MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Διπλωματικός οργασμός στην Νέα Υόρκη

Advertisement

Sponsored by exness

Εβδομάδα διπλωματικών εξελίξεων στην Νέα Υόρκη, με τους Αναστασιάδη και Χριστοδουλίδη να επιδίδονται σε μαραθώνιο επαφών -στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ- με αντικείμενο τις περιφερειακές, ευρωπαϊκές και διεθνείς εξελίξεις. Τα μέλη της κυπριακής αποστολής έφτασαν τα ξημερώματα στην αμερικανική μεγαλούπολη και έπιασαν αμέσως δουλειά.

Advertisement

Στην πρώτη γραμμή θα βρεθούν τόσο οι υφιστάμενοι, όσο και οι «αναδυόμενοι» πολυμερείς σχηματισμοί συνεργασίας. Τις τελευταίες εβδομάδες άρχισαν να παίρνουν σάρκα και οστά οι δύο νέες τετραμερείς Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου – Γαλλίας (για ενέργεια, οικονομία και ασφάλεια) και Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ – Γερμανίας (κυρίως για ασφάλεια). Για τους εν λόγω σχηματισμούς καταγράφεται έντονο αμερικανικό ενδιαφέρον, το οποίο δεν αποκλείεται να μετουσιωθεί σε… πράξεις.

Σε ό, τι αφορά τις υφιστάμενες τριμερείς, αναμένεται ότι θα μπουν οι βάσεις για τις επόμενες συνόδους κορυφής. Στην Νέα Υόρκη θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των υπουργών εξωτερικών Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου, για την προετοιμασία της τριμερούς στην Κρήτη στις 10 Οκτωβρίου. Η επόμενη σύνοδος κορυφής με το Ισραήλ «κλείδωσε» για τις 20 Δεκεμβρίου. Και για τους δύο σχηματισμούς αποφασίστηκε η ίδρυση μόνιμης γραμματείας, η οποία θα εδρεύει στην Λευκωσία.

Σημαντικά αποτελέσματα αναμένεται ότι θα προκύψουν και από τις διμερείς επαφές που θα έχουν οι Αναστασιάδη και Χριστοδουλίδης. Όπως διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή το πρόγραμμα, οι περισσότερες συναντήσεις θα γίνουν με αξιωματούχους των κρατών της περιοχής μας και των χωρών του κόλπου. Από την ατζέντα του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν λείπουν και συναντήσεις με αντιπροσωπείες εταιρειών για τα ενεργειακά.

Ετοιμότητα αλλά… και προετοιμασία

Με την άφιξη του στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έστειλε μήνυμα ετοιμότητας για επιστροφή στο τραπέζι του διαλόγου αλλά με την κατάλληλη προετοιμασία.

Η δική μας θέση είναι καλά γνωστή, τόνισε, και αποφασισμένοι είμαστε και βούληση διαθέτουμε ώστε να επαναρχίσει ο διάλογος – αφού υπάρξει μια προεργασία για να μην οδηγηθούμε σε μια νέα αποτυχία – σε μια νέα Σύνοδο από εκεί όπου είχαμε μείνει με βάση το πλαίσιο Γκουτέρες.

«Βεβαίως αν έκανα αναφορά στην προεργασία που πρέπει να γίνει το έπραξα γιατί θεωρώ ότι από την ώρα που ο κ. Ακκιντζί  έχει αποσύρει τους χάρτες που κατατέθηκαν και ήταν προαπαιτούμενο για να οδηγηθούμε στη Σύνοδο της Γενεύης, αντιλαμβάνεστε ότι εν τη ουσία τα έξι σημεία παραμένουν πέντε και συνεπώς χρειάζεται προετοιμασία, χρειάζεται προετοιμασία ακόμα όσον αφορά τις προθέσεις της Τουρκίας σε σχέση με την Ασφάλεια, που περιλαμβάνει βεβαίως την κατάργηση των επεμβατικών δικαιωμάτων και την απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων.»

Αυτό που επιδιώκουμε, υπογράμμισε, είναι αυτό που και ευστόχως ο ΓΓ έχει αναφέρει: ένα κανονικό κράτος, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network