MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Δώδεκα φοιτητές και 256 μαθητές στα σχολεία των Κεντρικών Φυλακών

Advertisement

Sponsored by exness

Δώδεκα φοιτητές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, μεταξύ των οποίων μια ισοβίτισσα και ένας φοιτητής νομικής, βρίσκονται μεταξύ των 630 περίπου κρατουμένων στις Κεντρικές Φυλακές.

Advertisement

256 κρατούμενοι φοιτούν στην εσπερινή τεχνική σχολή και παρακολουθούν τα 30 μαθήματα των επιμορφωτικών ινστιτούτων που παραδίδονται στα σχολεία που λειτουργούν σε όλες τις πτέρυγες, ενώ στα εργαστήρια μπορούν να αναπτύξουν δεξιότητες, με πιστοποίηση που εξασφαλίζεται χωρίς να διακρίνεται ότι προέρχεται από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα των φυλακών.

Πεθύμησαν σουβλάκια και χαλλούμι

Οι κρατούμενοι δεν είχαν παράπονο, φάνηκαν ικανοποιημένοι από το επίπεδο της εκπαίδευσης και των γνώσεων που λαμβάνουν. Μόνο η Ζωή, στην γυναικεία πτέρυγα, διατύπωσε ένα παράπονο που φαίνεται ότι είχαν κι άλλες συγκρατούμενες. “Πεθυμήσαμε τα σουβλάκια. Και το χαλούμι. Εγώ δεν λέω όχι ούτε στα αμπελοπούλια”. Τα μέλη της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής χαμογέλασαν και το αίτημα βρήκε ανταπόκριση από την Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Τμήματος Φυλακών, Αννα Αριστοτέλους με την προϋπόθεση ότι το ψήσιμο θα το αναλάβουν οι ίδιες.

Στις γυναικείες φυλακές είχαν το τέταρτο μάθημα κοπτικής ραπτικής. Στη διπλανή αίθουσα που λειτουργεί και ως γυμναστήριο, τα όργανα θα αλλάξουν με χορηγία του ΟΠΑΠ Κύπρου και ένας γυμναστής από τον ΚΟΑ αναλαμβάνει την άθληση των γυναικών. Η αίθουσα θα χρησιμοποιείται και για το εσπερινό σχολείο.

Στην γυναικεία πτέρυγα ο υπερπληθυσμός είναι εμφανής. Από 30 τους τελευταίους δύο μήνες κρατούμενες έγιναν 50. Σε κάποια δωμάτια κοιμούνται και 16 άτομα μαζί. Μόνο μία ισοβίτισσα κοιμάται μόνη της. Οι γυναίκες ανταποκρίνονται όμως στα εκπαιδευτικά προγράμματα.

Και μαθήματα υπολογιστών

Η κ. Αριστοτέλους ενημέρωσε τα μάλη της Επιτροπής Παιδείας ότι σε συνεργασία με την Microsoft όσοι παρακολουθούν μαθήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών λαμβάνουν πιστοποίηση ενώ η Cyta παρέχει δωρεάν τους υπολογιστές και οι απόφοιτοι αυτών των μαθημάτων μπορούν να κάνουν πρακτική στο Οργανισμό.

Ο 53χρονος Χ.Κ στο μάθημα ηλεκτρολογίας της εσπερινής τεχνικής σχολής δήλωσε πολύ ικανοποιημένος. “Εκπαιδευόμαστε σε κάτι που δεν ξέραμε. Ελλείψεις δεν έχουμε προς το παρόν. Το πρωί το μάθημα ξεκινά 8-8.15. Οι καθηγητές έρχονται στην ώρα τους, εμείς κάποτε αργούμε…”.

