MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Διάσπαση «αρχιεπισκοπικών» στη Σύνοδο, παρασκήνιο για αποχωρήσεις ή πριμοδοτήσεις

Advertisement

Sponsored by exness

Αρχίζει δειλά δειλά να ξεκαθαρίζει το προεκλογικό σκηνικό στην Εκκλησία της Κύπρου, η οποία μπήκε και επισήμως σε διαδικασία διαδοχής του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β’.

Επτά από τα 16 μέλη της Ιεράς Συνόδου εξεδήλωσαν ενδιαφέρον για τον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο και το πλέον ενδιαφέρον στοιχείο είναι το γεγονός ότι τέσσερις από αυτούς ανήκουν ή πρόσκεινται στη λεγόμενη ομάδα των Αρχιεπισκοπικών: Ο μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, ο μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειος, ο Μητροπολίτης Κυρήνειας Χρυσόστομος και ο Επίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος, εξεδήλωσαν ενδιαφέρον για το αρχιεπισκοπικό αξίωμα. Την επτάδα των υποψηφίων συμπληρώνουν ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος, ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας και ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος.

Advertisement

Πρώτο τεστ δυνάμεων

Μητροπολίτες Πάφου Γεώργιος και Κωνσταντίας-Αμμοχώστου Βασίλειος είχαν το πρώτο τεστ κατά τη διάρκεια της χθεσινής Ιεράς Συνόδου, η οποία καθόρισε τη διαδικασία για τη διαδοχή. Ο Μητροπολίτης Βασίλειος πέτυχε μια πρώτη νίκη στη Σύνοδο, αφού η πρότασή του για διεξαγωγή των εκλογών στις 18 Δεκεμβρίου υπερψηφίστηκε από τα 10 μέλη της Ιεράς Σύνοδου, ενώ αντιθέτως, η πρόταση του Μητροπολίτη Πάφου και τοποτηρητή του Θρόνου, για διεξαγωγή των εκλογών μετά τις γιορτές, μειοψήφησε. «Δεν θέλησαν κάποιοι αδελφοί, γιατί όταν είναι κάποιοι έτοιμοι δεν θέλουν να δώσουν χρόνο στους άλλους να ετοιμαστούν», είπε χαρακτηριστικά ο Πάφου. Την πρόταση του Βασίλειου υπερψήφισαν οι Μητροπολίτες Λεμεσού, Μόρφου, Κύκκου, Ταμασού, Κιτίου, Τριμυθούντος, και οι Επίσκοποι Αμαθούντος, Λήδρας και Νεαπόλεως. Πλην του Μητροπολίτη Κυρηνείας ο οποίος ψήφισε αποχή, οι υπόλοιποι Ιεράρχες τάχθηκαν υπέρ της πρότασης του Τοποτηρητή για μετάθεση των εκλογών, ώστε να υπάρξει χρόνος προετοιμασίας για όλους.

Κίνδυνος κατακερματισμού

Στο στρατόπεδο των λεγόμενων «αρχιεπισκοπικών», δηλαδή των ιεραρχών που ήταν προσκείμενοι στον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι τουλάχιστον προς το παρόν, δεν υπάρχει μια ενιαία γραμμή ως προς την τακτική που θα ακολουθηθεί. Το γεγονός ότι δύο ακραιφνείς αρχιεπισκοπικοί, όπως οι Μητροπολίτες Πάφου Γεώργιος και Κωνσταντίας-Αμμοχώστου Βασίλειος δηλώνουν ενδιαφέρον, δείχνει ότι ο Χρυσόστομος II, δεν έδωσε σε κανένα το «δακτυλίδι» της διαδοχής. Η παρουσία ενός εκ των δύο στο τριπρόσωπο θεωρείται από πολλούς ότι συγκεντρώνει σοβαρές πιθανότητες να είναι και η νικηφόρα. Επίσης, το γεγονός ότι άλλοι δύο ιεράρχες, που πρόσκεινται στην ομάδα των αρχιεπισκοπικών, ο Μητροπολίτης Κυρηνείας Χρυσόστομος και ο Επίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος, επίσης ενδιαφέρονται να είναι υποψήφιοι, προκαλεί κίνδυνο κατακερματισμού των υποστηρικτών τους. Αυτό, δεν αποκλείεται να αποδειχθεί καταλυτικό αφού ενδεχομένως να αφήσει εκτός του τριπρόσωπου την ομάδα των αρχιεπισκοπικών, η οποία με βάση του συσχετισμούς δυνάμεων στη Σύνοδο, είναι η πιο ισχυρή.

Στη βάση αυτού του ενδεχομένου, άρχισαν ήδη έντονες παρασκηνιακές διεργασίες ώστε να υπάρξει μια στοιχειώδης συνεργασία προκειμένου η εν λόγω ομάδα να εκπροσωπηθεί από έναν ιεράρχη στις εκλογές της 18ης Δεκεμβρίου. Προς το παρόν δεν φαίνεται να υπάρχει κάτι χειροπιαστό ως προς το σενάριο των αποχωρήσεων και δεν αποκλείεται τελικά να μην υπάρξει συνεργασία, γεγονός που θα αποδειχθεί βολικό για τον Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτο, ο οποίος είναι το αουτσάιντερ για το τριπρόσωπο. Οι Μητροπολίτες Λεμεσού Αθανάσιος και Ταμασού Ησαΐας, θεωρούνται ως οι επικρατέστεροι να προκριθούν στην τριάδα από τις εκλογές των πιστών. Κι αυτό επειδή, θεωρητικά τουλάχιστον, διατηρούν τα πιο ισχυρά ερείσματα ανάμεσα στους λαϊκούς. Στη βάση αυτών των συσχετισμών δυνάμεων, είναι υπαρκτό το σενάριο πριμοδότησης τρίτου υποψηφίου από τον Λεμεσού Αθανάσιο που φαίνεται να διατηρεί για την ώρα μαξιλαράκι ασφαλείας μερικών χιλιάδων ψήφων, ώστε να αποκλειστεί από το τριπρόσωπο υποψήφιος από την ομάδα των αρχιεπισκοπικών, που έχουν την πλειοψηφία στη Σύνοδο.

Ο φόβος των άκυρων ψηφοδελτίων

Η απόφαση της Συνόδου να ετοιμαστούν ψηφοδέλτια με φωτογραφίες των υποψηφίων, αντί της παραδοσιακής αναγραφής σε λευκό χαρτί του ονόματος του ιεράρχη που επιθυμεί ο κάθε πιστός, έλαβε υπόψη τον κίνδυνο ακύρωσης ψηφοδελτίων πιστών που δεν είναι σε θέση να γράψουν ορθά. Αυτή η ανησυχία δεν είναι άσχετη με τον μεγάλο αριθμό ηλικιωμένων που έχουν πρόβλημα στη γραφή αλλά και των ξένων Χριστιανών Ορθοδόξων, που ζουν στην Κύπρο και έχουν δικαίωμα ψήφου. Η ρωσόφωνη κοινότητα της Κύπρου (Ρώσοι, Ουκρανοί, Λευκωρώσοι), αλλά και πολλοί άλλοι ομόθρησκοι, όπως Βούλγαροι και Ρουμάνοι, πλησιάζουν τις 100 χιλιάδες κατοίκους, αριθμός καθόλου ευκαταφρόνητος.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network