MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Διμερείς σχέσεις και Κυπριακό στην ατζέντα των επαφών Λαβρόφ στην Αθήνα

Advertisement

Sponsored by exness

Στην Αθήνα θα βρίσκεται την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος θα γίνει αρχικά δεκτός από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και από τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Θα ακολουθήσει συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά με τον οποίο θα συνυπογράψει το Πρόγραμμα Διαβουλεύσεων των Υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας- Ρωσίας για την τριετία 2017-2019 και στη συνέχεια θα γίνουν δηλώσεις προς τα ΜΜΕ.

Advertisement

Στο επίκεντρο των συναντήσεων Λαβρόφ ιδιαίτερα με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά θα βρεθεί η πορεία των διμερών σχέσεων ιδιαίτερα στους τομείς της οικονομίας, της ενέργειας, των επενδύσεων και της πολιτικής συνεργασίας, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή αλλά και το Κυπριακό.

Ως προς το Κυπριακό, ελληνικές διπλωματικές πηγές υποστήριζαν ότι η Ελλάδα αναμένει από τη Ρωσία, και λόγω της ιδιότητάς της ως Μονίμου Μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, να επιβεβαιώσει τη θέση της για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, η οποία θα είναι σύμφωνη με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και θα λαμβάνει υπόψη της αποκλειστικά και μόνον τα συμφέροντα των Κυπρίων.

Επίσης, η Αθήνα επιθυμεί να διαμηνύσει, με αφορμή την επίσκεψη Λαβρόφ, ότι είναι αναγκαίο να υπάρχουν ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας με τη Ρωσία από πλευράς ΕΕ καθώς εκτιμά ότι δεν είναι παραγωγικό να παγιωθεί μια ψυχροπολεμική σχέση μεταξύ Δύσης γενικότερα και Ρωσίας σε μια τόσο κρίσιμη χρονική περίοδο με ανοιχτά πολεμικά μέτωπα και εύθραυστες διεθνείς πολιτικές ισορροπίες.  Επίσης, τάσσεται σταθερά υπέρ του διαλόγου πιστεύοντας ότι η Ρωσία αποτελεί εγγενές μέλος της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφαλείας.

Υπενθυμίζεται ότι το 2016,έχει ανακηρυχθεί ως «Έτος της Ελλάδας στη Ρωσία» και αντίστοιχα ως «Έτος Ρωσίας στην Ελλάδα», κατά τη διάρκεια του οποίου έχουν διοργανωθεί στις δύο χώρες δεκάδες πολιτιστικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες. Μετά από το υπουργείο Εξωτερικών οι Νίκος Κοτζιάς και Σεργκέι Λαβρόφ θα απευθύνουν χαιρετισμό στο 4ο Ελληνορωσικό Κοινωνικό Forum στο Ζάππειο Μέγαρο και στη συνέχεια θα παραστούν στα εγκαίνια της έκθεσης «Ερμιτάζ – Πύλη στην Ιστορία» στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο. Η επίσκεψη του Ρώσου ΥΠΕΞ στην Αθήνα θα ολοκληρωθεί με την αναγόρευσή του σε Επίτιμο Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network