MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Διακόσιες χιλιάδες ακίνητα μη καταγεγραμμένα στο Κτηματολόγιο

Advertisement

Sponsored by exness

Διακόσιες περίπου χιλιάδες ακίνητα τεμάχια που δεν ήταν καταγεγραμμένα στο μητρώο του Τμήματος Κτηματολογίου αποκάλυψε η τελευταία γενική εκτίμηση της αξίας των ακινήτων που έγινε το 2013.

Advertisement

Το Τμήμα Κτηματολογίου ενημέρωσε σήμερα την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών για τη διαδικασία και τα μέσα που χρησιμοποιούνται για τη γενική εκτίμηση της αξίας των ακινήτων, μια διαδικασία σημαντική ιδιαίτερα για σκοπούς φορολόγησης των πολιτών, όπως σημείωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής ΑΚΕΛ, Ελένη Μαύρου.

Σύμφωνα με την κ. Μαύρου, η μεγάλη περίοδος που μεσολάβησε από το 1980 μέχρι το 2013 που έγινε η επόμενη εκτίμηση, δημιούργησε πάρα πολλά προβλήματα.

Σημείωσε δε ότι στην τελευταία εκτίμηση του 2013 φάνηκε ότι διακόσιες περίπου χιλιάδες τεμάχια, δεν ήταν καν καταγεγραμμένα στα μητρώα του Τμήματος, από 1,2 εκατομμύρια περίπου τεμάχια παγκύπρια.

Η κ. Μαύρου ανέφερε ότι πλέον η γενική εκτίμηση ακινήτων θα γίνεται κάθε τρία χρόνια, άρα τα προβλήματα μειώνονται σημαντικά. Πρόσθεσε ότι από την 1.1.2018 τίθεται σε εφαρμογή η νέα διαδικασία γενικής εκτίμησης των ακινήτων.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής σημείωσε πως πέραν της διαδικασίας των ενστάσεων, οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να απευθύνονται στο Διευθυντή του Τμήματος Κτηματολογίου, όποτε θεωρούν ότι για συγκεκριμένους λόγους έχει επηρεαστεί η αξία του ακινήτου τους και να ζητούν αναθεώρηση.

Ένα στοιχείο που προβληματίζει, όπως είπε, τόσο το Κτηματολόγιο, όσο και την Επιτροπή, είναι το γεγονός ότι στα πλαίσια αναδιάρθρωσης δανείων ή κάτω από την πίεση υποχρεώσεων του ιδιοκτήτη, γίνονται πολλές αγοραπωλησίες που ρίχνουν τις αξίες των ακινήτων και επηρεάζουν ευρύτερα.

Ανέφερε δε ότι για την εκτίμηση των ακινήτων χρησιμοποιούνται πλέον στοιχεία από δορυφόρους και από άλλες υπηρεσίες.

Πρόσθεσε πως οι εκτιμήσεις χρησιμοποιούνταν για τη φορολογία ακίνητης ιδιοκτησίας και χρησιμοποιούνται για τα τέλη ακίνητης ιδιοκτησίας που επιβάλλει η τοπική αυτοδιοίκηση, τα τέλη που επιβάλλουν τα αποχετευτικά συμβούλια και στις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network