«Το μαργαριτάρι των φυλακών»

Τα μαθήματα ξεκινάν από τις 8 το πρωί και διαρκούν μέχρι τις 14.30. Ο υπεύθυνος του σχολείου στις φυλακές ανέφερε ότι έχουν διάφορα μαθήματα, φέτος και μάθημα χορού. Στο μάθημα τέχνης, στην κεντρική αίθουσα και κεντρική βιβλιοθήκη, ήταν όλο αλλοδαποί, επτά στον αριθμό, με εκπαιδεύτρια από τα επιμορφωτικά κέντρα. Στο ξυλουργείο, ξυλογλυπτική και θρησκευτικές σκαλιστές εικόνες. Στο βιβλιοδετείο τυπώνονται και δένονται τα πρακτικά της Βουλής για το Προεδρικό από το 1960, φάκελοι με το σήμα της Προεδρίας, του Υπουργείου Εξωτερικών και το 95% των βιβλίων του κράτους, μας ενημερώνει ο υπεύθυνος του βιβλιοδετείου, “το μαργαριτάρι των Φυλακών” όπως ανέφερε. Τριάντα κρατούμενοι απασχολούνται στο βιβλιοδετείο.

Τα μαθήματα στις φυλακές ακολουθούν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τους ενήλικες μαθητές, όμως συνεχίζουν αδιάκοπα, Χριστούγεννα, Πάσχα και καλοκαίρι. Την κανονική διάρκεια της σχολικής χρονιάς με εκπαιδευτικούς αποσπασμένους από το Υπουργείο Παιδείας, στις διακοπές με εθελοντές. Το μάθημα γίνεται “λίγο στα αγγλικά, λίγο στα ελληνικά”, όπως μας ελέχθη, αφού το 55% των κρατουμένων είναι αλλοδαποί.

Φοιτητές με τη μέθοδο tutoring

Οι φοιτητές είναι τριών ιδιωτικών πανεπιστημίων που παρακολουθούν μαθήματα εξ αποστάσεων και παρακάθονται σε εξετάσεις ή με την μέθοδο tutoring, όπου έρχονται καθηγητές για την παράδοση μαθημάτων. Όλοι οι φοιτητές διδάσκονται, μελετούν εντός των Φυλακών. Η Αναπληρώτρια Διευθύντρια ανέφερε ότι θα προχωρήσουν με μνημόνιο συνεργασίας και με το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Τα δίδακτρα είναι μειωμένα κατά 50-70% ή και δωρεάν, σημείωσε.

Υπάρχει η τυπική και άτυπη εκπαίδευση, συμπλήρωσε, εξηγώντας ότι στόχος της τυπικής εκπαίδευσης είναι οι κρατούμενοι να αποκτήσουν απολυτήριο τεχνικής σχολής και πιστοποιημένη επαγγελματική γνώση σε τομείς της οικονομίας όπου μπορούν να απορροφηθούν. Ενισχύσαμε τους κλάδους σπουδών από τέσσερις σε έξι, πρόσθεσε, ενώ παράλληλα ενισχύθηκε και το διδακτικό προσωπικό.

Μέσα από τα προγράμματα της εσπερινής σχολής, με την νέα ακαδημαϊκή χρονιά, θα δίδεται η δυνατότητα στους κρατούμενους που δεν πληρούν τα τυπικά κριτήρια για εγγραφή στην εσπερινή σχολή να παρακολουθούν υπό το καθεστώς του παρατηρητή και να λαμβάνουν πιστοποίηση. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας όσοι δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν το γυμνάσιο ή το λύκειο, με ενισχυτική διδασκαλία στα σχολεία των φυλακών θα μπορούν να παρακαθίσουν σε κατατακτήριες εξετάσεις για απόκτηση απολυτηρίου.

Από φέτος το εκπαιδευτικό σύστημα των Φυλακών δεν διαφέρει σε τίποτα από το εκπαιδευτικό σύστημα πιστοποίησης των μαθημάτων, σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς των Φυλακών και τις συστάσεις της Επιτροπής των Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Σημαντικό είναι κάποιος να έχει προσόντα για εργοδότηση όταν βγει έξω και να μην έρθει πίσω, δήλωσε ο Ιωνάς Νικολάου κατά την ενημέρωση των μελών από την ηγεσία των Φυλακών.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network