MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Δωρεάν test και φέτος σε σχολεία… ενδεχόμενο επιτόπιου εμβολιασμού μαθητών. Η επιστολή Προδρόμου στους γονείς

Advertisement

Sponsored by exness

Επιστροφή στις σχολικές αίθουσες και φέτος υπό συνθήκες πανδημίας – Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς – Ανησυχίες εκπαιδευτικών και γονέων – Απαντούν οι αρμόδιοι Υπουργοί Παιδείας και Υγείας – Επιστολή Προδρόμου προς τον Πρόεδρο της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Δημόσιων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης και διευκρινήσεις για όσα θα ισχύσουν τη νέα σχολική χρονιά – Συνέχεια στο πρόγραμμα των δωρεάν rapid test – Ανοικτό ενδεχόμενο επιτόπιου εμβολιασμού μαθητών

Της Μύριας Αβρααμίδου 

Advertisement

Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς που και φέτος θα γίνει σε συνθήκες πανδημίας, εκπαιδευτικοί και γονείς ζητούν διευκρινήσεις σχετικά με την επιστροφή των μαθητών στα θρανία και τη διαχείριση της κατάστασης όπως αυτή διαμορφώνεται δεδομένης της επιβαρυμένης επιδημιολογικής εικόνας της χώρας.

Την Τετάρτη ο Υπουργός Υγείας Πρόδρομος Προδρόμου και ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα, είχαν συνάντηση με ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ, στο επίκεντρο της οποίας τέθηκαν συγκεκριμένα ζητήματα, όπως ο εμβολιασμός μαθητών, η διενέργεια rapid test, η τοποθέτηση μονοθέσιων θρανίων και το πρωτόκολλο αντιμετώπισης θετικών περιστατικών.

Όπως αναφέρθηκε και σε προηγούμενο δημοσίευμα, οι Προέδροι των εκπαιδευτικών οργανώσεων ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ, έλαβαν από τους αρμόδιους υπουργούς διαβεβαιώσεις ότι για διευκόλυνση των μαθητών θα υπάρχουν και φέτος κινητές μονάδες για rapid test στα σχολεία. Από πλευράς ΟΕΛΜΕΚ ζητήθηκε όπως μελετηθεί το ενδεχόμενο η διενέργεια ελέγχου για κορωνοϊό από τις κινητές μονάδες να γίνεται μια φορά την εβδομάδα και όχι κάθε 72 ώρες, «γιατί θα προκαλούνται έτσι προβλήματα σχετικά με την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων». Η απάντηση που δόθηκε από τον Υπουργό Υγείας είναι ότι λόγω της επιδημιολογικής εικόνας η χρονιά θα ξεκινήσει με έλεγχο κάθε 72 ώρες και αναλόγως της εικόνας το θέμα θα συζητηθεί. Περαιτέρω, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΟΕΛΜΕΚ, εκφράστηκε από πλευράς των εκπαιδευτικών οργανώσεων ότι ο εμβολιασμός των μαθητών δεν πρέπει να είναι υποχρεωτικός. «Από τη στάση που τήρησε ο Υπουργός Υγείας φαίνεται ότι δεν υπάρχει προς το παρόν οποιαδήποτε πρόθεση για υποχρεωτικό εμβολιασμό» είπε ο κύριος Χατζησάββας.

Απάντηση Προδρόμου στις ανησυχίες γονέων

Ανησυχία εκφράζεται την ίδια ώρα και από τους οργανωμένους γονείς, για τον τρόπο με τον οποίο θα επιστρέψουν φέτος στις σχολικές αίθουσες τα παιδιά τους.

Απαντώντας σε επιστολή του Προέδρου της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Δημόσιων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης, ο Υπουργός Παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου διαβεβαιώνει τους γονείς ότι όλες οι προετοιμασίες για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς βρίσκονται σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθούν σύντομα.

Με επιστολή του προς τον Χαράλαμπο Διονυσίου, την οποία εξασφάλισε και δημοσιεύει η Cyprus Times, ο Υπουργός Παιδείας ενημερώνει μεταξύ άλλων ότι έχει ολοκληρωθεί η στελέχωση με τρόπο που το εκπαιδευτικό προσωπικό θα βρίσκεται στα σχολεία από την 1η Σεπτεμβρίου και τα μαθήματα θα μπορούν να ξεκινήσουν.

Και επαναλαμβάνοντας ότι στόχος είναι η φοίτηση των μαθητών με φυσική παρουσία, ο Πρόδρομος Προδρόμου έδωσε διευκρινίσεις με έξι σημεία σε ερωτήματα που είχαν τεθεί από πλευράς γονέων.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην επιστολή η διενέργεια δωρεάν rapid test στα σχολεία θα συνεχιστεί, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να περιοδεύουν στα σχολεία και συνεργεία που να μπορεί να διεξάγουν επιτόπου εμβολιασμό των μαθητών.

Τα 6 σημεία

  1. Κατά τη νέα σχολική χρονιά, 2021-22, θα εξακολουθήσει να ισχύει η διευθέτηση για επισκέψεις στα σχολεία συνεργείων που θα διενεργούν διαγνωστικούς ελέγχους ταχείας διεκπεραίωσης έναντι του COVID-19 (rapid test), όπως και κατά την προηγούμενη σχολική χρονιά.
  2. Σύμφωνα με διευθετήσεις που γίνονται με το Υπουργείο Υγείας, αυτά τα τεστ θα διενεργούνται για τους μαθητές/-τριες δωρεάν.
  3. Επιπλέον, εξετάζεται το ενδεχόμενο να περιοδεύουν στα σχολεία και συνεργεία που να μπορεί να διεξάγουν επιτόπου εμβολιασμό των μαθητών/-τριών.
  4. Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς θα διοργανωθεί ενημέρωση/ επιμόρφωση των μαθητών/-τριών από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό για την πανδημία όπως εξελίσσεται σήμερα, όπως βεβαίως και για την ωφέλεια και την αναγκαιότητα του εμβολιασμού. Ανάλογες ενημερωτικές συναντήσεις θα διοργανωθούν από το ΥΠΠΑΝ και για γονείς/κηδεμόνες, μετά από συνεννοήσεις που θα γίνουν με τη Συνομοσπονδία σας.
  5. Το Υγειονομικό Πρωτόκολλο που θα ισχύσει και το οποίο διαλαμβάνει ζητήματα που αναφέρονται στην επιστολή σας (π.χ. τι θα ισχύει εάν προσβάλλεται από τον ιό κάποιος εμβολιασμένος, χειρισμός στενών επαφών κ.ο.κ.) έχει ετοιμασθεί. Απομένει να δοθούν κάποιες τελικές κατευθύνσεις/διευκρινήσεις από τη Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή του Υπ. Υγείας (επιδημιολόγοι), προκειμένου να διοχετευτεί σε όλα τα σχολεία και να σας κοινοποιηθεί.
  6. Το ΥΠΠΑΝ σκοπεύει να διοργανώσει και φέτος ενημερωτικά σεμινάρια τόσο για τις διευθύνσεις των σχολείων και άλλους αρμόδιους, όσο και για γονείς, σχετικά με το Πρωτόκολλο και την εφαρμογή του.

Με την επιστολή του, ο Υπουργός Παιδείας, εξέφρασε πρόθεση για διευθέτηση συνάντησης με τη Συνομοσπονδία Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Δημόσιων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης, προκειμένου να υπάρξει ενδελεχής ενημέρωση.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network

Τρέχει..

Protathlima