MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Δημητριάδης: Η Κύπρος να καταστεί περιφερειακός κόμβος δορυφορικών επικοινωνιών

Advertisement

Sponsored by exness

Υπ. Επικοινωνιών:Η Κύπρος να καταστεί περιφερειακός κόμβος δορυφορικών επικοινωνιών  – «Νέες ευκαιρίες χρηματοδότησης της κυπριακής βιομηχανίας και της κυπριακής ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας»

Advertisement

Τη φιλοδοξία της Κύπρου να καταστεί περιφερειακός κόμβος στον τομέα των δορυφορικών επικοινωνιών και να αναπτύξει καινοτόμες υπηρεσίες διαστημικής τεχνολογίας, εξέφρασε ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Μάριος Δημητριάδης, σε χαιρετισμό του σε ημερίδα που διοργάνωσαν την Τετάρτη, στη Λευκωσία το Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών του Υπουργείου Μεταφορών και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμό Διαστήματος (ΕΟΔ) με τίτλο “Νέες ευκαιρίες χρηματοδότησης της κυπριακής βιομηχανίας και της κυπριακής ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας”.

Στόχος της ημερίδας ήταν η ενημέρωση από τον ΕΟΔ των ενδιαφερόμενων για το πλαίσιο και τις διαδικασίες σε σχέση με την υποβολή Προτάσεων, από τις οποίες θα προκύψουν τα έργα που θα επιλεγούν για χρηματοδότηση, στο πλαίσιο της Συμφωνίας European Cooperating State (ECS/PECS) που υπογράφτηκε στις 6 Ιουλίου 2016 μεταξύ του Υπουργείου και του ΕΟΔ.

Με την υπογραφή της συμφωνίας, διάρκειας πέντε χρόνων, η Κύπρος μπορεί να συμμετέχει ενεργά στις δραστηριότητες και τα προγράμματα του ΕΟΔ. Με αυτό τον τρόπο ανοίγουν νέες προοπτικές για την ανάπτυξη της κυπριακής βιομηχανίας και της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας στην Κύπρο, και τίθενται οι βάσεις για την ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών στις οποίες γίνεται χρήση των διαστημικών τεχνολογιών.

Η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να καταβάλλει στον ΕΟΔ ετήσια χρηματική συνδρομή ύψους 1,35 εκ. ευρώ (περίπου). Ταυτόχρονα, όμως, το 90% περίπου αυτής της συνδρομής θα επιστρέφει στην Κύπρο υπό τη μορφή κάθετης χρηματοδότησης από τον ΕΟΔ σε εγχώρια ερευνητικά και καινοτόμα προγράμματα, καθώς και για συμβουλευτικές υπηρεσίες.

Η 1η Πρόσκληση, ύψους 1,2 εκ. ευρώ, η οποία αναμένεται να γίνει σύντομα, απευθύνεται μόνο στους Κύπριους φορείς και οργανισμούς και θα περιλαμβάνει δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης, διαστημικές εφαρμογές, προϊόντα και υπηρεσίες που κάνουν χρήση των υποδομών του ΕΟΔ / ευρωπαϊκών υποδομών, προπαρασκευαστικές δραστηριότητες για την υποστήριξη της εθνικής ανταγωνιστικότητας που συνδέονται με τα προγράμματα του ΕΟΔ και ενέργειες ευαισθητοποίησης και εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

Ο κ. Δημητριάδης ανέφερε πως το σημερινό γεγονός μπορεί να θεωρηθεί ως το πρώτο βήμα προς την επιτυχή εφαρμογή της συμφωνίας που υπογράφτηκε στις 6 Ιουλίου. Είπε πως στόχος της συμφωνίας είναι η διασύνδεση της Κύπρου με προγράμματα και δραστηριότητες του Οργανισμού καθώς και η προετοιμασία της χώρας κατά τον πιο επαρκή τρόπο για ενδεχόμενη μελλοντική έναρξή της στη Σύμβαση του ΕΟΔ.

Ο Υπουργός Μεταφορών υπογράμμισε πως η υπογραφή της συμφωνίας αναμένεται να έχει ως αποτέλεσμα την προώθηση της καινοτομίας και της έρευνας, εκπαιδεύοντας την ίδια στιγμή τους νεαρούς μηχανικούς και επιστήμονες και δημιουργώντας νέες δουλειές και ευκαιρίες.

Πιστεύουμε επίσης ότι η συμφωνία θα δώσει τη δυνατότητα στα πανεπιστήμια και στη βιομηχανία να γίνουν πιο ανταγωνιστικά και να εξασφαλίσουν επιπρόσθετα κονδύλια, ανέφερε.

