MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

ΔΟΘ: Απαράδεκτη και άκρως προσβλητική η στάση της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας για τις νεκροψίες

Advertisement

Sponsored by exness

Απαράδεκτη και άκρως προσβλητική η στάση της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας για τις νεκροψίες λέει  η Διεθνής Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας

«Απαράδεκτη και άκρως προσβλητική» χαρακτηρίζει την αρνητική στάση της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας της Κύπρου για τις νεκροψίες εξαιτίας του κορωνοϊού, η Διεθνής Ομοσπονδία Θαλασσαιμία (ΔΟΘ).

Advertisement

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΟΘ, οι πρακτικές και η συνολική στάση της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας όλο αυτό το διάστημα, οι οποίες ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων και στο εσωτερικό της χθεσινής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, “είναι τουλάχιστον επονείδιστες, όταν εκατοντάδες επαγγελματίες υγείας υπερέβαλαν εαυτόν εν μέσω της πανδημίας για να περιθάλψουν τόσο επιβεβαιωμένα όσο και ύποπτα περιστατικά κορωνοϊού”. Συνιστούν δε, προστίθεται, κατάφωρη ασέβεια απέναντι στους θανόντες και τις οικογένειές τους, οι οποίοι βασίζονται στους ιατροδικαστές για να λάβουν απαντήσεις στα βασανιστικά ερωτήματα που τους απασχολούν σχετικά με τα αίτια θανάτου των αγαπημένων τους προσώπων.

Η ΔΟΘ αναφέρει πως ο “αναχρονιστικός τρόπος λειτουργίας” της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας, καταδεικνύεται χαρακτηριστικά και μέσα από το πρόσφατο περιστατικό θανάτου μιας ασθενούς με θαλασσαιμία στη Λεμεσό. Ενώ η οικογένεια και οι θεράποντες ιατροί της κοπέλας, όπως αναφέρει, ζήτησαν να διεξαχθεί νεκροψία στη σορό της για να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια θανάτου και να επωφεληθούν από τη διεξοδική διερεύνησή τους και άλλοι θαλασσαιμικοί, και ανέβαλαν μάλιστα για αυτή τη διαδικασία και την κηδεία της άτυχης νεαρής, η νεκροψία δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.

Η ΔΟΘ διερωτάται σε ποια χώρα η άρνηση ενός δημόσιου λειτουργού να εκτελέσει τα καθήκοντά του αποτελεί αντικείμενο συζήτησης, αντί να συνοδεύεται από πειθαρχικές τουλάχιστον επιπτώσεις, και για ποιο λόγο η ισχύουσα νομοθεσία περί Ιατροδικαστικής στη χώρα δεν έχει τροποποιηθεί από τον καιρό της αρχικής εφαρμογής της επί Αγγλοκρατίας.

Καταλήγοντας η ΔΟΘ, ζητά να γίνει άμεσα αναθεώρηση της υφιστάμενης, απαρχαιωμένης νομοθεσίας περί Ιατροδικαστικής και να προχωρήσουν οι απαραίτητες ενέργειες που θα διασφαλίζουν την απρόσκοπτη και αποτελεσματική διερεύνηση θανάτων, όταν αυτό απαιτείται, αλλά και στο πλαίσιο λειτουργίας των 3 τριών Ιατρικών Σχολών της χώρας που μπορούν να αποκομίσουν σημαντικό εκπαιδευτικό όφελος από τέτοιες διαδικασίες.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network

ΣΕΡΙ / ΑΡΗΣ

ShootandGoal