MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

«Έχει πολύ συγκεκριμένες ιδέες ο Πρόεδρος για να ανοίξει ο διάλογος», λέει ο Εκπρόσωπος

Advertisement

Sponsored by exness

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες για πραγματοποίηση δείπνου μεταξύ των δύο ηγετών, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν υπάρχει πρόταση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας»

Advertisement

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης έχει πολύ συγκεκριμένες ιδέες οι οποίες μπορούν να διευκολύνουν το διάλογο για το Κυπριακό, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, μετά τη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ `Εσπεν Μπαρθ `Ειντε, σημειώνοντας πως για παράδειγμα ο Πρόεδρος επανέλαβε την πρόταση του για την ανάγκη δημιουργίας ενός τρίπτυχου ” όπου να καταγράφεται ξεκάθαρα η κατάσταση πραγμάτων σε όλα τα θέματα και θα είναι κάτι που θα βοηθήσει και την όλη διαδικασία”.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως κατά τη συνάντηση “έγινε μια καλή ανταλλαγή απόψεων κατά τη διάρκεια της οποίας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τη λύπη του για τη μη συνέχιση του διαλόγου, ενώ την ίδια στιγμή εξέφρασε την ετοιμότητα όπως και αύριο, αν παραστεί ανάγκη, αν υπάρχει ανταπόκριση, να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις”.

Πρόσθεσε πως την ίδια στιγμή έγινε συζήτηση και για θέματα ουσίας, δηλαδή τις διαφωνίες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, το πώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θεωρεί ότι μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία, “μια στοχευμένη διαδικασία, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν οι διαφωνίες, οι διαφορετικές προσεγγίσεις που υπάρχουν μέσα από ένα ουσιαστικό διάλογο”.

Κληθείς να πει αν έχει αλλάξει η εκτίμηση της Κυβέρνησης, μετά και τη συνάντηση του Προέδρου με τον κ. `Ειντε, ότι πριν από τον Απρίλιο δεν μπορεί να υπάρξει κίνηση εκ μέρους της Τουρκίας ή της τουρκοκυπριακής πλευράς, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «θα έλεγα το αντίθετο, οι συναντήσεις, τα γεγονότα, οι γενικότερες εξελίξεις ενισχύουν αυτή την εκτίμηση. Την ίδια στιγμή δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να γίνεται διάλογος. Είναι στο τραπέζι των συνομιλιών που θα διερευνηθούν οι όποιες προοπτικές για να αντιμετωπιστούν οι διαφωνίες που υπάρχουν”, ανέφερε.

Ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε πως κατά τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό υπήρξε σημαντική πρόοδος αλλά υπάρχουν και σημαντικές διαφωνίες. “Μέσα από αυτή την υποσχόμενη διαδικασία έχει παραχθεί σημαντική δουλειά και θεωρούμε ότι για τα θέματα όπου υπάρχουν διαφωνίες – και θέλω να είμαι ειλικρινής, υπάρχουν σημαντικές διαφωνίες και διαφορετικές προσεγγίσεις – αυτές θα μπορεί να διερευνηθεί αν μπορεί να αντιμετωπιστούν μόνο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ούτε μέσα από δημόσιες δηλώσεις ούτε από την απουσία στο τραπέζι των συνομιλιών”, ανέφερε.

Επεσήμανε πως αν δεν υπάρχει συζήτηση δεν μπορούν να διερευνηθούν και οι προοπτικές για αντιμετώπιση των διαφωνιών στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, για να σημειώσει πως “ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει πολύ συγκεκριμένες ιδέες οι οποίες μπορούν να διευκολύνουν τον διάλογο, για παράδειγμα, επανέλαβε την πρόταση του για την ανάγκη δημιουργίας ενός τρίπτυχου όπου να καταγράφεται ξεκάθαρα η κατάσταση πραγμάτων σε όλα τα θέματα και θα είναι κάτι που θα βοηθήσει και την όλη διαδικασία”.

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες για πραγματοποίηση δείπνου μεταξύ των δύο ηγετών, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν υπάρχει πρόταση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δεν έχει αποχωρήσει ο Πρόεδρος από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να γίνει η όποια πρόταση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Υπογράμμισε πως “ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι έτοιμος και αύριο, αν χρειαστεί, να παρακαθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών, το ίδιο και σε επίπεδο διαπραγματευτών. Δεν τίθεται ή έχει τεθεί ο όποιος όρος ή προϋπόθεση από τη δική μας πλευρά, έτσι ώστε να γίνει πρόταση”, ανέφερε

Ερωτηθείς αν στην περίπτωση που τεθεί θέμα δείπνου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συμμετάσχει σε αυτό, ο Εκπρόσωπος είπε ότι “δεν έγινε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τέτοια πρόταση ώστε να τοποθετηθώ επ’ αυτού”.