Ο κ. Δημητριάδης υπογράμμισε πως η Κύπρος χρειάζεται να προχωρήσει πέραν των παραδοσιακών τομέων της οικονομίας και να ανοιχτεί σε νέους τομείς, όπως στις εφαρμογές της τεχνολογίας του διαστήματος.

“Αναμένουμε ότι η γεωγραφική θέση της Κύπρου, στη μέση τριών ηπείρων (Ευρώπη, Ασία και Αφρική), σε συνδυασμό με την ενίσχυση της συνεργασίας με τον ΕΟΔ, θα έχει ως αποτέλεσμα η Κύπρος να καταστεί περιφερειακός κόμβος στον τομέα των δορυφορικών επικοινωνιών”, ανέφερε.

Είπε επίσης πως η Κύπρος είναι από τις χώρες με τις καλύτερες κλιματολογικές συνθήκες για την παρατήρηση της γης. Επιπρόσθετα με τη στρατηγική της θέση, την εθνική υποδομή και εμπειρογνωμοσύνη, μπορούμε να αναπτύξουμε καινοτόμες υπηρεσίες διαστημικής τεχνολογίας, πρόσθεσε.

Ανέφερε πως ο τομέας του διαστήματος και ο τομέας της τεχνολογίας της πληροφορίας και των επικοινωνιών μπορούν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη και την περιφερειακή συνεργασία και να προωθήσουν τη συνεργασία μεταξύ των γειτονικών χωρών.

“Η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει επιβεβαιώσει την πολιτική της βούληση και δέσμευση για ανάπτυξη της τεχνολογίας του διαστήματος στην Κύπρο. Είναι τώρα η σειρά σας να δείξετε την πραγματική δύναμη των Κύπριων φορέων που εμπλέκονται σε θέματα που αφορούν τον τομέα του διαστήματος, αναπτύσσοντας περαιτέρω στην εγχώρια βιομηχανία και υποδομή στον τομέα του διαστήματος, προκειμένου να διασφαλίσετε την επιτυχή εφαρμογή της Συμφωνίας ECS”, ανέφερε απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες.

Όπως αναφέρεται στην πρόσκληση που είχε σταλεί σε υπηρεσίες, φορείς και οργανισμούς για εκδήλωση ενδιαφέροντος συμμετοχής στην ημερίδα τα πιο σημαντικά οφέλη από την ενδυνάμωση της κυπριακής διαστημικής οικονομίας είναι η ενίσχυση της εικόνας της Δημοκρατίας ως σημαντικού παίχτη στους τομείς των τεχνολογιών του διαστήματος, η δημιουργία νέων επιχειρήσεων, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, και η προσέλκυση επενδύσεων σε αυτούς τους τομείς, η παράλληλη τόνωση του τομέα παροχής υποστηρικτικών υπηρεσιών (π.χ. χρηματοοικονομικά, λογιστικά, νομικά), η ενίσχυση των ερευνητικών υποδομών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων στα πανεπιστήμια, η μεταφορά τεχνογνωσίας και συνέργειες μεταξύ των πανεπιστημίων και της εγχώριας βιομηχανίας, η προσέλκυση καταξιωμένων Κύπριων και ξένων επιστημόνων.

Επίσης η εξασφάλιση μεγαλύτερων κονδυλίων χρηματοδότησης από τα ανταγωνιστικά προγράμματα της ΕΕ και του ΕΟΔ, η πρόσβαση στην τεχνογνωσία και στις συμβουλευτικές υπηρεσίες που έχει αναπτύξει ο ΕΟΔ, η ανάπτυξη συνεργειών με άλλες στρατηγικές της Κυπριακής Δημοκρατίας (π.χ. ψηφιακή στρατηγική, στρατηγική της έξυπνης εξειδίκευσης, στρατηγική της πράσινης ανάπτυξης, στρατηγική της γαλάζιας ανάπτυξης), η βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών από την εφαρμογή διαστημικών τεχνολογιών, η βελτίωση της λειτουργίας των κρατικών υπηρεσιών με τη χρήση διαστημικών εφαρμογών, η δημιουργία δικτύου επίβλεψης και οργάνωσης θαλάσσιων σταθμών εξόρυξης πετρελαίου η φυσικού αερίου, η ανάδειξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε βασικό επιχειρησιακό χώρο για επίβλεψη καταστροφών και η οργάνωση επιχειρήσεων διάσωσης καθώς και η ανάδειξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε περιφερειακό κέντρο δορυφορικών επικοινωνιών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network

Τρέχει..

Protathlima