MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Διπλωματικός πυρετός. «Τα ΗΕ τα έκαναν θάλασσα»

Advertisement

Sponsored by exness

Διπλωματικά διαβήματα Λευκωσίας για όσα έγιναν στην Τουρκία – Τα Ηνωμένα Έθνη τα έκαναν… θάλασσα, λέει ο Υπουργός Εξωτερικών – Οι εξηγήσεις του οργανισμού και η παρέμβαση Μπάιντεν

Advertisement

Η… ξαφνική μετάβαση Ακιντζί στην Κωνσταντινούπολη, όπου πραγματοποιείτο η Σύνοδος των Ηνωμένων Εθνών την περασμένη Δευτέρα, δεν αφήνει άλλη επιλογή στην Κυπριακή Δημοκρατία από το να προβεί σε διπλωματικά διαβήματα, καταγγέλλοντας τα όσα έγιναν στην Κωνσταντινούπολη.

Τα θέμα θα απασχολήσει χωριστές συναντήσεις που θα έχουν αρχές Ιουνίου ο Υπουργός Εξωτερικών και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, με τον ΓΓ του ΟΗΕ και τον Διευθυντή του γραφείου του αντίστοιχα.

Η Λευκωσία πρόκειται να μεταφέρει στη Νέα Υόρκη το ξεκάθαρο μήνυμα, ότι τέτοιες συμπεριφορές δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές. Την κατάσταση περιπλέκει ακόμα περισσότερο, το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ζήτησε και έλαβε διαβεβαιώσεις από πλευράς ΗΕ, ότι κάτι τέτοιο δεν θα συνέβαινε.

Δεν υπήρξε επίσημη συνάντηση, διαμηνύει ο ΟΗΕ

Στο μεταξύ, ο βοηθός εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Φερχάν Χακ, δήλωσε χθες πως «δεν υπήρξε επίσημη συνάντηση με τον κ. Ακιντζί. Πιστεύω πως παρευρέθηκε σε εκδήλωση στην οποία και ο ΓΓ ήταν επίσης παρών, συναντήθηκαν εν συντομία στο πλαίσιο αυτής της εκδήλωσης, όμως σε καμία περίπτωση δεν υπήρχε προγραμματισμένη συνάντηση».

Επανέλαβε ότι τα Ηνωμένα Έθνη δεν έχουν λάβει επίσημη ενημέρωση σε σχέση με ακύρωση οποιωνδήποτε συναντήσεων.

«Τα έκαναν θάλασσα»

Μιλώντας το πρωί στο Τρίτο, ο Ιωάννης Κασουλίδης διατύπωσε έντονες επικρίσεις κατά του ΟΗΕ. Μεταξύ άλλων είπε πως «τα Ηνωμένα Έθνη τα έκαναν… θάλασσα και δεν πρέπει να προσπαθούν να ρίξουν αλλού την ευθύνη».

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του εκπροσώπου του ΓΓ, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε πως «ρίχνει στάχτη στα μάτια» και κάλεσε τον Οργανισμό να δώσει ικανοποιητικές εξηγήσεις.

Ανακοίνωση Λευκού Οίκου

Πάντως, ο Λευκός Οίκος εξέδωσε γραπτή ανακοίνωση μέσω τις οποίας επιβεβαιώνεται η παρέμβαση Μπάιντεν. Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος «κάλεσε τους δύο ηγέτες να επαναλάβουν τις συναντήσεις, το συντομότερο δυνατό».

«Ο Αντιπρόεδρος Μπάιντεν συνομίλησε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, για να τον συγχαρεί για τις επιτυχείς βουλευτικές εκλογές, να επιβεβαιώσει ότι η πολιτική των ΗΠΑ προς την Κύπρο παραμένει αμετάβλητη και να ενθαρρύνει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να αδράξει την ευκαιρία και να διαπραγματευτεί μια διευθέτηση που θα επανενώνει την Κύπρο ως μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Προστίθεται ότι ακολούθως, ο Αντιπρόεδρος Μπάιντεν συνομίλησε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για να μεταφέρει το ίδιο μήνυμα, για την ανάγκη να συνεχίσει να κινείται προς τα εμπρός στις διαπραγματεύσεις για τη διευθέτηση.

 «Ο Αντιπρόεδρος κάλεσε τους δύο ηγέτες να επαναλάβουν τις συναντήσεις, το συντομότερο δυνατό. Ο Αντιπρόεδρος Μπάιντεν δεσμεύθηκε για συνεχή στήριξη των ΗΠΑ στις δύο πλευρές, καθώς εργάζονται για την επίτευξη μιας επιτυχούς συμφωνίας πριν από το τέλος του έτους και εξήρε τη δέσμευση και το θάρρος των ηγετών για τα ιστορικά μέτρα που λαμβάνουν για την επανένωση του νησιού», καταλήγει η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

 

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network

ΚΟΚΟΡΙΝ;

ShootandGoal