Επεσήμανε παράλληλα πως “είναι σημαντικό ότι έγινε αυτή η συζήτηση σήμερα”, σημειώνοντας πως υπάρχουν  διαφωνίες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και διερωτώμενος πώς θα δουν να αντιμετωπίζονται τα θέματα αυτά ” αν δεν επιστρέψουμε στο τραπέζι των συνομιλιών, αν δεν επαναρχίσει ο διάλογος”.

Ερωτηθείς αν ο κ. `Ειντε μετέφερε ιδέες για επάνοδο στο τραπέζι των συνομιλιών, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «φαντάζομαι ότι οι ιδέες για επάνοδο στο τραπέζι θα διαβιβαστούν σε αυτούς που απουσιάζουν από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων και όχι στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Σε ερώτηση αν αναμένει η Κυβέρνηση ότι μετά την αυριανή συνάντηση του κ. `Ειντε με τον Τ/Κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί θα ακούσουν κάτι νεότερο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «αν έχει κάτι νεότερο ο κ. `Ειντε που θα θέλει να μεταφέρει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας φυσικά και θα το ακούσει».

Ερωτηθείς αν ο Πρόεδρος θα συμμετείχε σε μια κοινωνικού χαρακτήρα συνάντηση με τον κ. Ακιντζί και αν έγινε κάποια βολιδοσκόπηση, ο Εκπρόσωπος επανέλαβε ότι «δεν έχει φύγει ο Πρόεδρος από το τραπέζι των συνομιλιών. Ακόμη και για κοινωνικό δείπνο, δεν υπάρχει κάτι που προτάθηκε στον Πρόεδρο και έχει αρνηθεί. Η όποια βολιδοσκόπηση, αν υπάρχει πρόθεση να γίνει, θα γίνει προς την τουρκοκυπριακή πλευρά», επεσήμανε.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο κ. `Ειντε αναφέρθηκε σε κάποιους από τις δύο πλευρές οι οποίοι δημιουργούν προβλήματα και ερωτηθείς αν είναι γι` αυτό το λόγο που διακόπηκαν οι συνομιλίες, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «αυτό το ερώτημα θα έπρεπε να το απευθύνετε στον κ. Ειντε”.

Επανέλαβε πως κατά τη συνάντηση του κ. `Ειντε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη δεν συζητήθηκαν μόνο θέματα διαδικασίας που αφορούν την επιστροφή της τουρκοκυπριακής πλευράς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, “που είναι κάτι που δυστυχώς δεν μας χαροποιεί”, αλλά και θέματα ουσίας.

Ερωτηθείς για το θέμα συνέχισης της Διάσκεψης για την Κύπρο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «είναι μέρος της διαδικασίας” και διερωτήθηκε πώς μπορούμε να μιλούμε για καθορισμό ημερομηνίας για τη Διάσκεψη αν δεν επιστρέψει η τουρκοκυπριακή πλευρά στο τραπέζι των συνομιλιών.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι με την ίδια λογική δεν μπορούμε να μιλάμε για μεθοδολογία αν δεν επιστρέψει στο τραπέζι η τουρκοκυπριακή πλευρά, ο Εκπρόσωπος απάντησε: “Aκριβώς. Είναι μέρος. Θα προηγηθεί η επιστροφή, αλλά την ίδια στιγμή βλέπουμε και την ουσία, – σίγουρα η διαδικασία είναι σημαντική – αλλά το πιο σημαντικό αν θα αντιμετωπιστούν οι διαφωνίες και οι διαφορετικές προσεγγίσεις που έχουμε έχει να κάνει με τη συζήτηση στο τραπέζι των συνομιλιών”, ανέφερε.

Σε ερώτηση αν ανησυχούν την Κυβέρνηση οι εξελίξεις στα κατεχόμενα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «παρακολουθούμε τις εξελίξεις στις κατεχόμενες περιοχές, παρακολουθούμε γενικότερα και τις εξελίξεις και στην Τουρκία, τις αξιολογούμε. Και εκείνο που θέλω δημόσια να εκφράσω εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι την ευχή, την επιθυμία όπως υπάρξει επιστροφή στο τραπέζι των συνομιλιών».

Ερωτηθείς αν ο Πρόεδρος είχε νέες επαφές με ξένους ηγέτες, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες στις 8 Μαρτίου για να παραστεί στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα λάβει χώρα στις 9 και 10 Μαρτίου”.

“Θα συμμετάσχει επίσης στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Εκεί θα έχει την ευκαιρία να ενημερώσει τους ομολόγους του ενώ θα έχει και χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τον νέο Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου”, ανέφερε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network