MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Δύο αεροσκάφη για κατάσβεση πυρκαγιών παρέλαβε το Τμήμα Δασών (pics)

Advertisement

Sponsored by exness

Δύο αεροσκάφη για κατάσβεση πυρκαγιών παρέλαβε το Τμήμα Δασών – Πρόκειται για αεροσκάφη τύπου «air tractor» αμερικανικής κατασκευής – «O συγκεκριμένος τύπος αεροσκάφους έχει τη δυνατότητα μεταφοράς τριών τόνων πυροσβεστικού υλικού», λέει ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών Χαράλαμπος Αλεξάνδρου

Δύο αεροσκάφη τύπου «air tractor» αμερικανικής κατασκευής, παρέλαβε σήμερα το Τμήμα Δασών, μετά από σύμβαση μίσθωσης υπηρεσιών από Ισπανική εταιρεία, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για κατάσβεση πυρκαγιών.

Advertisement

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών Χαράλαμπος Αλεξάνδρου «τα δύο αεροσκάφη πυρόσβεσης προσγειώθηκαν γύρω στη μία το μεσημέρι στο αεροδρόμιο Λάρνακας και στη συνέχεια πενταμελής επιτροπή προχώρησε στην εξέταση των συνοδευτικών πιστοποιητικών των αεροπλάνων και των πληρωμάτων που τα στελεχώνουν».

Πρόσθεσε ότι «ο συγκεκριμένος τύπος αεροσκάφους έχει τη δυνατότητα μεταφοράς τριών τόνων πυροσβεστικού υλικού και έχει δύο άτομα πλήρωμα, ένα πιλότο και ένα παρατηρητή. Σύμφωνα με τις προδιαγραφές μόλις το αεροσκάφος προσγειωθεί στον δίαυλο αεροδρομίου, μπορεί μέσα σε ένα λεπτό να γεμίσει με νερό, αφρό και επιβραδυντικό για μείωση της έντασης της πυρκαγιάς».

Όπως εξήγησε ο κ. Αλεξάνδρου «τα δύο αεροσκάφη θα εδρεύουν μέχρι το τέλος Μαΐου στο αεροδρόμιο Λάρνακας και στη συνέχεια θα μεταφερθούν στο Ακρωτήρι στη Λεμεσό. Ακόμα σύμφωνα με τη στρατηγική του Τμήματος Δασών τα δύο αεροσκάφη που ήδη διαθέτει το Τμήμα θα εδρεύουν στη Λάρνακα, τα δύο νέα αεροσκάφη που παραλήφθηκαν σήμερα θα εδρεύουν στο Ακρωτήρι στη Λεμεσό, ενώ τα δύο ρωσικά ελικόπτερα τύπου Καμόφ που έφτασαν την προηγούμενη εβδομάδα, στην Κύπρο, θα εδρεύουν στην Πάφο».

Επίσης στη Λάρνακα «εδρεύει και ένα ελικόπτερο της Αστυνομίας το οποίο συνδράμει τις προσπάθειες πυρόσβεσης όταν κριθεί αναγκαίο. Τα δύο αεροσκάφη που παραλήφθηκαν σήμερα από το Τμήμα Δασών, εκτός από τις επιχειρήσεις περιπολίας και κατάσβεσης πυρκαγιών στην Κύπρο, θα μπορούν να μεταβούν και σε γειτονικές χώρες, για να συνδράμουν σε κατάσβεση πυρκαγιών από αέρος».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Αλεξάνδρου είπε πως «τα δύο ρωσικά ελικόπτερα τύπου Καμόφ που μίσθωσε η Δημοκρατία, έφτασαν στην Κύπρο με τα πληρώματα τους την περασμένη εβδομάδα. Με ειδικές διευθετήσεις και μετά από έγκριση των Υπουργών Υγείας και Μεταφορών, τους οποίους ευχαριστούμε, έγιναν όλες οι απαραίτητες ρυθμίσεις για άφιξη των αεροσκαφών στην Κύπρο αλλά και την είσοδο των πληρωμάτων τους στα αεροδρόμια».

Ωστόσο συνέχισε «λόγω της κατάστασης που επικρατεί με τον κορωνοϊό, τα πληρώματα υποβλήθηκαν σε εξετάσεις για τον ιό, οι οποίες ήταν αρνητικές και στη συνέχεια τέθηκαν σε περιορισμό. Τα ελικόπτερα Καμόφ διαθέτουν πλήρωμα 20 ατόμων που είναι Ρώσοι, δηλαδή δέκα πρόσωπα για κάθε βάρδια, ωστόσο υπάρχουν και τρεις Κύπριοι παρατηρητές».

Ανέφερε ακόμα ότι «αναμένεται γύρω στα τέλη Ιουνίου, η ολοκλήρωση του διαύλου στο Μάμμαρι, προκειμένου να υπάρχει δυνατότητα προσγείωσης και απογείωσης των αεροπλάνων και ελικοπτέρων για γρήγορο ανεφοδιασμό τους σε περίπτωση πυρκαγιάς στις βόρειες πλαγιές του Τροόδους».

Σε άλλη ερώτηση ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών είπε πως «τα δύο αεροσκάφη που παραλήφθηκαν σήμερα έχουν ενταχθεί στον Ευρωπαϊκό μηχανισμό Resceu. Από την σύμβαση ύψους ενός εκατομμυρίου 680 χιλιάδων ευρώ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα χρηματοδοτήσει το 75% της φετινής δαπάνης δηλαδή ένα εκατομμύριο ευρώ».

Ο κ. Αλεξάνδρου χαρακτήρισε «άθλο και μεγάλο επίτευγμα το γεγονός ότι μέσα σε δύο μήνες από την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να προχωρήσει το Τμήμα Δασών με την σύμβαση μίσθωσης των δύο αεροσκαφών, ετοιμάστηκαν οι όροι του Διαγωνισμού, έγινε αξιολόγηση της προσφοράς και τέθηκε στη συνέχεια ενώπιον του Συμβουλίου Προσφορών του Υπουργείου. Αφού έγινε η επίσημη κατακύρωση της προσφοράς, ετοιμάστηκαν τα απαραίτητα έγγραφα για την υποβολή της αίτησης για τη συγχρηματοδότηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network