επίδραση.

Η 35χρονη πορεία και δράση της Φιλαρμονικής του Δήμου Πάφου είναι από διάφορες απόψεις ενδιαφέρουσα αλλά και διδακτική, είπε ο κ. Φαίδωνος, σημειώνοντας πως ένα μικρό, μη επαγγελματικό μουσικό σχήμα, ξεκίνησε την πορεία του στα εκπαιδευτικά και πολιτιστικά δρώμενα μιας μικρής πόλης χωρίς δική του στέγη και τα απαιτούμενα μουσικά όργανα.

Ψυχή της όλης προσπάθειας, συνέχισε, ήταν ο μουσικός, καθηγητής στη Μέση Εκπαίδευση, Δημήτρης Ευαγγέλου, ο οποίος πήρε στους ώμους του ως μαέστρος το κύριο βάρος για την καθιέρωση του σχήματος. Στο πρόσωπο του αειμνήστου Ανδρέα Αταλιώτη, πρώτου εκλελεγμένου Δημάρχου της πόλης στην περίοδο της Ανεξαρτησίας, βρήκε τον θερμό υποστηρικτή και προστάτη. Έτσι, το 1992 αρχίζει η επίσημη – θεσμική σχέση του σχήματος με τον Δήμο Πάφου, η οποία έκτοτε συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Το 2012, μετά από 30 χρόνια στη διεύθυνση του σχήματος, ο Δημήτρης Ευαγγέλου παρέδωσε την μπαγκέτα της Φιλαρμονικής στο γιο του Ζαχαρία Ευαγγέλου, που αποδεικνύεται άξιος συνεχιστής μιας βαριάς παράδοσης, συμπλήρωσε.

Πρόσθεσε πως η επιλογή του χώρου δημιουργίας του οικήματος που εγκαινιάστηκε σήμερα, δεν ήταν τυχαία. Εγγράφεται και κινείται, τόνισε, “στο στρατηγικό στόχο που με μεθοδικότητα, αποφασιστικότητα και καταφανή αποτελεσματικότητα προωθεί ο Δήμος στα τελευταία χρόνια για την αναβάθμιση και αναζωογόνηση του εμπορικού παραδοσιακού κέντρου της πόλης και ειδικότερα αποτελεί μέρος της προσπάθειας για τη δημιουργία στον ευρύτερο χώρο στον οποίο μας περιβάλλει ενός συμπλέγματος έργων πολιτιστικής υποδομής, αποτελούμενου από μικρά θεματικά μουσεία και εκθεσιακούς χώρους”.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο Δήμος Πάφου επέδωσε τιμητική πλακέτα στον Δημήτρη Ευαγγέλου. O κ. Ευαγγέλου ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Πάφου και τα μέλη του Δημοτικού συμβουλίου αλλά και την πολιτιστική υπηρεσία του Δήμου που ήταν πάντα δίπλα τους. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης ολοκληρώθηκε με συναυλία από τις Φιλαρμονικές της Αστυνομίας Κύπρου και του Δήμου Πάφου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network