MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Διαμεσολάβηση Έιντε… στο κενό!

Advertisement

Sponsored by exness

Διαμεσολάβηση Έιντε αλλά… χωρίς αποτέλεσμα μέχρι στιγμής

Advertisement

Μετά τη χθεσινή συνάντηση των δύο ηγετών που επί της ουσίας έφεραν τη διαδικασία των συνομιλιών ένα βήμα πριν από τη «χαριστική βολή», ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπάρθ Έιντε, ανέλαβε ρόλο γεφυροποιού, πραγματοποιώντας συναντήσεις με Αναστασιάδη – Ακιντζί.

Ο ίδιος ο Νορβηγός αξιωματούχος, μετά τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εξέφρασε την ετοιμότητα των Ηνωμένων Εθνών για θετική προσέγγιση, εάν το θέλουν οι δύο ηγέτες και σημείωσε ότι η διαδικασία εξακολουθεί να ανήκει στους ηγέτες.

Διάσκεψη μόνο όταν είναι χρήσιμο 

Σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «τα Ηνωμένα Έθνη θα συγκαλέσουν μια Διάσκεψη για την Κύπρο μόνο όταν το θέλουν οι ηγέτες και μόνο όταν θεωρούν ότι αυτό είναι χρήσιμο.

Ο κ. Έιντε ανέφερε πως οι δυο ηγέτες του ζήτησαν χθες να έχει χωριστές συναντήσεις μαζί τους (διπλωματία του πήγαινε – έλα) σε μια προσπάθεια να διαμορφωθεί μια αντίληψη για το τί θα κάνουν στη συνέχεια.

Και αυτό είναι που κάνω, είπε ο Νορβηγός διπλωμάτης, σημειώνοντας πως είχε μια καλή συζήτηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και θα έχει μια παρόμοια συζήτηση αργότερα με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι επί της ουσίας με τη σημερινή του διαμεσολάβηση ο κύριος Έιντε δεν κατάφερε να διαφοροποιήσει τα δεδομένα, όπως έχουν δημιουργηθεί.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι…

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η απόσταση ανάμεσα στις προτάσεις που υπέβαλαν χθες οι δύο ηγέτες για το μέλλον της διαδικασίας. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης φέρεται να πρότεινε τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων στην Λευκωσία και εάν υπάρξει συμφωνία επί όλων των εσωτερικών πτυχών, να οριστεί η συνέχιση της διάσκεψης για την ασφάλεια στην Ελβετία. Ο Μουσταφά Ακιντζί φέρεται να υπέβαλε πρόταση για διαπραγματεύσεις στη βάση πακετοποίησης, κάτι που χαρακτηρίζει μάλιστα ως μονόδρομο. Επιδίωξη του είναι η διευθέτηση της επόμενης φάσης της διάσκεψης για την ασφάλεια εντός Ιουνίου, ενώ πέρασε σε άλλο επίπεδο προκλητικότητας αξιώνοντας επισήμως αναβολή των γεωτρήσεων στην Κυπριακή ΑΟΖ. Προσεγγίσεις που απέχουν παρασάγγας μεταξύ τους και δεν μπορούν να συναντηθούν πουθενά.

Το «κερασάκι» της υπόθεσης είναι ότι καμία από τις δύο πλευρές δεν είναι διατεθειμένη να μετακινηθεί από τις θέσεις που παρουσιάστηκαν χθες. Συνεπώς, μόνο ένα θαύμα μπορεί να βγάλει τις διαπραγματεύσεις από το τέλμα. Αν και τα θαύματα σπανίζουν στις μέρες μας.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network