MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

«Έδειραν και απέλασαν 20χρονη» υποστηρίζει δικηγόρος

Advertisement

Sponsored by exness

Καταγγελία στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής – «Έδειραν και απέλασαν 20χρονη»  υποστηρίζει δικηγόρος – Απορρίπτουν και εξηγούν αστυνομικές πηγές

Του Μανώλη Καλατζή

Ξυλοδαρμό και άσκηση ψυχολογικής βίας, εναντίον νεαρής αλλοδαπής από το Κονγκό, από μέλη της Frontex και της κυπριακής αστυνομίας, κατήγγειλε με επιστολή της στα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η δικηγόρος Κασσάνδρα Κουπαρή. Στην ίδια επιστολή διατυπώνεται καταγγελία και για άλλες περιπτώσεις αλλοδαπών, οι οποίοι κατά τη κα Κουπαρή, απελάθηκαν βιαίως και ενδεχομένως παρανόμως, ενώ οι υποθέσεις τους εκκρεμούσαν στα δικαστήρια ή δικαιώθηκαν από δικαστήρια μετά την απέλαση τους και δεν τους επιτρέπεται η επιστροφή στην Κύπρο.

Advertisement

Επιστροφή στο Κονγκό

Η πλέον χαρακτηριστική περίπτωση, από αυτές που καταγγέλλει η δικηγόρος Κασσάνδρα Κουπαρή, είναι αυτή της 20χρονης Shekinah Mikielle από το Κονγκό, η οποία είχε φτάσει στις ελεύθερες περιοχές, από τα κατεχόμενα, όταν ήταν 16 ετών, ζητώντας άσυλο. Το αίτημα της απορρίφθηκε, αν και η ίδια υποστηρίζει πως ποτέ δεν ενημερώθηκε γραπτώς και επισήμως, παρά το ότι για πολλούς μήνες ήταν κρατούμενη στη Μενόγεια.

Η Κασσάνδρα Κουπαρή στην επιστολή της προς τους βουλευτές, επικαλείται μαρτυρία της Shekinah Mikielle, η οποία ισχυρίζεται ότι υπέστη ξυλοδαρμό και παρά την άρνηση της, πιθανότατα μέλη της Frontex την έβαλαν με τη βία σε αεροπλάνο με χειροπέδες, ώστε να επιτευχθεί η απέλαση της.

Στην επιστολή αναφέρεται πως πρόκειται για ευάλωτο άτομο καθώς έχει υποστεί κακοποίηση στη χώρα της από το οικογενειακό της περιβάλλον, ενώ πάσχει από φυματίωση και λαμβάνει θεραπευτική αγωγή. Επίσης τον περασμένο Αύγουστο είχε επιχειρήσει να αυτοκτονήσει και νοσηλεύτηκε στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθαλάσσας.

Κατά την δικηγόρο της νεαρής, δεν αποκλείεται να επιχειρήσει να θέσει εκ νέου τέρμα στη ζωή της, ενώ ακόμα στην Κύπρο εκκρεμούν διαδικασίες που την αφορούν στα Δικαστήρια.

Στην καταγγελία αναφέρεται πως Δικηγόρος της Δημοκρατίας, διαβεβαίωνε πως δεν επρόκειτο να απελαθεί, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες στο Δικαστήριο.

