MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Έφτασαν στην Κύπρο τα πρώτα εμβόλια για την ευλογιά των πιθήκων (pics)

Advertisement

Sponsored by exness

Έφτασαν στην Κύπρο τα πρώτα εμβόλια για την ευλογιά των πιθήκων – Aρχίζει αύριο η χορήγηση – Ποιοι θα τα λάβουν

Στην Κύπρο έφθασαν το μεσημέρι του Σαββάτου τα εμβόλια κατά της ευλογιάς των πιθήκων, μετά τη έγκριση που έλαβε το Υπουργείο Υγείας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για επίσπευση της διαδικασίας αποστολής τους στη χώρα μας.

Advertisement

«Έγινε κατορθωτή η μεταφορά σήμερα 1.260 δόσεων. Υπήρχε πάρα πολύ μεγάλη προθυμία και από άλλες χώρες. Από την Πορτογαλία, την Ολλανδία, την Αυστρία, το Ισραήλ. Ωστόσο, όμως, τελικά, επιτεύχθηκε η παράδοση των εμβολίων με πρωτοβουλία του Υπουργού Υγείας και με την Επίτροπο Υγείας, την κ. Κυριακίδου», δήλωσε κατά την παραλαβή των εμβολίων, στις Φαρμακαποθήκες, στη Λευκωσία, η Διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, Έλενα Παναγιωτοπούλου.

Απαντώντας σε ερώτηση, η κα. Παναγιωτοπούλου είπε ότι είναι 1.260 δόσεις, -είναι δωρεάν- οι οποίες έχουν δοθεί και αναμένονται οι εμβολιασμοί να αρχίσουν από αύριο Κυριακή.

Ερωτηθείσα αν αναμένεται η παραλαβή και άλλης παρτίδας, η κα. Παναγιωτοπούλου απάντησε καταφατικά, λέγοντας: «Μέχρι να συμπληρωθεί η δόση, η οποία αναλογεί στην Κύπρο».

Το συνολικό ήταν 1.400 δόσεις, ωστόσο, όμως, τούτο θα διαμορφώνεται ανάλογα με τις περιπτώσεις και ανάλογα με τα περιστατικά που προκύπτουν σε κάθε χώρα, σημείωσε. «Επειδή υπάρχει ένας περιορισμένος αριθμός εμβολίων στην Ευρώπη, τούτο διαμοιράζεται ανάλογα με τα περιστατικά της χώρας. Και ένεκα αυτής της πρωτοβουλίας. Δηλαδή αν δεν υπήρχε αυτή η πρωτοβουλία δεν θα ήταν εφικτή η σημερινή παραλαβή αυτών των εμβολίων», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση σε ποιους θα χορηγείται το εμβόλιο αυτό, η κα. Παναγιωτοπούλου είπε ότι θα χορηγείται, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα, τα οποία έχουν ετοιμαστεί από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού, στους επαγγελματίες υγείας οι οποίοι ασχολούνται με τα περιστατικά, καθώς και στους οικείους που ήρθαν σε επαφή με τους ασθενείς.

Αναφορικά με τα δύο περιστατικά, τα οποία ανακοίνωσε σήμερα Σάββατο το Υπουργείο Υγείας, η κα. Παναγιωτοπούλου είπε ότι έχει προχωρήσει και έχει ήδη ολοκληρωθεί η ιχνηλάτηση και γι΄ αυτό αύριο Κυριακή θα προχωρήσουν οι εμβολιασμοί εφόσον το επιθυμούν οι οικείοι και μετά οι επαγγελματίες υγείας.

Ερωτηθείσα που θα γίνονται οι εμβολιασμοί, η κα. Παναγιωτοπούλου είπε ότι περισσότερες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα.

Σε ό,τι αφορά το το ποιοι θα εμβολιαστούν, η κα. Παναγιωτοπούλου είπε πως αυτό είναι σε εξέλιξη, προσθέτοντας ότι μόλις έχει ολοκληρωθεί η ιχνηλάτηση και αυτοί που ήρθαν σε επαφή θα ρωτηθούν αν επιθυμούν να λάβουν τα εμβόλια. Όσον αφορά τους επαγγελματίες υγείας, η κα. Παναγιωτοπούλου είπε πως θα ρωτηθούν και αυτοί και εφόσον το επιθυμούν θα εμβολιαστούν.

Σε ερώτηση αν θα είναι μια δόση, η κα. Παναγιωτοπούλου είπε πως το εμβόλιο είναι δύο δόσεις, με διάστημα 28 ημερών, εφόσον δεν έχουν εμβολιαστεί ξανά με εμβόλιο της ευλογιάς.

