MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Δικαστική συνδρομή για υποθέσεις της οικονομίας ζήτησε ο Ιωνάς στην Αθήνα

Advertisement

Sponsored by exness

Η Κύπρος, δια του Υπουργού Δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου, ζήτησε τη δικαστική συνδρομή της ελληνικής κυβέρνησης για ζητήματα που εκκρεμούν στην Ελλάδα και αφορούν, όπως δηλωσε, μερικές υποθέσεις που συνδέονται με την κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας.

Advertisement

Πηγές του ΚΥΠΕ στην Αθήνα αναφέρουν ότι η συνδρομή που ζητά η Κύπρος από την Ελλάδα αφορά πρωτίστως τις υπό εξέλιξη έρευνες για τη Λαϊκή Τράπεζα και το ρόλο του Ανδρέα Βγενόπουλου σε αυτήν.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, οι ελληνικές αρχές, και ιδίως ο Υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος με τον οποίο συναντήθηκε σήμερα στην Αθήνα ο κ. Νικολάου και συζήτησε μαζί του το θέμα, έδειξαν διατεθειμένες να εξετάσουν το θέμα της παροχής δικαστικής συνδρομής ώστε να συνδράμει ο κ. Βγενόπουλος στο ανακριτικό έργο, και να επανέλθουν σύντομα με απάντηση.

Μτά τη συνάντησή του με τον Κύπριο Υπουργό, και ο κ. Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, Υφυπουργός αρμόδιος για την καταπολέμηση της διαφθοράς, δήλωσε ότι οι δυο τους συζήτησαν και θέματα δικαστικών συνδρομών “και αποφασίσαμε να ενταθούν οι προσπάθειες και η επιτάχυνση διεκπεραίωσης και από τις δύο πλευρές των αιτημάτων συνδρομής”.

Επίσης ο κ. Παπαγγελόπουλος ανακοίνωσε ότι συμφωνήθηκε με τον κ. Νικολάου η κατάρτιση κοινής ομάδας εργασίας μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου, στην οποία θα συμμετάσχουν Εισαγγελείς και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες, “για προώθηση του κοινού μας στόχου, την καταπολέμηση της διαφθοράς”.

«Στο πλαίσιο αυτό”, συμπλήρωσε ο κ. Νικολάου, “η Κύπρος προετοιμάζει το δικό της στρατηγικό σχέδιο κατά της διαφθοράς” . Και υπογράμμισε ότι “από κοινού διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν πολλά ζητήματα για τα οποία χρειάζεται η κοινή συνεργασία σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε, ή τουλάχιστον να δημιουργήσουμε εκείνες τις συνθήκες πρόληψης στα ζητήματα διαφθοράς».

Δήλωσε ακόμα ότι συζήτησαν θέματα σχετικά με το πόθεν έσχες των πολιτικών, τη διερεύνηση υποθέσεων διαφθοράς στην οποία εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα, και άλλα.

Ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι ενημέρωσε τον ομόλογό του Νίκο Παρασκευόπουλο, για τη λειτουργία των διοικητικών δικαστηρίων στην Κύπρο, την εκπαίδευση δικαστών και δικηγόρων επί συγκεκριμένων θεμάτων, όπως η εξέταση φορολογικών ζητημάτων επί της ουσίας, για τις αλλαγές που έχει κάνει η Κύπρος στο σωφρονιστικό σύστημα, κ.λπ.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, είπε, άκουσε και τις απόψεις της ελληνικής πλευράς για προγράμματα που έχουν να κάνουν με άτομα που έχουν καταδικαστεί για σεξουαλικά εγκλήματα και πώς αυτά μπορούν, με την κατάλληλη αγωγή, να αποθεραπευτούν και να επανέλθουν χωρίς κίνδυνο στην κοινωνία όταν εκτίσουν την ποινή τους.

Ο κ. Νικολάου συναντήθηκε στη συνέχεια με τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα. Αντάλλαξαν απόψεις για θέματα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, ασύμμετρης απειλής (βιολογικός πόλεμος, κ.λπ.), και λειτουργίας ακτοφυλακής που, όπως είπε, σκοπεύει η Κύπρος να ιδρύσει σύντομα ως ανεξάρτητο σώμα στα πρότυπα του ελληνικού λιμενικού σώματος.

Τέλος, άκρως χρήσιμη χαρακτήρισε ο Υπουργός Δικαιοσύνης της Κύπρου την συνάντησή του με τον Πρόεδρο Παναγιώτη Πικραμένο, και το Γενικό Γραμματέα, Νικόλαο Κανελλόπουλο, του Οργανισμού Προώθησης Εναλλακτικής Λύσης Διαφορών μεταξύ φυσικών και νομικών προσώπων ώστε να μην φτάνουν όλες οι υποθέσεις στο ακροατήριο και να αποφεύγεται ο δικαστικός συνωστισμός που και στην Κύπρο και στην Ελλάδα, όπως είπαν, είναι μεγάλος.

Επί αυτού του θέματος, είπε ο κ. Νικολάου, συμφωνήθηκε να προσφέρει η ελληνική πλευρά την τεχνογνωσία της στα θέματα αυτά και να καταρτισθεί ειδική ομάδα για την προετοιμασία του πλαισίου που θα διέπει την Αρχή αυτήν που θα δημιουργηθεί και στη Κύπρο, αξιοποιώντας και χρήματα από προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network