MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Διαμάχη Κυβέρνησης – ΑΚΕΛ για την ανεργία

Advertisement

Sponsored by exness

Παρακαταθήκη της προηγούμενης διακυβέρνησης τα ψηλά επίπεδα ανεργίας, απαντά στο ΑΚΕΛ η Υπουργός Εργασίας – Απαντάει στο Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ ο οποίος ανέφερε ότι η Κυβέρνηση δε βλέπει καν το πρόβλημα της μακροχρόνιας ανεργίας

Advertisement

Με γραπτή δήλωσης της το απόγευμα η Υπουργός Εργασίας απάντησε στον Γ.Γ. του ΑΚΕΛ λέγοντας ότι  «Η παρουσίαση στοιχείων από το ΑΚΕΛ που αφορούν την περυσινή χρονιά και όχι το τρέχον έτος δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική εικόνα της προόδου που έχει επιτευχθεί στα θέματα της οικονομία και της αγοράς εργασίας».

«Δεν πρέπει όμως να παραγνωρίζεται ότι τα επίπεδα ανεργίας του 15% και 16% είναι η παρακαταθήκη που άφησε η 5ετής προηγούμενη διακυβέρνηση στον τόπο, κατά την οποία η ανεργία από το 3,5% εκτινάχθηκε στο 15% με όλα τα συνεπακόλουθα», υποδεικνύει η Υπουργός, απαντώντας σε σημερινή τοποθέτηση του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ εν σχέση με τα στοιχεία για την ανεργία και τις σχετικές εισηγήσεις του ΑΚΕΛ για τους μακροχρόνια ανέργους.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία όλων των υπηρεσιών που παρακολουθούν την πορεία της ανεργίας (Eurostat, Στατιστική Υπηρεσία, Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης) και τα οποία επικαλείται στη δήλωσή της Υπουργός, «η ανεργία στην Κύπρο καταγράφει μία σημαντική πορεία αποκλιμάκωσης της κατά τα τελευταία 2 χρόνια. Ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας και της Eurostat, παρατηρείται μεγάλη μείωση της ανεργίας σε σχέση με 12 μήνες πριν, αφού μειώθηκε στο 12,1% από 16,2% σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat για το μήνα Μάρτιο 2016 και στο 12,8% από 16% σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για το 4ο τρίμηνο του 2015».

Όπως αναφέρει, παρόμοια πορεία παρουσιάζει και ο αριθμός των μακροχρόνια ανέργων, δηλαδή όσων είναι εγγεγραμμένοι ως άνεργοι για πέραν των 6 μηνών, ο αριθμός των οποίων μειώθηκε τον μήνα Απρίλιο 2016 σε 18.856 πρόσωπα, σε σχέση με 20.115 τον ίδιο μήνα πέρυσι.

Η Υπουργός υπενθυμίζει την εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, σημειώνοντας ότι «στηρίζονται σήμερα 11.500 οικογένειες, οι οποίες δεν λάμβαναν καμία στήριξη πριν το 2014, στην πλειοψηφία τους μακροχρόνια άνεργοι και εργαζόμενοι με χαμηλά εισοδήματα».

Σε σχέση με αναφορές για «ψίχουλα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος», η Υπουργός αναφέρει πως το ΕΕΕ για ένα ζεύγος με 2 παιδιά 14ων ετών και άνω που διαμένουν σε οικία για την οποία καταβάλλουν δόσεις ή ενοίκιο, ανέρχεται σε €1.480 μηνιαίως, και αυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων.

Υποδεικνύει επίσης ότι η εισήγηση για αύξηση της περιόδου καταβολής του ανεργιακού επιδόματος «πράγματι θα χρειαζόταν αν δεν είχε εφαρμοστεί ο θεσμός του ΕΕΕ».

Υπενθυμίζει ακόμα ότι για τη στήριξη των ανέργων «έχουμε προκηρύξει και υλοποιήσει δεκάδες προγράμματα επιδότησης της εργασίας με συνολικό προϋπολογισμό €99 εκ., από τα οποία επωφελήθηκαν πέραν των 20.000 ανέργων».

«Θέλω να επαναλάβω ότι για την Κυβέρνηση η προστασία των ευάλωτων ομάδων όπως και η προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και η επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας, αποτελούν τις πολιτικές που έμπρακτα εφαρμόζουμε από την ημέρα της ανάληψης της διακυβέρνησης του τόπου. Αυτές τις πολιτικές, θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε», καταλήγει η Υπουργός.

Προηγήθηκε ο… Κυπριανού

Νωρίτερα ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού είχε κάνει δηλώσεις στα γραφεία του κόμματος λέγοντας ότι η ύπαρξη πλέον ψηλής μακρόχρονης ανεργίας είναι ένα πολύ αρνητικό στοιχείο αναφέροντας ότι το 2015 το ποσοστό των ατόμων που παραμένουν άνεργοι για πάνω από 6 μήνες ανήλθε στο 63,4% του συνολικού αριθμού ανέργων και συγκεκριμένα 40.412 άτομα, ενώ το 2014 ήταν 65,8% και 45.790. 

 Συγκεκριμένα πρόσθεσε ότι στους νέους άνεργους, η ανεργία είναι στο 30,5% με τα στοιχεία να αφορούν το Δεκέμβριο του 2015 και αυτό το ποσοστό μας κατατάσσει στη 5η χειρότερη θέση στην ΕΕ, λέγοντας ότι οι μακροχρόνια άνεργοι και οι νέοι άνεργοι χρειάζονται στήριξη, προστασία και κυρίως πολιτικές που θα συμβάλουν στο να βρουν ξανά ποιοτική και αξιοπρεπή δουλειά.  

Ωστόσο όπως σημείωσε «για να αντιμετωπιστεί ένα πρόβλημα, πρέπει πρώτα να αναγνωριστεί. Εδώ βρίσκεται το πρόβλημα με την Κυβέρνηση Αναστασιάδη- Συναγερμού. Αρνούνται να δουν ότι υπάρχει πρόβλημα με τους μακροχρόνια άνεργους. Επιμένουν να ζουν στο δικό τους κόσμο, με την αυταπάτη ότι οι μακροχρόνια άνεργοι είναι λίγοι ή είναι απολύτως ικανοποιημένοι με τα ψίχουλα του ΕΕΕ και αυτά βέβαια αν τα λαμβάνουν». 

Τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι το κόμμα του εισηγείται συγκεκριμένα μέτρα για τους μακροχρόνια άνεργους και τους νέους άνεργους. 

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network