Το εμβόλιο, ανέφερε, ονομάζεται Imvanex και πρόσθεσε ότι είναι της εταιρείας Bavarian Nordic’s και αυτό είχε αδειοδοτηθεί 22 Ιουλίου 2022. «Αυτό το εμβόλιο αποτελείται από αδρανοποιημένο ιό της δαμαλίτιδας, η οποία ονομάζεται τροποποιημένος ιός δαμαλίτιδας τύπου Ankara που σχετίζεται με τον ιό της ευλογιάς», εξήγησε.

«Επομένως, ο ιός της ευλογιάς και ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων σχετίζονται μεταξύ τους, όταν εμβολιαστεί κάποιος με αυτό το εμβόλιο, τότε αναγκάζει το σώμα να παράξει τα αντισώματα, έτσι ώστε όταν έρθει σε επαφή με τον ιό να υπάρχουν έτοιμα αντισώματα, για να μπορέσουν να πολεμήσουν τον ιό και με αυτό τον τρόπο, εκείνος ο οποίος θα εμβολιαστεί έχει ανοσία έναντι του ιού», συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, η κα. Παναγιωτοπούλου επανέλαβε ότι εφόσον δεν έχουν εμβολιαστεί με εμβόλιο ευλογιάς είναι δύο οι δόσεις. «Εάν έχουν εμβολιαστεί με εμβόλιο ευλογιάς, δηλαδή αν έχουν κάνει στο παρελθόν, είναι μια αναμνηστική δόση», συμπλήρωσε.

Σε διευκρινιστική ερώτηση αν θα γίνει κάτι αντίστοιχο με τα εμβόλια για το Covid, δηλαδή αν θα φυλαχτεί δεύτερη δόση του εμβολίου για την ευλογιά των πιθήκων, η κα. Παναγιωτοπούλου είπε ότι αυτό σίγουρα προνοείται και τόνισε ότι δεν συγκρίνεται με τον Covid 19, γιατί δεν θα αφορά εμβολιασμό γενικού πληθυσμού.

«Επομένως, αυτό σίγουρα θα είναι ελεγχόμενο, δηλαδή θα παρατηρείται η εξέλιξη, πόσοι εμβολιαστήκαν, ποιοι θα εμβολιαστούν, πόσα είναι τα κρούσματα, πως εξελίσσονται, η ποσότητα των κρουσμάτων και ανάλογα σίγουρα θα γίνονται οι ανάλογες προμήθειες», σημείωσε.

Όσον αφορά το φάρμακο, η κα. Παναγιωτοπούλου είπε ότι το Tecovirimat, βασικά, είναι το αντιικό φάρμακο, το οποίο είναι αδειοδοτημένο από την ΕΕ.

«Ήδη έχει προβεί η Δημοκρατία, από την πληροφόρηση που είχα από την Υπηρεσία που ασχολείται με την προμήθεια, ότι συμμετέχει η Κύπρος σε διαδικασία κοινής προμήθειας και αναμένεται και εκείνο εφόσον και στις άλλες χώρες αρχίσει η προμήθεια του, να γίνει και στην Κύπρο», πρόσθεσε.

Ερωτηθείσα σε ποιους θα χορηγηθεί το φάρμακο, η κα. Παναγιωτοπούλου είπε ότι θα χορηγείται ανάλογα με το πρωτόκολλο και σημείωσε ότι υπάρχει και έχει συσταθεί ad hoc Επιτροπή για τη διαχείριση της ευλογιάς των πιθήκων και η οποία θα συμβάλει στο πρωτόκολλο για το πώς και πότε θα δίνονται τα φάρμακα αυτά.

Άλλα δύο κρούσματα

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα το Υπουργείο ανακοίνωσε τον εντοπισμό άλλων δύο κρουσμάτων της ευλογίας των πιθήκων.

Πρόκειται για άντρες ηλικίας 20 και 30 χρόνων που αφίχθηκαν πρόσφατα στην Κύπρο.

Από την πρώτη στιγμή τέθηκαν σε εφαρμογή τα σχετικά πρωτόκολλα μεταφοράς και διαχείρισης ύποπτων και επιβεβαιωμένων περιστατικών για τη νόσο.

Τα περιστατικά νοσηλεύονται σε καλή κατάσταση στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του νοσοκομείου αναφοράς (ΓΝ Λευκωσίας) για παρακολούθηση και περαιτέρω αξιολόγηση της κατάστασης τους. Το ίδιο ισχύει και με την κατάσταση της υγείας του 40χρονου που νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς η κατάσταση της υγείας του αξιολογείται ως καλή.

Η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης έχει ξεκινήσει τη διαδικασία ιχνηλάτησης και ενημέρωσης των επαφών τους.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network

ΠΙΕΣΗ/ΑΠΟΕΛ

ShootandGoal