Στην επιστολή αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Λυπούμαστε να παρατηρήσουμε ότι ένα Κράτος Δικαίου, προβαίνει σε τέτοιες πρακτικές και/ή ακόμη και να ήταν εν αγνοία τους που έχει γίνει η εν λόγω βίαιη απέλαση εντούτοις αδιαφορούν και/ή δεν προβαίνουν σε ορθή ενημέρωση και/ή συνεργασία με την εν λόγω εταιρεία ( εννοεί την Frontex, η οποία είναι επίσημος οργανισμός Συνοριοφυλακής της ΕΕ ) που έχουν συνεργασία, παραβιάζοντας κατάφωρα όλες τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες και Νομοθεσία ώστε να κρατηθούν χαμηλά τα νούμερα (αιτητών ασύλου) αδιαφορώντας για το αν εν τέλει εκτίθεται διεθνώς η Κυπριακή Δημοκρατία, αφού διαφαίνεται ότι με τις εν λόγω παραβιάσεις οδηγούν σε βέβαιο θάνατο μια ανθρώπινη ευάλωτη ψυχή που απλά εξάσκησε το συνταγματικό δικαίωμα να ακουστεί και δεν έγινε καν σεβαστό».

Η κα Κουπαρή καταγγέλλει επίσης παραπληροφόρηση της Επιτρόπου Διοικήσεως από την Υπηρεσία Ασύλου, για την ενημέρωση της Shekinah Mikielle, ως προς την απόρριψη του αιτήματος της για άσυλο και την απόφαση απέλασης της.

Η δικηγόρος ζητάει παρέμβαση της Βουλής ώστε να διαταχθεί η επιστροφή της νεαρής στην Κύπρο «άμεσα προτού είναι αργά και όπως εξεταστεί άμεσα η εν λόγω καταγγελία και αποδοθούν ευθύνες σε όλους τους εμπλεκόμενους».

Κάτι σημαντικό, το οποίο ωστόσο αφέθηκε στο τέλος της επιστολής της κας Κουπαρή είναι ότι η Shekinah Mikielle, βρισκόταν στη Μενόγεια γιατί είχε συλληφθεί στο αεροδρόμιο επιχειρώντας να ταξιδέψει με πλαστό διαβατήριο. Η δικηγόρος της, αποδίδει την πράξη της σε απόγνωση, καθώς δεν ήθελε να επιστρέψει στο Κονγκό, αφού η απέλαση της είχε διαταχθεί λόγω ασυνεννοησίας των κρατικών αρχών.

«Δεν είναι έτσι τα πράγματα»

Αστυνομικές πηγές με τις οποίες επικοινωνήσαμε, ανέφεραν πως σε καμία περίπτωση η Frontex δεν κάνει απελάσεις από τα κράτη μέλη της ΕΕ και προφανώς δεν υπήρξε άσκηση βίας από μέλη της Frontex. Η απέλαση, όπως μας ειπώθηκε έγινε στην βάση διατάγματος κράτησης και απέλασης, αφού η νεαρή επιχείρησε να ταξιδέψει σε άλλο ευρωπαϊκό κράτος με  πλαστά στοιχεία. Οι ίδιες πηγές απέρριψαν τα περί ξυλοδαρμού και άσκησης βίας, λέγοντας πως στις περιπτώσεις απελάσεων, οι αλλοδαποί μεταφέρονται στο αεροδρόμιο, λαμβάνουν τα χρήματα που τους παρέχει η Κυπριακή Δημοκρατία και αναχωρούν. Χειροπέδες μπορεί να χρησιμοποιηθούν μόνο σε περιπτώσεις που τίθενται σε κίνδυνο οι ίδιοι οι αλλοδαποί από αυτοτραυματισμό ή οι αστυνομικοί που τους συνοδεύουν.

Οι πηγές της Cyprus Times, χωρίς να θέλουν να αναφερθούν στη συγκεκριμένη περίπτωση, ανέφεραν πως οι απελάσεις γίνονται μόνο κατόπιν δικαστικών αποφάσεων, με πλήρη τήρηση της νομιμότητας.

Τέλος, μέλη της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Βουλής, ανέφεραν πως καθηκόντως θα εξετάσουν τις καταγγελίες, αν και η Βουλή δεν μπορεί να παρέμβει και να διατάξει, όπως ζητάει η δικηγόρος, την επιστροφή οποιουδήποτε αλλοδαπού ο οποίος έχει απελαθεί νομίμως.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network